• kaffemamma

    Autism pga svininfluensa vaccinet?

    Om ni tänker i de banorna så kan det kanske vara skönt att komma i kontakt med läkare som lyssnar på farhågorna och som behandlar barn med bla autism som de anser vara skadade av tex vaccin?  Det finns så vitt jag vet inte i Sverige, men en norsk läkare har ibland konsultationer med barn & föräldrar i Stockholm. Han kommer nu i november. Du får kontakt på www.medhelse.no . Hur som helst så pekar mycket på att autism är en systemsjukdom där bla immunsystem och mage / tarm spelar stor roll.  Jag och många med mig tror att delar av det som orsakar problem som ger autism-symptom kan behandlas. Andra håller inte alls med. Läs gärna mer på www.behandlaautism.nu och i det forumet finns det också fler med erfarenhet av det här slaget.

  • kaffemamma
    fiori84 skrev 2012-10-16 14:44:34 följande:
    Hej!

    Tack för tipsen. Ja, vi har redan kontaktat dr Geir flatebo och han kunde inte svara på om svininfluensa vaccinet kan vara orsaken men sa att det kan det vara möjligt precis som dom andra vaccinerna. Man blir så ledsen av alltihop och ångrar alla beslut man tagit gällande all form av vaccination. Jag skulle vilja fråga dig om dieten, var börjar man? vad ska man ta bort? exempel på saker man ska ta bort? var hittar man bra och godkända saker? skulle vara oerhört tacksam för svar om du kan hjälpa mig.
    Börja med att ladda ner broschyren på första sidan på behandlaautism.nu . Där står det en del om vad som ska bort och vad som är "tillåtet". Och gå gärna in på forumet där och titta vad folk skrivit om diet och recept och liknande.

    Ta kontakt med mamma urkraft på denna blogg som gärna delar med sin av sin noggranna lista på tillåtna livsmedel: urenergi.wordpress.com/

    En  bra site om dieten är www.nourishinghope.com - där har jag bla laddat ner bra dokument att ge till andra för att de ska förstå varför dieten är viktig att prova.

    Mycket snart kommer en sprillans ny, svensk bok om ämnet med råd, föräldraberättelser och recept: www.optimalforlag.se/&qid=autismdiet

    Mitt tips är att inte göra det för svårt för sig i början. Generellt tycker jag att middagar och lunch är enklare än mellis och frukost och picknick mat. Vad äter hon idag? Berätta gärna så kanske jag har tips på liknande mjölk & glutenfria alternativ. Sen, när man fått bort mjölk och gluten kan man börja fokusera på att få till en hälsosam och balanserad kost.  Inte alltid det lättaste med våra barn. Och så tror jag på att vara extra hyper super petnoga i början för att man verkligen ska veta att man gjort allt rätt. Först då kan man bedöma om man får effekt av dieten eller ej. Ett bra sätt är att mäta hur det går genom att fylla i ett mätverktyg som finns på www.autism.com just för detta syfte. Eller gör ett eget dokument där du skattar tex ögonkontakt, spaciness, sömn, magproblem, kommunikation, stim osv osv. Säg till om du inte hittar det så ska jag kolla noggrannare vad det heter. Tror även det finns som app från Autism Research Institute. En del får dramatiska förbättringar. Verkligen - jag känner flera föräldrar till barn som fått det. Vi har inte haft så stor effekt men tillräcklig för att vi ska fortsätta även om jag ibland tvivlar på att det hjälper just mitt barn.

    Från BAN-broschyren:

    Mjölk & glutenfri diet - Vad ska bort?
    Gluten: All form av vete, råg och korn innehåller gluten. Även vetestärkelse som används i många glutenfria produkter, havre, och stärkelsesirap från vete stryks ur kosten. Det är viktigt att se upp med smulor, inte röra i den glutenfria pastan med samma slev som annan pasta osv.
    Mjölk: Mjölkfritt inte det samma som laktosfritt. All form av mjölk, smör, grädde, traditionell yoghurt och ost tas bort från kosten, liksom produkter märkta ”spår av mjölk”, vassle och liknande.
    Soja: proteinet från sojabönan är väldigt likt mjölk- och glutenprotein och även produkter innehållande soja bör strykas ur kosten.
     
