Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Tom Araya skrev 2013-11-17 18:32:35 följande:
    Belägg för det?

    Vari ser du det hotet? Vad/vilket syfte skulle en invasion från Nato fylla för Nato/Nato-länder?


    Oavsett vart möjligt hot finns/kommer ifrån så ska vi ha en egen försvarsförmåga över eget territorium.
    Samma belägg som ev. skulle finnas för en Rysk invasion gällande USA men NATO som helhet ser jag medlemskap jämställd med en ideologisk invasion. 
    Med avregleringar och det monopol som utvecklas på marknaden går vi mer och mer till att likna en nattväktarstat styrd av de rikaste bolagen vars makt stärks av de rikaste konsumenterna. Som demokratisk socialist anser jag det nödvändigt att Sverige är eller blir självständigt på alla plan och det gäller även försvars och säkerhetspolitik.
    Jag älskade det land jag växte upp i och vill inte ha mer av av denna liberala smörja som både modern vänster och höger fyller det med.  Att stå avstå från NATO gör dock ingen större skillnad i nuläget men jag tycker ett starkt och självständigt försvar helst med allmän värnplikt stärker tanken att vi har ansvar för varandra och vår barn och ungdomars framtid. De flesta internationella organs lojalitet verkar mer ligga i finansvärldens intressen. Dessa är som bekant inte lojala mot någon nation i första hand utan dessa kräver att en nation är lojal mot dem.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2013-11-17 22:38:33 följande:
    Putin är gammal KGB-agent från kalla kriget, som flertalet andra i den Ryska duman.
    Den politiska utvecklingen i Ryssland under Putin har inte direkt lett till ökad demokrati, snarare har han visat stort stöd för tankar, personer och organisationer ganska långt åt höger, i vissa fall extremhöger.
    Putin har satsat enormt på Rysslands försvarsmakt under sin tid vid makten (blev president första gången 1999).
    Ryssland har varit med i två krig i Europa efter kalla kriget.
    Ryssland bygger en stor militär förmåga i och för Östersjön och övar med Östersjöländer som mål.
    Geografiskt ligger Ryssland rätt nära Sverige, vilket klart underlättar logistiken vid eventuell militär konflikt.
    Ryssland har inte bara strategiska intressen i Östersjöregionen utan även ekonomiska med alla sin ledningar och kunder för gas och olja.

    På vilket sätt är Nato eller USA eller något annat Nato-land jämförbart på så vis att vi borde oroa oss för dem på samma sätt som för Ryssland?
    Natos hållning i konflikter historiskt sett är ungefär lika offensiva som Rysslands vad jag vet och dessa över ju i också Östersjön. Vore jag ryss skulle jag i detta fall inte dra mig för att göra strategiska attackövningar mot ett land som låtit Nato öva i sitt område så länge som vi. De övningar Nato haft i våra vatten har knappast varit riktade mot Finland eller baltländerna för de anses väl inte vara något hot? 
    Bra förbindelser med båda sidor tycker jag är det bästa vi kan satsa på ur ekonomisk synvinkel. 
    Att Putin inte verkar för demokrati håller jag med om är ett hot men antidemokratiska krafter har länge stötts av andra parter runt om i världen och då menar jag att  även Natoländer många gånger stött sådant som lett till en ett extremt förtryck runt om i världen.
    Jag kanske är helt ute och cyklar men detta är mitt intryck!
     
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2013-12-09 23:30:41 följande:
    Att FRA gör sitt jobb är ingen nyhet

    SIGNALSPANING
    Det är inte särskilt upprörande att Sverige bedriver signalspaning mot Ryssland och delar med sig av informationen. Tvärtom får man vara glad att åtminstone en del av det svenska försvaret fungerar som det är tänkt. Det klassiska ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig” frångicks redan under kalla kriget, då Sverige samarbetade med Nato av både strategiska och ideologiska skäl, skriver Amanda Wollstad.
    debatt.svt.se/2013/12/07/att-fra-gor-sitt-job.../
    http://www.svt.se/ug/fra-spionerar-pa-energi-och-baltikum-at-usa

    Tja, en ideologi som är något suspekt skulle jag vilja säga...
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2013-12-11 00:40:40 följande:
    Vad, att FRA ska syssla med signalspaning?

