Anonym skrev 2012-04-13 10:17:29 följande:
– När man talar om ingenjörsbrist menar man att det saknas högskoleingenjörer, både nu och i den framtida prognosen, säger Per Fagrell som jobbar med högre utbildning och forskningsfrågor på Teknikföretagen.
Skillnaden mellan högskoleingenjörer och civilingenjörer är kort och gott två års utbildning. Högskoleingenjören håller i pennan och civilingenjören godkänner ritningen, förklarar Per Fagrell.
I februari i år var över 11 300 ingenjörer arbetslösa, det är en ökning med nära 3 500 stycken jämfört med samma period året innan. Enligt Origos beräkning ligger dagens arbetslöshet bland ingenjörer dessutom på nästan samma nivå som för tio år sedan. Samtidigt har det utexaminerats ungefär lika många högskoleingenjörer varje år sedan 1994. Det tyder inte på någon akut kris.
Men så enkelt är det inte. Bristen är tydlig bland vissa ingenjörsgrupper, samtidigt som det inte är brist alls inom andra, menar Per Fagrell. Enligt honom finns i dag ett litet överskott av civilingenjörer. Och så länge den rådande lågkonjunkturen håller i sig är risken för brist på civilingenjörer i det närmaste obefintlig. Däremot är underskottet på högskoleingenjörer kraftigt och ökande.
– Främsta orsaken till det stavas pensionsavgångar. På arbetsmarknaden ska de gamla gymnasieingenjörerna nu ersättas med högskoleingenjörer, säger Per Fagrell.
www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source...Ja, den länken hittade jag med. Det står fortfarande inte vilka som räknas in som "ingenjör".
AEA, som samlar upp HögIng och CivIng har ca en tiondel så många arbetslösa. Jag länkade det.
Det är möjligt att det finns 10.000 arbetslösa sådana som INTE är med i AEA, men mer troligt räknas även gymnasieingenjörer in i siffrorna.