Inlägg från: Anonym (2,5-åring) |Visa alla inlägg
  • Anonym (2,5-åring)

    Vi med explosiva barn!

    Anonym (mamma till j) skrev 2012-05-29 17:03:18 följande:

    Skönt att höra om andra som har det på samma vis som oss (ta det på rätt sätt). Jag har alltid märkt att det är något "extra" med dottern, men ändå till hon var 6½ så har bvc, läkare, dagis osv bara menat att alla barn trotsar... Nu är hon just fyllda 8 o en bedömning har blivit gjord av en barnpsykolog. Hon menade dock att det inte finns någon diagnos i grunden utan att dottern bara är "extra krävande". Hon rekommenderade också boken "Explosiva barn" o oj vad jag önskar nån hade tipsat om den boken långt tidigare. Har läst lite av Jesper Juul o hans funderingar kring extra krävande barn tidigare men den här boken var ännu bättre.

    Vi har mest problem i sjukvårdssituationer (tandläkare, läkare, bvc, skolhälsovården osv) där dottern inte alls klarar av att "uppföra sig" som hon borde kunna med tanke på hennes ålder. Det blir total blackout med megautbrott som följd. Vägrar samarbeta, kan inte alls ta in info o vrålar o gråter så att hon blir i princip okontaktbar efter en kort stund.
    Det är ett stort problem eftersom hon skulle behöva tandställning o hittills vägrat öppna munnen alls vid tandläkarbesök. Om hon inte får tandställning snart kommer det att bli stora problem längre fram.
    Vi har försökt vara dit flera gånger bara för att "öva" men kommer ingen vart. Imorgon ska hon till tandläkaren från skolan o det är sista hoppet nu, att hon "skärper till sig" då hon är där med ett par klasskamrater.

    Dagis o skola funkar förvånansvärt bra, ytterst sällan hon haft utbrott där. Däremot tappar hon lätt koncentrationen under lektionerna (o i övriga vardagliga situationer) samtidigt som hon är högpresterande. En rätt jobbig (för henne) kombination enl psykologen, eftersom dottern har så höga krav på sig själv att kunna allt genast, men inte riktigt vill ge sig själv tid/orkar att lära sig sakerna ordentligt.
    Hon lärde sig läsa då hon var 6 o har haft relativt lätt för sig i skolan med matte, läsning o skrivning. Tror det har varit mycket till hennes fördel eftersom själva skoldagen tröttar ut henne så mycket. Bara det att följa med i allt, ha koll på vad de ska ha framme på pulpeten, vem som rör sig i klassrummet osv tar så mycket av hennes eergi o koncentration.
    Att dessutom ha fått kämpa med att lära sig läsa o räkna kunde nog ha blivit lite för tufft för henne.

    Eftis funkade inte för oss, det blev för långa dagar. Nu gör vi så att jag försöker ställa mitt schema så att jag jobbar mera nätter o hon kan komma hem genast efter skolan. Hon är nöjd med att vara hemma medan jag sover några timmar innan jag hämtar syskonen från dagis. Brukar göra mellis färdigt åt henne så att hon vet vad hon ska äta då hon kommer hem.
     
    Utbrotten kommer mestadels här hemma o främst mot mej. Här spelar också hunger o trötthet mycket in så känner så igen mej i vad några av er andra berättat. Har det varit dålig mat i skolan så måste melliset fram genast hon kommer innanför dörren, annars blir det inte roligt här hemma.
    Hon har även mycket svårt för att något av hennes syskon blir lite extra ompysslat o hon ska alltid vara i centrum för allas uppmärksamhet. Får hon inte som hon vill blir hon oftast sur o grining o ibland leder det till ett utbrott. 

    Vi försöker så långt det går att förebygga hennes utbrott men ibland lyckas det ju bara inte. Det e (som ni andra också säger) småsaker som triggar igång henne, man kan helt enkelt bara inte göra rätt. Hon hittar alltid nåt hon kan börja bråka kring (söker medvetet efter nåt att "gå igång på") o så är det igång.
    Jag håller hårt på att inte låta henne "vinna" eller "få sin vilja igenom" bara för att undvika ett utbrott eftersom jag inte vill att hon ska lära sig att hon får sin vilja genom om hon får ett utbrott. Däremot försöker jag som sagt väldigt mycket förebygga dem, hon är ju inte själv kapabel till att styra upp situationen ifall att det börjar spåra ur för henne.
    Jag väljer också mina strider då jag ser att ett utbrott ligger o bubblar under ytan. T.ex. om hon kommer hem hungrig från skolan o kastar jackan på golvet. Hon vet den ska hängas upp o en vanlig dag skulle jag påminna henne om det. Ser jag däremot att hon är på gränsen redan för vad hon orkar så låtsas jag kanske inte se jackan på golvet utan serverar fort mellis istället. Då hon ätit brukar det ta 10 min så lägger sig lugnet o man ser att hon orkar med sig själv igen. Då kan jag påminna om jackan utan att behöva veta att jag med 99% chans garanterar ett utbrott från hennes sida.
    Anser inte att sådana saker är värda ett utbrott, det förstör ju för hela familjen. Om hon däremot slår sitt syskon så ser jag inte genom fingrarna. Man får vara arg o ledsen men vi slår inte varann i vår familj, samma regler gäller alla oberoende av dagsformen.

