Inlägg från: prop19 |Visa alla inlägg
  • prop19

    Grillkryddan - den äckligaste kryddan evver!

    M C skrev 2012-05-06 17:03:31 följande:

    Seriöst, grillkrydda är den mest överskattade och vidriga kryddan som finns. Den har en seriöst snuskig färg, är fullproppad med glutamat (Sverige är enda landet i världen som tillåter denna canerframkallande smakförstärkare) och den mördar matens egen goda smak till förmån för salt, paprika och mer salt.

    KräksKräksKräks Kräks Kräks Kräks

    Anledningen till att jag säger det så här är för att kräksalternativet milda har en reklam där tantilura har som enda krydda i en kycklinggryta ungefär 2 dl gillsnusk, lite kyckling och 2 dl milda. Seriöst? Jag skulle hellre svälta än äta så skit! Tillsatser blanade med tillsatser - URS.

    Jag åt massor av grillkrydda under 80talet jag med - men för FAN, har vi inte kommit längre? Jag drog min gräns som 20åring när mina sk vänner drog på grillkrydda på en jävla potatisgratäng! Kräks      
    Den händelsen var nog dödsstöen för den vänskapen kan jag se såhär i efterhand - men jag är väl ingen barbar heller!

    Så - använder du grillkrydda?  


    Sen när är msg förbjudet i resten av världen?

    Och sen hur svårt är det göra en grillkrydda utan msg hemma Solig
    Grillkrydda med msg eller inte, är ingen större skillnad på.
  • prop19

    Jaha, vad har det med förbud att göra i hela världen att göra då?
    Du ljuger ju, tycker du det ger trovärdighet?

  • prop19
    M C skrev 2012-05-06 17:36:18 följande:
    Ja usch. Det är en FLifierad variant.

    Var fick du luft ifrån?
    På samma ställe som de flesta andra.

    Svara på frågan istället om varför du ljuger, och berätta gärna samtidigt om hur detta ger dig trovärdighet i att ljuga.
  • prop19
    tro hopp kärlek skrev 2012-05-06 18:47:15 följande:
    Jag är en av de idioter som tycker om grillkryddaFlört, inte på allt men i en del marinader,                                            Smaken är som baken delad.
    Tråden handlar egentligen inte om grillkrydda, utan om msg.
  • prop19
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2012-05-06 18:53:59 följande:
    Grillkrydda är gott.
    Glutamat används över hela världen.
    Beläggen för att det orsakar cancer eller några som helst negativa effekter är minst sagt bristfälliga.
    Och om man är rädd för lite glutamat, så är ju det både enkelt att köpa utan eller göra själv.
  • prop19
    Rafael90 skrev 2012-05-06 19:32:45 följande:
    Min kille är asiat och vill använda msg till allt han lagar för att det "förstärker smaken". Jag känner ärligt talat ingen skillnad i smak alls men det känns inte helt okej att käka en massa tillsatser så jag stoppar undan burken när han lagar mat {#emotions_dlg.djavulsk}
    En del kan inte känna den "femte smaken".
  • prop19
    M C skrev 2012-05-06 21:38:31 följande:
    Exakt så gick mina tankar. *klöks*

    Några av er behöver släppa på slirren lite, det här är FL. Grillkrydda är äckligt, jag betämmer alternativen och jag har tagit tillbaka en viss del av ts. Jag visste inte att det användes i asien, för här i europa gör de inte det. US verkar inte heller göra det. Är väl lite ensidig i mitt informationsflöde kanske.

    Men det hindrar inte att grillkrydda är fördjävla äckligt. Speciellt när man vräker den på allt.    
    Underbart när någon försöker besserwissa och ljuga.

    Och en ny lögn presenterade du igen, där du påstår man inte använder msg i Europa.
    Och i USA så sprutar dom msg på det dom odlar.
    Ta reda på nått innan du pratar om nått du uppenbart inte har en susning om.
  • prop19
    April barn skrev 2012-05-06 22:14:57 följande:
    Tummen upp TS, nej vi äter verkligen inte grillkrydda!!

    Folk idag är antingen dumma, ointresserade eller så bryr de sig inte om alla miljontals tillsatser de stoppar i sig varje dag, jag har svårt att förstå hur man inte kan bry sig.
    Mångas argument är då att "Det säljs ju i livsmedelsaffär, då kan det inte vara farlig" JO varken ICA eller leverantören bryr sig ett skit om du är frisk eller sjuk sålänge du köper deras produkter och de tjänar pengar!!
    Hur kan du göra tummen upp på en lögnare?

    Sen kan man diskutera om msg är bra eller dåligt, men lögnare ska vi inte uppmuntra.
  • prop19
    Rauur skrev 2012-05-06 22:49:25 följande:
    Jag gillade grillkrydda förut.
    Tills de att min fd sambo började använda det på ALLT.

    Gjorde vi kyckling med strips vart det grillkrydda på kycklingen och grillkrydda på stripsen.
    Grillkrydda på fläskfilé, på vanligt sidfläsk och på ja..allt annat.