    Industrispionage kan skada ett land ekonomiskt. Ägnar sig FRA åt detta så är det ett klar och tydlig offensiv hållning mot Ryssland. Är det vad svenska folket vill tror du? Inte jag i alla fall!
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2013-12-13 10:10:23 följande:
    Varifrån får du att FRA sysslar med industrispionage?
    Det skriver dom ju om på svts sida som jag länkade till gällande ett privata energibolag. Givetvis är det omdiskuterat ifall det ska betraktas så eller inte.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2013-12-18 01:48:38 följande:
    Vilken länk?
    Se #302

    Dock backar jag en bit i frågan eftersom jag funderar över om det är tveksamt om man kan dra några etiska gränser i någon underrättelseverksamhet.
    Det är ju tveksamt även inom landet beroende på vilken politisk hemvist man har hur man värderar som hot mot rikets säkerhet. Somliga säger sig kunna skilja säkerhetsfrågor från ekonomiska och politiska spörsmål i sann demokratisk anda.
  • Missermajser
    Flash Gordon skrev 2013-12-18 10:49:37 följande:

    Nu är det ju inte företaget som sådant som det "spioneras " på utan man håller koll på energipolitiken (eller vad man ska kalla det) i stort.
    Jo jag minns till hur det gick med gasen när ryssarna var missnöjda.
  • Missermajser

    Har den svenska vapenindustrin, mineraltillgångar och övrig produktion mm någon betydelse för vårt försvar eller saknar den typen av resurser betydelse i modern tid?

  • Missermajser
    Dansar alltid nykter skrev 2014-01-24 21:50:37 följande:
    Nej, listan säger inget om folk vill ha ett försvar. Men den säger väldigt mycket om hur vi prioriterar inför ett val och vilka frågor vi tycker är viktigast. Den kommer inte ändras nämnvärt detta valet heller och för att svenska folket ska acceptera mer pengar till försvaret så måst man motivera varför man vill minska till de andra. Saker som folk prioriterar bra mycket högre. Sen kan man se historiskt hur folk har reagerat på när vi dragit ner försvaret. I princip har vi minskat försvarsanslagen i 40 år. Har vi sett nån nämnvärd folklig upprördhet?  Vi avvecklade i princip värnplikten när vi slutade kalla in till repövningar för 20 år sen, ingen reaktion. Vi slutade kalla in folk, på slutet var det bara ca 4000 som gjorde värnplikten mindre än 4% av årskullen. Inga protester.  Det första som är intressant med undersökningarna är tidpunkten, alltid i samband med Sälenkonferensen och den ena till och med vid den tidpunkten när ÖB lanserade enveckasförsvaret. Givetvis spelar tidpunkten roll, hade du gjort de undersökningar senare på året hade du säkerligen sett ett annat svar. En annan sak är det stora antalet som svara vet ej eller som är tveksamma. Detta visar på att folk inte är särskilt intresserade. För att öka försvarsutgifterna måste du motivera varför nåt annat ska minskas. Trevligt att ni har förtroende för folk men jag har inte det och jag anser att historien ger mig rätt. När man är ute och rekryterar lägger man också märke till en annan sak. En av de stora anledningarna att folk söker sig till försvaret är utlandsmissionerna. Det är väldigt få som har som anledning att de ser ett hot mot Sverige. Utlandsmissionerna är drivande i rekryteringen. Det säger också rätt mycket.  Innan har det funnits en naturlig koppling till försvaret, vi hade alla pappor som hade gjort värnplikten. Det håller på att försvinna, många av de som är i gymnasieåldern nu har föräldrar som aldrig varit i kontakt med militären överhuvudtaget. Den folkliga kopplingen försvinner väldigt väldigt fort.

    Den folkliga kopplingen försvinner på betydligt fler områdenän försvaret.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2014-01-24 11:32:58 följande:
    Mycket har hänt sedan 2010.

    Det ökar och det märker man även på riksdagspartierna.

