Bor du i Turkiet?
Hej!
Nej, i Turkiet är matkulturen helt annorlunda och mjölk brukar oftast inte ingå i deras matlagning. I tex. makaronilåda eller någon soppa kan det finnas. I bakverk är det som här, ganska mycket mjölk. Laktoz intoleransi heter det på turkiska. Så det är vad du kan säga när du ska beställa mat ute i Turkiet.
Ägg används i mycket, tex. börek, bakverk, pasta, makaronilåda, köfte (köttbullar) mm. Yumurta alerjisi säger du då. Vissa salamisorter kan också innehålla ägg.
Turkiet är en storproducent av speciellt hasselnötter och nötter över huvud taget används mycket bla. i baklava, bakverk och sötsaker. Findik ve fistik alerjisi kan du säga då och det innebär allergi av hasselnötter och andra nötter.
Det brukar finns laktosfri, äggfri och nötfri mat att köpa i stötte livsmedelsaffärer som tex. Carrfour, Migros mm. så vill du ha tex. lite frukostmat att laga till själv så finns det där. Vissa brödsorter kan innehålla mjölk, tex. små piroger.