    Jag är SJUKT le på grillkrydda. Äger inte ens en sån burk idag. Inte planerat att köpa en heller!         
    Har själv inte köpt grillkrydda på många år.
    Blandar egen, nu gör jag en cajun blandning som jag tagit från här.
    www.matklubben.se/recept/cajun_kryddblandning_90871.html
    Varierar den en del där  rökt paprika kommer i ibland och habanero pulver istället för cayenne.

    Testa denna så kanske du gillar "grillkrydda" igen.
  • prop19
    Ankmor skrev 2012-05-06 22:49:43 följande:
    Grillkrydda är nog godare än den absolut äckligaste "svenska" kryddan;  AROMAT ...
    Den gula äckliga "kryddan" som min far har/hade på precis allt, utom frukostflingorna och blodpuddingen.

    A R O M A T = Kräks iiiiiisssccchhhhh!!!!   
    Använder aromat endast till en sak, och när jag gör potatismos.
    Dock rätt lite, så det inte kommer in och tar en huvudroll.
  • prop19
    Rauur skrev 2012-05-06 23:11:17 följande:
    Det ska jag testa! Tack för tipset :)
    ra kryddor för fortsatt experimenterande är, tex spiskummin, sellerifrön, selleri(torkad och pulveriserad, du får göra själv), andra grönakryddor, lagerblad(jobbiga få pulver på), nigella frön, chipotle och listan kan göras mycket lång som man kan blanda i.

    Givetvis inte alla samtidigt, men man kan byta ut och testa nytt, och gör man små satser så går det åt fort så man hinner testa en del.
    Och är den inte bra alls, då är det bara hysta.
    Försök att utgå från hela kryddor, det ger ett bättre slutresultat.
  • prop19
    Turd skrev 2012-05-07 07:46:20 följande:
    Vad betyder URS?
    URS, vart läste du det?
    MSG brukar man prata om när det kommer tull glutamat, det står för monosodium glutamate som aktiverar "den femte smaken".
  • prop19
    M C skrev 2012-05-07 09:12:31 följande:
    Ja, jag hade fel och det har jag erkänt, men somliga är inte läskunniga.
    Det du gör är att ljuga - du vet att jag hade fel och har ändrat mig men fortsätter säga att jag ljög - det är en lögn. Det jag gjorde var ett ärligt misstag, jag mindes fel. Om jag medvetet sa fel - som du nu gör - så är det en lögn. Gå tillbaka till skolbänken med dig, sluta förstöra en rolig tråd!
    Du har USA kvar att ta bort i dina påstående, så kan jag lugna ner mig sen.
  • prop19
    M C skrev 2012-05-07 09:19:17 följande:
    Vet du, jag har hittat en buljong med ungefär den blandningen i, en torr sådan. Den kan man tom ha i vinägretter.
    Rene Voltaires buljong, jäääävligt dyr men fri från tillsatser. 
    Tänkte du på de ingredienser jag räkna upp där eller på cajunkryddan jag gör?
    Det är väldigt enkelt göra goda kryssblandningar, och har man svårt att komma på själv så är det ju bara googla.

    Jag är själv emot onödiga tillsatser, oavsett om de anses farliga eller inte.
    Varför?
    Jo, för varför äta nått som inte tillför nått för min smak upplevelse, och som en del ggr är rena kemikalier.
    Ser inte nått värde i äta det.
    Men visst äter jag mat ibland som har tillsatser, men inte så ofta.
    Idag blir det köpt rödbetssallad, innehåller säkert en 3-4st olika tillsatser som är helt onödiga.
  • prop19
    Turion skrev 2012-05-07 09:57:05 följande:
    Sverige är inte enda landet som tillåter Glutamat som tillsats.
    Glutamat förekommer dessutom naturligt i den mesta mat som innehåller proteiner eftersom det är den negativa jonen av en aminosyra. 
    Det finns i nuläget inga större studier som kunnat verifiera de påstådda negativa effekterna vad jag vet, därmed inte sagt att MNG är helt ofarligt. Man har bara inte kunnat bevisa det.

    Grillkrydda skulle jag personligen aldrig använda, men då främst för att det smakar vedervärdigt. 
    Paprika, vitlök, lök, svartpeppar, cayennepeppar/chili, salt och sen kanske spiskummin, oregano/timjan/basilika.
    Smakar inte gott menar du?
    Får mig mer och fundera på att det är någon av dessa kryddor du inte gillar.
  • prop19
    Ozzygirl3 skrev 2012-05-07 17:52:48 följande:
    Jag köper mina kryddor på all världens mat och i dom finns inga tillsatser
    Försöker att undvika glutamat ..har för mig att den är helt förbjuden i Asien ?
    hehe, nä.
  • prop19
    Shandi skrev 2012-05-07 20:39:36 följande:
    Är jag dum i huvudet som handlar det jag brukar handla och skiter i vad som står på förpackningen?

    Bra mår jag iallafall :)
    Många som tänker så om tillsatser, faan jag tar ju inte direkt skada så varför bry sig.
Svar på tråden Grillkryddan - den äckligaste kryddan evver!