    Mat är viktigt hos oss. Trots att hon har två yngre syskon är det för hennes skull vi har gröt morgon o kväll. Smörgås, fil eller liknande håller henne inte mätt o risken för utbrott ökar mycket. Ber de andra två om en smörgås före maten så får de det inte (eftersom vi strax ska äta), men ber hon om en så får hon. Att vänta 10 min på mat funkar inte då hon är hungrig, högst troligen hinner hon få ett utbrott innan maten är på bordet.
    Tror också att hon under en dag äter nästan mer än mej, ändå är hon smal o späd. Förbränner troligen energi mycket fort.
    Bullar, godis, saft o sånt äter vi inte till vardags, hon behöver ordentlig mat.  

    Samtidigt som hon kan trötta ut en totalt (speciellt nu då hon börjar bli så stor att jag nästan inte orkar bära henne längre) så kan hon ju vara helt totalt underbar. Mår hon bra i sig själv så är hon smart, omhändertagande, hjälpsam o kärleksfull. Hon är t.ex. mycket mån om sina yngre syskon o hjälper dem gärna. Hon trivs också då hon "blir satt i arbete", t.ex hjälpa mej i köket, med tvätten osv. Hon vill gärna bli behandlad som att hon är lite äldre än vad hon är o man märker hon mår bra då.  

    Oj vad långt det här blev, men så skönt att höra att vi inte är ensamma om det här. Kanske vi kan få lite stöd o tips av varann   


    Hmm... "Kul" att få en inblick i sin framtid, eller nåt  

    Vi har en tjej på 2,5 år, och trots åldersskillnaden känner jag igen mycket. Hon är också extremt känslig för trötthet och hunger. Ofta svårt att sitta still (megaaktiv och långt före sin ålder i både fin- och grovmotorik), men kan ibland bli helt försjunken i det hon gör, t.ex. barnprogram på tv eller när hon ritar.

    Envis så in i synden, otålig och (tycker jag mig märka redan nu) kräver mycket av sig själv. Klarar hon inte något  direkt så får det vara. Men också nyfiken, kan lägga mycket tid på att fundera ut hur något funkar och hur hon ska göra för att klara av det. Men blir fruktansvärt arg om det sedan inte funkar som hon trodde, och oförmögen att prova igen på nåt annat sätt. 

    Också, som många andras barn, "snällare" borta än hemma. Folk kan bli ganska chockade när dom släpper loss. 

    Utbrotten beror ju i allmänhet på att hon inte får som hon vill. Vi tar inte onödiga fighter, men vissa saker måste man ju ta. Som det där med godis... Och att mamma och pappa ibland vill titta på något annat än nicke nyfiken på tv. Och att man inte får slå på datorn. 

    Utbrotten brukar vara uppemot en halv timme, och jag har faktiskt slutat bli arg själv. Det är så tydligt på något sätt att hon slår knut på sig själv. Som i går kväll (läggdags):
    Dottern står i badrummet och river i sin blöja. "Ska vi byta blöja?" "INTE!".
    Fortsätter att riva i blöjan. "Här, vi ska byta blöja" "INTE!".
    Upprepas några gånger. Till sist mer eller mindre tvångsbyte.
    Nästa fråga, håller upp en pyamas: "Vill du ha den här pyamasen?" "INTE!".
    Håller upp en annan pyamas i andra handen: "Den här pyamasen?" "INTE!".
    Lägger ifrån mig pyamasarna (ingen större skada om hon sover naken...). Dotter skriker "INTE!!!!" och dyker efter en av pyamasarna.
    Frågar igen "Ska vi ta på pyamasen?" "INTE!".
    Upprepas några gånger.
    Dottern får stå på pallen i badrummet.
    Jag sätter mig på toaletten. "INTE!!!!".
    Stiger upp. "INTE!!!".
    Sitter ner "INTE!!!"
    Stiger upp.
    Dotter går till toastolen, lägger dit sittringen (fortfarande gråtande), blir upplyft på stolen "INTE!!!".
    Nerlyft "INTE!".
    Upplyft. SItter ett tag. Börjar klättra på stolen. Blir nerlyft "INTE!!!"
    Får sitta igen på stolen "INTE!!".
    Upprepas.
    Lyfts så småningom tillbaka på pallen och får sina händer tvättade ("INTE!" tvätta, sedan "INTE!" sluta tvätta).
    Efter en 5-10 minuter av att efter ovanstående (som tagit sin lilla tid...) bara stå på pallen och gråta medan mamma (jag) står brevid, så är det ok att komma upp i mammas famn och bäras ut till vardagsrummet. Däremot inte ok att mamma sitter ner i soffan med henne i famnen (nytt utbrott).

