skånegås skrev 2012-02-28 09:18:49 följande:
Beror väl kanske på HUR man bär dem.. Bär man dem mot sig i grodställning så kniper de åt med benen från att de är någon vecka gamla. Det är reflexer och tränar MYCKET mer än om de ligger i en vagn eller babysitter... Är själv sjukgymnast... Bär man däremot dem med hängande ben i en BB så kan jag faktiskt hålla med om att det inte blir någon träning annat än av huvudet... Att ha dem sitta i knät är ju också träning för bålstabiliteten. Man finns där som stöd, men behöver inte stötta helt hela tiden... De kan småparera utan att ramla.
Att bara ligga stilla tränar liksom inte alls... Men när de är större är det klart att motivationen också spelar in. Bär man dem får de ju inte motivation nog till att röra sig. Men "friska" barn har ändå en inre drivkraft till att vilja lära sig SJÄLV. Har själv en son som inte har den drivkraften så starkt utan har varit ganska sen med det mesta... Han utreds idag för Asperger (en form av autism)
Det är väl klart att bara ligga still inte tränar, liksom att inte en babysitter eller vagn tränar dem.
Att ha honom sittande i knäet utan att hålla honom är en sak vi blivit uppmanade att göra, röra lite på benet så att han får parera eller sträcka sig efter saker på golvet för att sedan sätta sig upp igen.
Men jag ser inte hur att bära dem dagarna i ända skulle träna dem särskilt mycket överhuvudtaget. Sitta och knipa mot någon övar väl varken upp någon nämnvärd styrka eller balans? Man måste väl ändå belasta ben och armar, böja och sträcka, för att träna upp dem?
Vi har snarare blivit varnade av flera inom sjukvården att göra just detta för det bidrar (ännu mer) till försenad motorisk utveckling.
Och sjukgymnasten vi går till nu, som är specialiserad på barn, rekommenderar inte bärande alls som någon träning. Som sagt, hon undrade om vi burit honom mycket just för hans muskler var lite svampiga. Hon säger själv att får han ingen möjlighet att stå på benen och träna dem så utvecklas varken styrka eller balans.
Vårt träningsprogram består i att böja och sträcka sig efter saker på olika höjder; klättra upp och ner för soffor, pallar, trappor; locka honom till att släppa taget när han står och håller i en möbel genom att ge honom några leksaker att hålla i; försöka få honom att gå medan vi håller i och stabiliserar bålen samtidigt som han håller något i båda händer. Och så vidare. Vi ska också införskaffa mer stabila skor som täcker vristen och stabiliserar den för han är överrörlig där.
Ledsen om du tog illa upp, jag menade inget illa. Jag håller dock inte med dig och har fått direkt motsatta råd. Jag jobbar också inom sjukvården, dock inte som sjukgymnast, och jag tycker att råden vi fått för vår son verkar rimliga.