Häggen skrev 2013-03-10 10:48:02 följande:
Jag tycker Du skall göra som Du vill. Ha kontakt eller inte.
Som jag har förstått så kan inte mamman neka Dig att träffa ditt barn. Visar det sig på fadersskapstestet så innebär det inte bara skyldigheter utan även rättigheter.
Gemensam vårdnad / delat boende / delad vårdnad / gemensamt boende.
Jag har gått igenom en skilsmässa å vi har delat boende gemensam vårdnad, barnet måste ha en adress men det innebär INTE att barnbidraget kommer till den adress barnet är skriven och bor.
Adressen är via skatte verket å barnbidraget via Fkassan.
Så Innan Du skriver på något vart barnet skall bo/leva så prata med Fkassa skatteverket OM Du har frågor sen försök att få det Du vill.
Skriv Inte på något OM Du känner Dig osäker åp vad det innebär å kvinnor säger oftast det som gynnar dem.
Ta reda på fakta från myndigheter Om Du är tveksam.
Annars gå efter Ditt hjärta å försök styr det Du vill ha.......
Lycka till.
Inte helt korrekt. Hon har redan enskild vårdnad eftersom de inte är gifta. Boendet och vårdnaden har inget med varandra att göra, helt klart är att hon har boendet eftersom pappan hittills inte funnits med i bilden även om det inte är självvalt.
TS, ang sanningshalten så kan ju även hon ha lika suddiga minnesbilder av ert one-night-stand och har isf fått sitta på ett flertal 'förhör' för att få fram så mycket uppgifter om fadern som möjligt för att leta rätt på dig. Hade de inte lyckats hade barnet fått fader okänd inskrivet men det ska mycket till innan det görs. Så, ja det kan ha gått så lång tid innan de hittat dig.
Ang vårdnad, boende etc så får du inte gemensam vårdnad om hon inte säger ja eller du stämmer henne. Be att få umgänge och nekar hon, be att ni sätter er i familjeterapi för att komma fram till en lösning. Vill hon inte komma så är det frivilligt, men ser illa ut.
Till mötet är det bra om du har ett umgängesförslag nerskrivet som du kan lämna fram.
Eftersom du aldrig träffat barnet kan du ju så klart inte få ensamt umgänge med barnet till en början utan får börja träffa barnet tillsammans med mamman, ofta brukar det rekommenderas täta men korta umgängen, tex varannan dag ett par timmar per gång till en början, sen så trappas det upp med att du kan gå iväg med barnet en stund osv. Vid 1 års ålder kan man ha en övernattning då och då, kanske en natt på helgen och en i veckan, men eftersom du ju som sagt inte träffat barnet alls så kanske det inte är läge än på ett bra tag.
Vid två års ålder brukar man rekommendera två övernattningar, tex varannan helg, och gärna en natt i veckan också. Vid tre kan man köra varannan vecka, men detta beror som sagt på barnet och hur tryggt det är med dig.
Kanske kommer mamman totalvägra, då får hon komma fram med ett förslag som du får titta på osv, se bara till att få det underskrivet och att ALLT står med (se nedan förslag på vad som bör stå med).
Risken finns att gemensam vårdnad INTE blir av om ni inte anses kunna samarbeta och hon har ju ett försprång före dig tyvärr.
Vad som (minst) bör stå med för att undvika tjafs.
*Vem som hämtar/lämnar (umgängesföräldern är den som ska genomföra det praktiska eg, men man kan komma överens om annat, kostnaden är också umgängesföräldern tidigare var praxis om sträckan understeg 10 mil enkel resa annars så skulle boendeföräldern bidra utefter förmåga, nu kan det bli så att boendeföräldern ska bidra utfter förmåga oavsett, det beror lite på var man läser)
*
Var ska hämtning/lämning ske, ibland kan dagis vara det bästa alternativet.
*
Vilken tid ska detta ske?
*
Hur gör ni med loven? (Gäller främst framöver när barnet är äldre så antingen låter man det vara nu och skriver in i avtalet att det ska revideras med tex 2 års mellanrum eller så tar man det nu)
* Ska ni ha lika mycket tid var? Varannan v rakt av är inte alltid det bästa för barnet,ibland kan 3 dagars byten vara bättre, ibland 2 veckors, man får vara lyhörd för hur barnet mår.
Ang underhåll, du är student och har antagligen inte råd att betala själv, då kan man ta det via FK, då räknar de ut hur mycket av 1273 kr (som är beloppet om man tar det via FK) som du har råd att betala per månad och så täcker de upp för resten, du blir inte återbetalningsskyldig sen.
Huruvida du får betala i efterhand vet jag inte, jag har hört både ock, 3 månader tillbaka som max retroaktivt har jag hört, men sen har jag även läst om någon som fått betala hela tiden tillbaka trots att han varit i din sits, men jag vet faktiskt inte vad som gäller, testa att kolla FK´s hemsida eller ring dem, du kan vara anonmym om du vill.
Klagar mamman på att underhållet är för lite så kom ihåg att enl konsumentverkats beräkningar så behöver mamman själv inte bidra till barnets nödvändiga kostnader förrän barnet är mellan 7-10 år, innan täcker barnbidrag och underhåll det.(Det blir tom pengar över, men det vill inte gärna boendeföräldrarna prata om, de hävdar ofta tvärtom och de har rätt, om man inte ser enbart till kläder och mat etc, då kostar barn mer så givetvis kan du bidra med mer, som tex kläder då och då el liknande) Detta är dock endast de nödvändiga kostnaderna och bostadskostnaden ska INTE räknas med då mamman har möjlighet till bostadsbidrag, man ska inte dubbelkompenseras.