    Under utbrotten så både slår hon mot allt och alla, gråter och skriker. Vi har börjat utveckla strategin att hålla en kudde mellan oss och henne. Det är lite som tjurfäktning Så håller man en kudde framför så slår hon på kudden. Tills hon blir (mera) sur på att man håller kudden och försöker slå en förbi kudden. Varpå man flyttar kudden och hon blir sur på kudden igen för att den är i vägen igen, och slår på den igen. I längden hoppas jag att hon lär sig att man får slå på kuddar, men inte människor... För med hennes temperament så tror jag att hon kommer att behöva ha en ventil för sin ilska. Men anfallen går också i vågor, så emellanåt kan hon sluta slå, och då är hon naturligtvis direkt välkommen i famnen. 
  • Anonym (2,5-åring)

    Jag har inte varit inne på FL på väldigt länge, men vad roligt att det fortfarande finns lite liv i tråden

     VÅr 2,5-åring börjar närma sig 3 nu (fyller om ett par månader). Vi har nyss varit på 3-årskontroll på bvc, där det konstaterades att hon ligger efter på det mesta utom det motoriska. Det kändes väldigt skönt att bli tagen på allvar, efter att dagis mest viftat bort det hela med "äh, barn utvecklas olika, hon kommer säkert i kapp... Mina barn var också sena, dom är minsann högskoleutbildade nu" (från en av barnskötarna, av gamla stammen kan man väl kalla henne). Tja, men t.ex. npf eller hörselproblem (vi misstänker att det skulle kunna luta lite mot nån av dom två riktningarna) har inget med intelligensen att göra. Smart är hon, det är ju liksom inte det som är problemet. Men bvc gav oss direkt remiss till hörcentralen, logoped och barnpsykolog (nu väntar vi på att få kallelse också...). Och ringde och pratade med dagis, som nyss frågade om det var ok att dom ber en specialpedagog komma och kolla lite på dottern. VIlket vi naturligtvis sa ja till. 

    Så det känns väldigt bra att dottern blir utredd. Bättre en extra utredning och att allt är "normalt" så att säga, än att hon har svårigheter utöver det normala som inte upptäcks, tycker jag.

    Annars så har utbrotten lugnat sig liteför stunden, även om hon hade en period för någon vecka när nattskräcken återkom och hon vaknade gallskrikande, hysterisk och våldsam varje natt i en vecka Men även det gick över, tack och lov. Däremot så är hon fortfarande efter med språket, och har väldigt lätt för att bli överuppspelt och smått hysterisk (hoppa, skutta, fara runt hela huset i racerfart, klättra över alla möbler, klättra på alla i familjen, och väldigt svår att "nå" och lugna). Det verkar som att ilskan övergått i fysisk energi just nu så att säga. Samtidigt så har lillasyster börjat krypa och stå och gå en del mot möbler. En snart 3-åring som hoppar, springer och klättrar på allt, och en 7-månaders som följer storasyster-idolen överallt, är inte alltid världens bästa kombination  

  • Anonym (2,5-åring)
    MajasMat skrev 2013-01-11 10:14:33 följande:
    Gud vad skönt att flera har det som vi!

     Har en son på snart fyra som har varit arg sedan han föddes ungefär.
    har får jättestora utbrott och slåss, kastar saker, skriker och svär.
    ibland slåss han utan att han ens är arg.

    vi sökte hjälp men fick ingen.
    ni som går hos barnpsykolog är det på BUP eller har ni fått betala det själva?

    Både jag och min sambo vet inte riktigt hur vi ska hantera hans utbrott på bästa sätt. så vi skulle verkligen behöva hjälp. 

     
    Vår dotter har ju alltid varit explosiv och legat efter med kommunikation och samspel. Vid bvc-kontrollen när hon var 2,5 år så pratade vi om det och det var också flera moment som hon inte klarade av. Så då fick vi remiss till hörcentral, logoped och bvcpsykolog (allt gratis). Hörseln var ok och logopeden ska vi återkomma till när vi har lite mer grepp om vad dotterns svårigheter beror på. Psykologen har pratat med oss föräldrar, pratat med förskolepersonalen och observerat dottern med oss och på förskolan. Nästa vecka ska vi på sista samtalet bara vi föräldrar, för att få återkoppling. Men det vi vet redan nu är att dottern kommer att få en remiss för vidare utredning, det lutar väl kanske mot autism eller autismliknande svårigheter.

    Hur är din son med andra, på förskolan o.s.v.? Vi har haft ett jättestort stöd i förskolepersonalen, både i hur vi (och dom) hanterar dottern, och hur vi anpassar hennes omgivning, och också lite som "bollplank". Dottern är ju första barnet, så ibland driver man ju sig halvt till vansinne med att undra vad som är normalt, då är det bra att kunna ha en dialog med andra som känner dottern och har andra barn och annan erfarenhet att jämföra med. Det kan ju också vara ett argument om ni pratar med bvc, att ni inte är de enda som ser sonens svårigheter. 
Svar på tråden Vi med explosiva barn!