Anonym skrev 2012-10-23 19:04:35 följande:
Enligt lagen har man väl som boendeförälder informationsplikt till umgängesföräldern eller har jag missat nåt??
6 kap. 15 § fjärde stycket Föräldrabalken
Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och skall umgås med en förälder som det inte bor tillsammans med, skall den andra föräldern lämna sådana upplysningar om barnet som kan främja umgänget, om inte särskilda skäl talar mot det. Om barnet skall umgås med en förälder som inte är vårdnadshavare eller med någon annan som står barnet särskilt nära, skall upplysningar enligt första meningen lämnas av vårdnadshavaren.
Ytterligare information finns i förarbetena, t.ex. proposition 1990/91:8 s. 62 ff.
Paragrafen innehåller bestämmelser om umgänge mellan barn och Prop. 1990/91: 8 och förälder samt andra som står barnet sarskilt nära. Bestämmelsen sista meningen i första stycket är ny (se avsnitt 2.5.2 i den allmanna motiveringen). Den lägger en skyldighet på vårdnadshavaren att, om inte särskilda skal föreligger, lämna sådana upplysningar som kan antas främja umgänget.
Bestämmelsen anger inte någon bestämd mottagare av informationen. l första hand tar den sikte på personer med vilka barnet enligt första meningen bör få umgås, dvs. den förälder som inte är vårdnadshavare samt andra personer som står barnet särskilt nära, t.ex. tidigare familjehemsföräldrar. Men bestämmelsen är inte inskränkt till dessa. Också andra personer kan behöva upplysningar rörande barnet för att umgänget skall fungera val. Det kan t.ex. röra sig om socialtjänsteman som biträder med praktiska arrangemang för att umgänget skall kunna utövas.
Enligt bestämmelsen skall vårdnadshavaren lämna sådana upplysningar rörande barnet som kan främja umgänget. Det kan till en början gälla frågor som kan få en mera påtaglig effekt för umgänget, såsom att barnet skall flytta till en annan ort eller under en tid vistas utomlands för studier. I sådana fall är det tänkbart att en umgängesförälder kan och vill vidta arrangemang för att praktiskt underlätta det framtida umgänget. Om vårdnadshavaren och barnet flyttar till en annan ort, kan umgängesföräldern tänkas vilja flytta efter. I så fall kan en tidig information möjliggöra att det blir så få omställningsproblem som möjligt.
Upplysningar kan också böra lämnas rörande barnets hälso- och sjukdomstillstånd. Om den person som barnet skall umgås med inte får tillräcklig information om de eventuella medicinska problem som barnet kan ha, kan barnet vållas obehag under umgängesperioderna och av det skälet vilja dra sig från umgänget.
Även i frågor som inte är så ingripande kan det vara av betydelse för ett fungerande umgänge att upplysningar lämnas rörande barnet. Vad särskilt gäller den förälder som inte är vårdnadshavare är det viktigt att umgängesföräldern inte framstår som en utomstående person i barnets liv utan kan leva med i dess vardag och vara så insatt i barnets aktuella situation att barnet på ett naturligt sätt kan vända sig också till den föräldern. Umgängesföräldern kan därför behöva upplysningar om barnets skolgång, exempelvis om byte av skolform, kamratrelationer, mobbningsproblem, fritidsintressen m.m.
Bestämmelsen avser sådana upplysningar som kan främja umgänget. Häri ligger att det skall vara fråga om uppgifter av en viss beskaffenhet. En umgängesförälder kan inte med stöd av bestämmelsen kräva ständig information om varje händelse som inträffar i barnets liv eller upplysningar om vad barnet vid varje givet tillfälle har för sig. Bestämmelsen avser mera viktiga och betydelsefulla händelser.
Det har inte ansetts lämpligt eller ens möjligt att närmare bestämma gränserna för vilka upplysningar som omfattas av bestämmelsen. I de allra flesta fall torde detta ge sig självt.
I händelse av oenighet mellan vårdnadshavaren och någon annan person om vilka upplysningar som bör lämnas, är det vårdnadshavaren som ytterst får bestämma. Bestämmelsen lämnar i och för sig ett betydande utrymme för skönsmässiga bedömningar
och någon möjlighet att få vårdnadshavarens beslut överprövat finns inte. Inte heller är upplysningsskyldigheten direkt sanktionerad. Som har nämns i den allmänna motiveringen (avsnitt 2.5.2) kan emellertid en ovilja att lämna sådana upplysningar som kan främja umgänget utgöra ett inslag i en mera allmän obenägenhet att främja kontakten mellan barnet och den andre föräldern, någon som i sin tur kan vara ett tecken på att vårdnadssituationen bör omprövas.
(min fetning/understrukning)