Inlägg från: skogsvitter |Visa alla inlägg
  • skogsvitter

    anknytningsfunderingar

    Finns det någon speciell anledning till att du känner dig osäker angående anknytningen? Det är egentligen omöjligt att svara på hur det är för din son utifrån bara just specifikt denna hämtning. Det kan vara precis vad som helst, han kanske var trött, han kanske faktiskt var förvirrad, han kanske inte hade förstått att du åkte därifrån, han kanske var besviken, sårad etc. Det är helt normala reaktioner, och tyder på att barnet visserligen reagerat negativt och blivit sårat, men att anknytningen då ändå funnits där även om tilliten kanske fått sig en "törn" så att säga, rent tillfälligt. Då blir de ju ofta mammiga osv efteråt. Det kan ju mycket väl vara så att ni går för fort fram, han kanske inte riktigt var med på noterna och kände sig kanske inte tillräckligt trygg där ännu. Det är helt klart en invänjningsperiod och man ska inte ha för bråttom.

    Angående tips på läsning har du naturligtvis Brobergs böcker om du inte redan läst dem, som jag själv tycker är mycket bättre än Lars H Gustafsson om man nu ska se till just anknytningsteorin. För han beskriver väldigt konkret hur saker och ting egentligen ligger till och det finns inte utrymme för missförstånd, vilket jag vet är väldigt vanligt om man läser i många andra böcker där man försökt förkorta ner hela teorin och då stämmer faktiskt inte helheten (vilket är just varför du nu är orolig, antagligen helt i onödan). Brobergs böcker heter "anknytningsteori" och "anknytning i praktiken". Sedan finns också "Vi är våra relationer" av Tor Wennerberg som är otroligt bra och mer djupgående än Brobergs böcker.

  • skogsvitter

    Dessa böcker handlar alltså om anknytning och anknytningsteorin, vilket ju inte vare sig Jesper Juul eller Lars H Gustafsson har fokuserat på alls i sina böcker, i synnerhet inte Jesper Juul. De skriver ju främst om uppfostran.

  • skogsvitter

    Här är en länk med tre artiklar av Wennerberg:
    www.psykologforbundet.se/Psykologtidningen/Aktuella%20artiklar/Anknytningx3.pdf

    Angående förskola och anknytning kan du kolla upp Kihlbom som skrivit "förskola för de allra minsta - på gott och ont" och även Kågesons bok "tid för barn" som båda tar upp aktuell forskning kring barns utveckling i relation och ser den i relation till dagens barnomsorg. Även Gerhardt tar också upp lite om förskolans effekter i boken "Kärlekens roll" om du hört talas om den. Men där fokuseras mer på fysiologisk utveckling, dvs vad som konkret sker i hjärnan, och inte lika mycket just kring anknytning.

Svar på tråden anknytningsfunderingar