    Varför tror ni att gått från att trycka hårt på militära satsningar till dagens hållning utifrån att de faktiskt är landets största borgerliga parti?

    Att vänstern som är det rödaste svänger kan även det tyckas märkligt men varför tror ni alliansfriheten är så viktig för dem och stora delar av S?
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2014-01-26 10:48:57 följande:
    Om jag har förstått frågan rätt så har M utnyttjat det minskade intresset för militärt försvar efter kalla krigets slut till att använda pengarna till annat.

    Att folk inte offentligt tar upp frågan är inte samma sak som att de inte vill ha ett starkt militärt försvar.
    Undersökningar där just den frågan ställts, utan att ställas mot något annat, visar på just detta.

    M har lyckats väcka den björn som sov.
    Jag tror du har rätt men då andra sidan så tror jag M och deras politik riktar sig till de tyngre internationella intressena. En gång i tiden byggde nationalstaterna upp för att skydda och säkra tillgångar som förvaltades av framgångsrika människor.
    Idag ser marknaden annorlunda ut och de framgångsrika föresatserna är flexibla och rörliga samt spridda över hela världen. Nationellt uppbyggda försvar är inte så användbara för dessa intressen längre och tvärt om så kan lagstiftning och annat utgöra hinder på nationell bas då de inte är lojala mot de ekonomiska intressen på det sätt som stora multinationella bolag har.

    En fri global marknad och internationella militära insatser passar dem bättre.
     
    De mindre borgerliga partierna kan resonera annorlunda ifråga om detta därför att deras väljare mestadels är mindre och mellanstora företagare. Det största partiet har förstås inte inte bara stora företagsägare som väljare men många mindre som är underleverantörer samt alla arbetare som inte är vänster men livnär sig på de större branscherna.
    Tom Araya skrev 2014-01-26 11:16:22 följande:
    Jag ser tre möjliga alternativ här.

    1. Att folk har fått nog av nedskärningar på försvaret och säger ifrån, detta kan ha fått andra partier att dra öronen åt sig.

    2. Att nämnd svängning hos vänstern egentligen är en inbillning och inte existerar, vi bara upplever det så när vi jämför med M och för att andra partier nu tar upp frågan av samma skäl som i alternativ 1.

    3. Det är brukligt att partier inför val tar upp frågor där de tycker eller upplever att väljarna tycker att regeringen misslyckats i. Inget märkvärdigt i det.

    Sanningen finns där, kanske i alla tre alternativen kombinerat.

    Då vänsterns huvudsakliga grund är att fördelning och gemensamt ägande så förlorar arbetarrörelsen förhandlingsmandat alla tillgångar ägs av bolag som flyttar runt i världen som de vill och har en egen militär styrka.
    Förut var det ju befolkningens stryka och motvikt att de faktiskt både arbetade på och skyddade dessa framgångsrika människors intressen. Utifrån detta kunde man förhandla om löner och ledighet mm.
    Nu är nationerna tomma skal och även allt användbart som finns kvar lokalt där vi bor ägs och brukas av någon annan som kan finnas var som helst i världen.

    Förut när vänstern trodde sig vara starka och trygga ville de ha pengarna till annat men nu börjar inse att de inte har något att vinna på ett avvecklat försvar utan snarare tvärt om.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2014-06-23 12:47:47 följande:
    Oroligheterna i Ukraina

