Inlägg från: annonyym88 |Visa alla inlägg
  • annonyym88

    Köper du kläder på H&M?

    www.svt.se/nyheter/sverige/kritik-mot-h-och-m-s-laga-loner

    Som de flesta borde veta tillverkas merparten av H&Ms kläder i östra Asien, bland annat i Bangladesh. Det finns en anledning att H&M har så billiga kläder - lönerna som betalas ut år arbetarna är skamligt låga - 300 kr/mån. Denna låga lön gör att du kan köpa dina kläder billigt. Det finns andra klädhandlare som tillverkar sina kläder i Europa, och då blir också prislappen till dig som konsument betydligt högre - vilket gör att många väljer bort dom dyra butikerna för att handla på H&M - den egna girigheten styr som vanligt främst.

    Det finns väldigt mycket hyckleri i denna fråga. Man vill gärna ha billiga kläder, sedan tycker man synd om arbetarna som nästan inte får något betalt. Som sagt:

    våra billiga kläder=låg lön för arbetare i någon annan del av världen

    När vi köper billiga kläder bidrar vi direkt till att arbetare i Bangladesh får låg lön. Köper vi dyrare kläder bidrar vi till att arbetare i Europa får bättre betalt och att fabrikerna i Asien inser att låg lön inte är OK. Det är inte svårare än så. Vill vi hjälpa till måste vi vara beredda på att öppna våra egna plånböcker, och där tar det stopp för de flesta. Man kan skänka några tusen om året i bistånd som inte gör någon långsiktig nytta, eller vänja sig vid att köpa färre och dyrare kläder.

    Men det sätter vår girighet stopp för.

  • Svar på tråden Köper du kläder på H&M?
  • annonyym88
    power skrev 2013-01-30 13:51:38 följande:
    Aldrig i livet. Nånsin. Skulle aldrig falla mig in. Det är så vidrigt.
    Att öppna plånboken eller att handla på H&M?
  • annonyym88
    La Lola skrev 2013-01-30 14:00:43 följande:
    Japp det gör jag.
    Men då skiter du också i arbetarna hoppas jag (så att du inte hycklar).
  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:09:40 följande:

    Nu är det här, precis som barnarbete, liiiiiite mer komplicerat är "om vi slutar köpa kläder tillverkade i Bangladesh så får arbetarna i Bangladesh bättre villkor".


     


    Låt säga att H&M tappar hälften av sina kunder, och därmed slutar beställa varor i ett antal fabriker i Bangladesh. Vad tror du den omedelbara följden blir: 


    a) Fabriksägarna i Bangladesh - nu utan beställningar - tänker "ååh, men om vi ger dem 10 gånger så hög lön så kommer H&M tillbaka som kund igen".


    b) Fabriksägarna tjänar inga pengar och stänger därför fabriken. Arbetarna är nu arbetslösa och tjänar inga pengar alls.


    Detta är standardargument 1A för alla hycklare. "Bättre att de tjänar lite än ingenting alls".

    Eller så blir det som så att H&M ser var kunderna börjar köpa sina kläder, hos butiker vars plagg tillverkas i Europa för skäliga löner. Om branschen ser var kunderna är på väg kommer den att anpassas. Man skulle börja märka kläderna på olika sätt för att visa att de är tillverkade under sjyssta förhållanden, ungefär som KRAV-märkningen fungerar idag. KRAV är ett marknadsföringsredskap för företag idag, och dessutom står märket för sjyssta villkor när det gäller produktionen.

    Så att resonera som dig är inget annat än att döva sitt eget samvete för att man vägrar skära ned på kläderna man handlar för att andra människor ska få det bättre.
  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:18:52 följande:
    Om du ska ha kontroll på hela kedjan, från råvara till färdigt tyg, så får du nästan börja föda upp får och odla bomull själv. 
    Det finns handlare som har koll på produktionskedjan också. Man kan till exempel få reda på om bomullen är ekologiskt spunnen, och var den är spunnen. Det handlar bara om att BRY SIG OCH FRÅGA, och sedan vara beredd på att köpa mindre och betala mer.

    Men folk är alldeles för giriga för det.
  • annonyym88
    frökenelisabeth skrev 2013-01-30 14:24:02 följande:
    "Fabrikerna i Asien inser att låg lön inte är ok" - tror du att de går in och höjer lönerna då? Eller lägger de ner fabriken? Experter inom området hävdar att det inte hjälper arbetarna i Asien att bojkotta HM och andra - tvärtom. Att en bojkott är fel väg att gå om man vill förbättra villkoren för arbetarna.

    Jag handlar på HM för övrigt.
    Haha, vilka "experter"? De vanliga självutnämnda eller?

    Jag köper KRAV-potatis på ICA, den kostar 10kr mer än den vanliga potatisen men smakar likadant. Om folk skulle börja köpa kläder på grund av produktionsförhållanden kan du ge dig på att fabrikerna i Asien skulle förstå vad som var lönsamt - inte billiga kläder som tillverkas med skitlöner utan dyra kläder där arbetarna fått ordentligt betalt.

    Förändringen skulle givetvis inte ske över en natt, men det gjorde ju inte KRAV-tänket heller. Grejen är bara att man måste börja gå i rätt riktning någon gång istället för att skylla ifrån sig som du gör.
  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:33:46 följande:

    För det går inte att införa en sån märkning ändå, och jobba tillsammans med fabriksägarna i Bangladesh för bättre villkor och högre löner? Din argumentation är aningens naiv. 


    Vad pratar du om nu? Hänger inte med...
  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:41:42 följande:

    Din tes är att konsumenterna måste börja köpa kläder tillverkade i Europa för att arbetarna i Bangladesh ska få det bättre. Vore det inte bättre för H&M att stanna kvar i fabrikerna i Bangladesh, men systematiskt jobba tillsammans med fabriksägarna för att ge arbetarna bättre villkor?


    Det var inte så jag menade.

    Menade att om vi börjar köpa kläder som är tillverkade i Europa, med ANLEDNING att lönerna här är mycket högre, så kommer fabrikerna i Asien, som är exportberoende, tvingas inse att konsumenterna bryr sig lika mycket om produktionskedjan som om prislappen. KRAV är ett perfekt exempel på detta, och det finns ingen anledning att klädindustrin skulle vara annorlunda.
  • annonyym88
    Ordis skrev 2013-01-30 14:50:47 följande:
    Det är ett fruktansvärt daltande med barn i västvärlden. Barn mår inte dåligt av att jobba. Ser inte något fel i att barn hjälper till med försörjningen i familjen och ser till att det kommer mat på bordet.
    Instämmer helt och hållet. Bara det går till på ett sjysst sätt och inte blir utnyttjande. Sedan lär sig faktiskt barn väldigt mycket när de arbetar också - det är inte bara i skolan man lär sig saker.
  • annonyym88
    Elin 885 skrev 2013-01-30 14:57:57 följande:
    nr 31:Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

    NR 36: Varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande.

    kÄLLA: unicef.se/barnkonventionen

    Tror du på riktigt att de frågar barnen hur mkt de orkar arbeta, att de får sluta när de inte orkar mer etc?? eh NÄ.
    Gillar att du blint följer definitioner och regler som andra skapar åt dig. Vem har sagt att barnkonventionen är den enda sanningen?

    Fundera lite på hur kort tid vårt moderna soffsamhälle har funnits i jämförelse med historien. För flera hundra år sedan arbetade barn och de lärde sig god kommunikation den vägen. Dagens samhälle är på många sätt sjukt och bortklemat i strävan efter maximal bekvämlighet.
Svar på tråden Köper du kläder på H&M?