    Vad kan man äta?
    Det är inte ovanligt att ett barns hela diet tycks bestå av ”förbjuden” mat. När det dessutom handlar om barn med autism kan en förändring kännas närmast omöjlig. Suget efter mjölk-och glutenprodukter kan liknas vid ett beroende och många vittnar om att barnet äter mer varierat än tidigare efter omställningen. Det är viktigt att barnet får en allsidig och näringsrik kost.

    Exempel på mat som är fri från mjölk, gluten och soja: kött, fisk, kyckling, många korvar, potatis, ris, nachos, grönsaker, ägg, frukt, bär, frön, hirs, olivolja, kokos, rismjölk, sesammjölk och mycket mer.
  • kaffemamma
    fiori84 skrev 2012-10-16 15:52:49 följande:
    tack för dom superbra tipsen, ska absolut kontakta mamma urkraft :)

    Oj, nu blev det väldigt mycket att ta in men den där mätverktygen verkar vara en bra ide så man inte famlar i mörkret så det ska jag fixa. Hon äter nästan allt jag ger henne ( så länge det är blandat tillsammans som tex grytor) men hon gillar inte kött om det inte är väldigt väldigt små bitar så hon slipper tugga liksom, sen äter hon inte ketchup, fiskpinnar, bönor om dom inte är mosade och inte syns så att säga, hon äter ärtor, morätter, majs, paprika om det blandas med maten så jag kan  bara inte lägga fram allt på varsin sida på tallriken utan allt måste blandas samman, hon tycker inte om sylt eller marmelad, äter inte havregröt eller musli. Till frukost äter hon antingen barngröten från 15 mån med en bit banan eller en macka med smör och ägg omelett på den, hon gillar inte ost eller gurka el sånt som pålägg. Hon älskar pulver såsen som man köper som tex cafe de paris, brun sås, dill sås osv så det är egentligen just dom såserna jag är orolig över hur jag ska ersätta? Hon dricker mjölk och all slags juice och saft och vatten som vanligt.

    Vilken sorts mjölk kan man dricka?? soja mjölk? havremjölk? rismjölk? sojamjölk?  hur smakar dessa mjölk? vilka buljonger kan man använda? finns det alternativa färdig såser/ pulver såser? Vilken pasta är ok att använda? hur får jag i henne kalcium och andra vitaminer och mineraler som hon kommer att behöva pga kosten? vilka märken är bra? nu blev det massa frågor och jag hoppas att jag inte är besvärlig, jag vet bara inte vad jag ska göra eller hur jag ska börja.
    kram
    Först: försök att inte stressa ihjäl dig! Det finns en enorm uppsjö av behandlingar, förhållningssätt osv osv när det gäller autism. Det är helt omöjligt att göra alla. Det kanske tex inte är så smart att starta upp intensivträning samtidigt som man startar dieten och försöker lära sig allt om kosttillskott, går floortimekurs och heltidsjobbar. Risken är att man kollapsar och inte orkar något. Samtidigt är det väldigt svårt att tänka så när man träffar människor vars barn blivit så enormt hjälpta av tex dieten. Man vill gärna göra allt. Well, liten varning bara. Det behöver faktiskt inte vara superbråttom, det är viktigare att man har en plan som faktiskt håller. Att starta upp TBA-träning tex tar mycket energi. För mig tog dieten mycket energi inför starten, det kändes som ett enormt berg att ta sig över,  sen var det faktiskt lättare än jag trott när jag väl kom igång.