    Mer om

    Putin manar till dialog i Ukraina

    Putin stöder Ukrainas eldupphör

    Stormakter ökar trycket mot Ryssland

    Ukraina på väg ta kontroll över gränsen

    Hårda strider i östra Ukraina

    Kreml ger råd till separatister

    Rysk journalist död i Ukraina

    Misstänkt terrordåd mot gasledning

    Ukraina försöker köpa gas i Europa

    Ledare

    Ukrainakrisen: Ett ryskt uppvaknande

    President med prekära premisser

    Putin får inte vinna

    Valbluff under vapenhot

    Ukraina är för stort för Putin

    Bakgrund

    Detta har hänt: Oroligheterna i Ukraina

    Julia Tymosjenko ? Ukrainas järnlady

    Ukraina ? protesterna dag för dag

    Henrik Brors: Önskedrömmar om Putin får bestämma

    premium Ukrainas vägval: öst eller väst

    Webb-tv

    Jubel på Krim efter folkomröstningen

    Tv-kanal kapad i Ukraina

    Sammandrabbningar i Ukrainas huvudstad Kiev

    Våldsamt svar på protest i Ukraina

    Kulturdebatt

    Ukrainas revolution kan inspirera västvärlden

    Ukrainas sak är vår ? och vår sak är Ukrainas

    Arkadij Babtjenko: När den ryska pansarvagnen rullar in

    Kristian Gerner: Vill det sig illa blir Ukraina ett nytt Bosnien

    Högerextremist torterad till döds

    Debatt

    ?Attacken från öster visar hur viktigt Europavalet är?

    ?Rysslands och Ukrainas band är starkare än andras?

    ?Låt den ryska regimen själv gräva sin grav?

    ?Sverige redo stötta Ukraina med pengar och assistans?

    ?Nu träder oligarkerna åter fram på Ukrainas maktscen?

    Analys

    Ljusning möjlig efter Putins omsvängning

    premium Erik Ohlsson: Är Putins imperiedrömmar är starkare än hans förnuft?

    premium Ingmar Nevéus: Inte alls säkert att eldstriden leder till rysk invasion

    premium ?Nästan för bra för att vara sant?

    ?Inte uteslutet att ryska armén går över gränsen?

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/19/russian-media-cover-up-putin-mh17-tragedy
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2014-11-10 02:14:16 följande:

    En mycket talande bild...


    Tyvärr har inte alla insikten och förståelsen för detta.


    Lite svårtolkad bild måste jag säga! Jag saknar nog den insikt du söker här. 
    Första alternativet för tolkning är ju att väldens bärs upp av krig samt att det finns en konstant hotbild. Fred är i så fall beroende av omslutande våld som bevakar freden mot det "naturliga krigstillståndet". Lite som en kristen syn om att människan har en inneboende ondska och konkurrensbenägenhet i sin natur.

    Krigsmakten finansieras väl av av beskattningen på varor och tjänster så som den alltid gjort. Den huvudsakliga summan kommer väl då från de största producenterna. Idag har vi en stor del globala producenter och färre lokala som behöver skydd på hemmaplan. Nationellt skydd är ju egentligen då inte något som ligger i deras intresse längre utan frågan är mer av folkligt intresse och denna del utgör kanske inte den betydande summan av ekonomiska medel för ett sådant.

    Nato eller andra allianser kanske kan tjäna större intressen och ge visst skydd även nationellt. Frågan blir ju då hur den ska avvägas. Förr i tiden var det tydligare att man skyddade ekonomiska intressen främst. Idag ges det åtminstone till det yttre ett sken att huvudsakligen vara humanitärt.

    Hotbilden bör nog förtydligas och göras begriplig för att ge någon vettig åsiktsmässig uppslutning. Jag kan inte säga att jag förstår den i ideologiska termer. 
    Kan man centrera sanningen runt ett nav och vad är då navet? 
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2016-04-14 00:17:30 följande:
    Migrationen kostar mer än hela försvaret 

    I höstas beräknade regeringen att utgifterna för migrationen skulle ligga på 19,4 miljarder kronor. Men efter den stora ökningen av antalet asylsökande under hösten och vintern tvingas nu regeringen skjuta till ytterligare 31 miljarder, vilket är ett historiskt stort belopp i en vårändringsbudget.

    www.svt.se/nyheter/ekonomi/migrationen-kostar-mer-an-hela-forsvaret
    Tja, naturligtvis trist men svenskt näringsliv står ju bakom detta men man får ju inte heller glömma att jobbskatteavdraget kostade 99 miljarder.
  • Missermajser

    Minns ni Kuba-krisen?


    Kanske USA kan sätta upp lite missiler i Ukraina så kan Ryssland svara med att rikta kärnvapen mot USA från Kuba under förevändningen att de har samlat trupper i Florida eller på sin sida av Mexikanska gränsen. 


    Den elefanten skulle väl natoförespråkare svälja lik väl som logiken med alla andra ryska grannländer....? 

Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!