Laga egen barnmat till vegetarianer!
Har ni några bra grönsaksplättrecept att dela med er av?
Har ni några bra grönsaksplättrecept att dela med er av?
Tack MornieAtlantie för kikärtstips :) Helt såld på malda kikärter. Måste väl kunna användas till allt möjligt, pajdeg, smulpaj, kakor och annat? Och frysa in färdig sats?
Lyckades äntligen med falafel: malda kikärter, ägg, färsk mynta och koriander, salt. Ris, kokosmjölkgryta på bl a aubergine. Mums.
"Köttfärssås" på kikärter: malda kikärter, tomatpuré, oliver, viltlök, basilika, socker, salt, peppar. Vi har avancerat till penne. Jättegott. Tomat börjar nog gå bättre eller så är det för att de inte var färska.
Risugnspannkaka: ris, havremjölk, havregrädde, ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma, salt. Jordgubbar till. Jättelyckad, som ostkaka fast godare.
Lite vilse när det handlar om att laga mat utan mjölkprodukter. Testar olika rätter nu när hon ändå mest äter samma sak så jag har något att erbjuda den dag hon faktiskt vill äta annat. Tar tacksamt emot recept på allt möjligt!
Provar Ferronol ett tag, hon har aldrig fått något järnberikat och är inte i närheten av 4,5 dl bönor om dagen. Hur gör ni med järn?
Ska testa bananer mellan pannkakorna!
Olivolja är en hit här också. Hon har busnästanätit kikärtor så det är en framgång jämfört med tidigare då hon vägrade äta hela rätten om det fanns kikärter med.
Lite mer plockigt var hela spaghetti, haricots verts från burk, gurkstavar av kärnhuset. Sedan älskade hon oliver. Blev ofta sallader på matvete, quinoa eller liknande. Låter såsen koka in i pastan med extra olivolja.
Låter trist, men så lite tillagad mat som möjligt. Potatis och annat direkt från kylen var godast. Tandstrul började runt ett år.
Kalla linser, oliver, gurka, haricots verts, blåbär är det som gjort livet värt att leva tydligen, började med sådant så hon fick lust med annat efteråt. Gav lingondricka några gånger också.
Och bröd, massor med bröd.
Ljummen hirssallad: hirs, linser, gurka, jordgubbar, klippt katrinplommon, sallad, olivolja, mynta, citronsaft. Gillas!
Risgrynsgröt: grötris, havremjölk, "smör", salt. Rapsolja i. Satsumas/jordgubbar/lingon till. Fryser in i burkar. Går att äta med händerna.
Undrar lite om man kan använda något bättre än ris, använder ni mjölk i gröt?
Tack för påminnelse om hirs, ska absolut använda det istället för ris!
Med orimligt mycket olivolja och orimligt lång koktid åt hon kikärter :)
3 månader första vändan, men inte så intensivt i början. Låter som jättebra mat!
Nog för salt, men vill gärna ge mat som smakar något. Blev så beige utan, ost, kanel, curry, tomat.
Brukade ge en oliv i småbitar, nu är det max två som gäller. Då blir hon glad och vill äta lite till. Kanske kan skölja dem.
Lingon och hallon kunde hon äta fryst.
Ibland känns det som skomakarens barn, hon äter inte grönsaker. Föredrar pasta, ris, hirs, potatis, med linser och bönor.
Hur gör ni lasagne utan ost?
Jag lyckas inte med Borlottibönor, använt Saltå Kvarns, en stor del bara flyter upp under kokning och fortsätter vara stenhårda. Är något annat märke bättre?
Barbabok, tack för osttipset! B-vitaminer är väl värmekänsliga, kanske bra att tillsätta sist om det går?
Testat lite nytt:
Pastagratäng på pastaskruvar, havregrädde, tomat, ärtor, jordärtskocka, ägg, b-jäst, citronsaft, basilika, salt, peppar. Adzukibönor till. Ostsmaken gillades!
Auberginestroganoff: aubergine, havregrädde, konserverade tomater, tomatpuré, citronsaft, basilika, salt, peppar, socker. Ris, vit+svart bön- och tomatsallad till. Såsen gillades även om hon inte åt av grönsakerna.
Hoppas det går bra för alla!
Har gett solrosfrön nu, älskade dem, men känns lite taggiga för magen. Hur gör ni?
Angående sås så hällde jag över maten, typ pyttipanna eller rispytt. Potatismos åt hon mycket. Vanlig mat fast med händerna :)
Felix har en god raggmunksmix om man gillar potatis, innehåller inte mjölk men kanske inte funkar om man är känslig. Hon älskar hela frysta lingon om det är sockret man vill undvika. Fisk uppskattas inte alls, men tänkte köra på hoki sedan. Ferronol har hon inte heller fått, blev lugnare när hon åt hirs och bovete. På menyn står gurka, typ.
Mlymla, ger du Enagovälling om du äter ost nu?
Osäker om det här med vegetariskt kommer funka, hon har fått sojaallergi, är väldigt känslig för mjölk. Fisk var tänkt som en backup till baljväxter men hon vägrar ju äta det. Och om det kanske hjälper mot allergier under graviditeten kanske det även hjälper senare. Men hon vill mest ha baljväxter, som jag inte vågar ge.
Mlymla, soja gav ungefär samma symtom som mjölk. Ligger nära till hands med annan baljväxtallergi och nu är hon känslig, sedan är det soja i samma lokaler.
Försöker nog med mer fisk, men har undrat om det kan bero på allergi att hon vägrade äta det. Slutade med sås samtidigt, och grönsaker. Tänkte testa att mixa med potatis, och steka eller koka. Jag måste nog också börja äta fisk, känns också sådär, dessutom är det inte gott.
Har inga recept att komma med eftersom vi tar det lugnt med allt just nu. Blir vällingen god? Varför slutade ni med Enago? Vet inte riktigt än om jag måste sluta amma.
Angående berikningen tänkte jag använda havremjölk mer i matlagningen senare, någon gång har jag blandat grädde med drycken. Men medan jag ammar behövs inte kalciumtillskott egentligen, kanske bra att det inte stör järnupptaget, om det nu gör det.
Gurka är fortfarande favorit vid tandsprickning, bär, saftig mjuk frukt, vattenmelon, bröd i början, senare riskaka. Gärna lite svalare mat. Quinoa gillar hon nu.
Nu har vi ätit så enahanda ett tag att det gick att kuppa in avocado på brödet! Så glad!
Hur gör ni andra, finns det alltid en mogen avocado hemma eller spar ni en del på något sätt?