    Maten. Gröt finns en del alternativ. Hirsmannagrynsgröt är jättegott. Det finns mjölk & glutenfri ris-barngröt. Vi har aldrig hittat någon mjölk som han dricker som dryck, men till tex matlagning, flingor osv finns det flera alternativ. Havremjölk innehåller spår av gluten, så det går inte. Soja ska också bort. Rismjölk går i princip bra, men en del hävdar att märket  rice-dream kan vara kontaminerad med gluten. Det där reder mamma urkrafts dokument upp tror jag. Mandelmjölk är populärast hos sonen. Den är dock väldigt söt. I matlagning, hemgjord glass mm funkar kokosmjölk ofta bra. Man kan också göra egen äggmjölk: kläck ett ägg i en bunke, ha i nyttigt fett, tex en klick smaklöst kokosfett från hälsokosten, häll på hett vatten. Den gör jag ofta sås på. Jag tror att såserna blir bra om du googlar fram recept och ersätter själv med tex risgrädde / mandelmjölk / rismjölk  och mjölet med glutenfri mjölmix (tex Lailas gula). Många såser görs väl på potatismjöl som är glutenfritt i sig självt.  Pasta finns det framförallt ris & majspasta och olika kombinationer. Finns i de flesta matbutiker. Kalciumtillskott har den fördelen att de finns som goda tuggtabletter för barn, tex natures plus ska vara bra kvalitet. "renast" tillskott, utan sötning mm tror jag att Thornes har, de brukar ofta rekommenderas. Vi blandar sonens tillskott i päronpuré som han får ett par teskedar av.  Bor du i Stockholmstrakten? Ica i häggvik har specialiserat sig på att ha så många allergiprodukter som möjligt om man vill botanisera lite.
  • kaffemamma

    många blir så upprörda när man pratar om att försöka "bota autism". Självklart älskar man sitt barn som det är, vill hjälpa dem till självförtroende och glädje mm. I mitt fall handlar det  inte om små problem, vilket alltid tycks antas när "bokstavsbarn" som ska accepteras som de är kommer på tal. Min son är 8 år och kan tex inte kommunicera att han har ont någonstans, vad han tänker, vad han gjort eller vad han vill göra. Han har mycket begränsat tal. Emellanåt verkar det som han har obehag i sin kropp som får honom att vilja krypa ur sitt eget skinn, får honom att vakna och skrika okontrollerat mitt i natten osv osv.   Jag försöker hjälpa honom på alla tänkbara sätt: genom träning till tal & kommunikation, läsning, imitation, lekträning mm.  Och eftersom jag tycker att det finns gott om forskning som tyder på att autistiska symptom kan ha en medicinsk orsak i botten så kommer jag att försöka jobba den vägen också. Är det att vilja förändra min son? Ja visst - jag vill att han ska må så bra som han kan. Gör jag honom en otjänst? Det har jag svårt att tro.

    En i mängden forskningsrapporter kom från Harvard & Colombia för ett tag sen:
    ”Rapporter om behandlingar med probiotika och dietförändringar som fått positiva resultat fick oss att undersöka gener och mikroorganismer i tarmen hos barn med autism med magproblem och barn med endast magproblem. De genetiska variationerna och de okonventionella bakterierna i tarmen kan vara en bidragande faktor till beteenden som kopplas ihop med autism. Resultatet överensstämmer med det ökande bevisläget för att autism är en hel-kropps-sjukdom
    läs mer här: www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/studie-fraan-harvard-och-columbia-ser-samband-mellan-mag-och-tarmproblem-och-autistiska-symptom-697186

    Också från svensk sjukvård öppnar man upp för medicinska orsaker som hänger ihop med symtomen på autism.  I våras var föreläsningssalen på Karolinska Institutet proppfyllt av läkare, studenter, forskare  och andra proffs som lyssnade på föredrag under rubriken  ”The gut and the brain – with focus on Autism Spectrum Disorder”. KI institutionen för kvinnor & barns hälsa på Karolinska stod bakom inbjudan och de många föreläsande forskarna  var mycket tydliga med att det finns en tydlig koppling mellan mage / tarm hälsa och autistiska symptom och att symtomen kan förbättras genom att behandla de bakomliggande problemen. "Autism is treatable" "Diet is the way to go" var några av de budskap som återkom. Tyvärr lär det ta lång tid ännu innan detta når ut, mer forskning behövs osv,  och det kommer fortsätta vara kontroversiellt att vilja hjälpa sina barn genom att tex ändra vad de äter. Kolla gärna in programmet för mer info om föredragshållare osv: ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp&a=142378&l=sv&newsdep=10514

  • kaffemamma
    fiori84 skrev 2012-10-17 17:57:49 följande:
    Du har verkligen rätt att jag känner mig sönder stressad redan, det är mitt första och enda barn hittills ( få se om vi vågar skaffa fler ) och det är som du säger att man vill vara en super mamma och fixa allt på en gång men verkligheten är ju att det är en omöjlighet om man inte vill gå in i väggen och då är det bättre att fokusera på en sak i taget och det ska jag försöka göra.

    Jag har skickat mail till mamma urkraft men utan svar tyvärr :( hoppas det kommer, hennes lista på tillåtna varor skulle verkligen underlätta för mig. Hrismannagryngröten verkar intressant och ris barngröten, var finns dom? vilka märken är det? så i princip i mjölkväg är det ris,mandel och kokosmjölk som gäller? det här med kokosfett, smakar inte det kokos? för det är något jag verkligen inte tror skulle fungera med min dotter. Finns det andra fetter/oljor som är naturella i smaken och inte doftar något?

    Kan man krossa tillskotten tex thornes och blanda i typ pure eller något? jo jag bor i stockholm och ska absolut ta mig till häggvik ica och titta runt där. När det gäller buljonger, vilka är bra och godkända buljonger?
    Hirsmanngryn finns på Grynings hälsokost på Folkkungagatan och säkert på fler ställen, men det är det jag vet. Där finns även nyttigt kokosfett (håll dig borta från de silverfärgade paketen i mataffären) som inte smakar eller luktar  något. De som smakar kokos är ännu ett snäpp nyttigare, men inte alls lika användbara. Kokosfettet ska vara väldigt bra, jag använder det mycket i matlagning & bakning. Olivolja är ju bra. Sen tror jag det finns lite olika tankar om huruvida tex raps & solrosolja är bra eller ej, men de är i allfall ok ur dietsynpunkt. Där hittar du även tex mandelmjölk, massa pastavarianter, godis, nötter, flingor, bra tillskott mm. Kanske även barngröten som är från hipp. Annars vet jag att den finns på tex Good Store på Nytorget som också är en guldgruva för den här dieten. 

    Thornes tillskott kommer nästan alltid i kapslar. Vi öppnar dem och blandar pulvret med fruktpuré.

    Vad det gäller buljonger så innehåller de flesta glutamat som inte alls är bra för någon, och kanske särskilt inte för dessa barn. Alla "dietexperter" brukar säga att det ska bort.  Alla e-ämnen som har nummer på 600 brukar jag hålla mig borta ifrån. Det finns buljonger på hälsokosten också. Många kör även med jästfritt. Jag har någon från biofood tror jag det är.

    Du frågade förut var föräldrarna finns som anser att deras barn inte längre har kvar symptom. En av de har skrivit denna boken, jag vet inte om den är bra, men hon är väldigt trevlig och kunnig på området: www.adlibris.com/se/product.aspx

    Jag tror att man kan anlita henne som kostkonsult.

  • kaffemamma

    Här är en pojke som fått ME efter svininfluensavaccinet: m.expressen.se/halsa/fruktad-hjarnsjukdom-efter-influensavaccin/

    om ni misstänker ett samband mellan symptom och vaccin tycker jag att ni ska anmäla det - jag tror det är till läkemedelsverket man skickar anmälan. Om de får in många anmälningar kommer de förhoppningsvis utreda om det finns ett samband. Får de inga anmälningar blir det ingen utredning.

    Angående, kostförändringar, tarmfunktion osv så har det nu kommit en bra bok på svenska: www.autismdiet.se - hemsidan har också en del info för den som är nyfiken att läsa mer.

    Paisly: jag tror också absolut att de allra flesta fall av autism handlar om genetik. Men jag tror också att det hos många med autism finns vissa rent medicinska funktioner i immunförsvar, tarmfunktion, methyleringsprocessen osv osv som hänger ihop med symptomen. Och att om man får kroppen att fungera så bra som bara möjligt så hjälper det helhetsbilden.

Svar på tråden Autism pga svininfluensa vaccinet?