• Cathy

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Skogsbruden; tråkigt att du har blivit bemött på det där sättet på MVC. Jag går på en spec mödravård i Sthlm och har blivit väl bemött. Läkaren har skrivit ut fragmin och trombyl till mig, frågade bara varför jag tar dem (för intressets skull antar jag?) och då berättade jag om behandlingen hos Dr D. Jag tycker du ska byta BM och be din man ringa verksamhetschefen om de inte bättrar sig. kram

    Snart lycklig: jag tror inte man ska ta B12 samtidigt med levaxin. De sa dom till mig på ett apotek för länge sen när de märkte att jag höjt min levaxin dos. 

        

  • Cathy
    Snart lycklig skrev 2013-09-12 13:18:35 följande:
    Cathy, som sagt jag är ingen expert, men om det inte gör något, eller till och med är bra att TSH går nere lite har jag chansat på att ta lite B12. Är värdet perfekt och det inte är bra att TSH går ner, ska man nog undvika det. Just nu tar jag det inte.
    Man kan absolut ta B12! Flört Bara man inte tar i samtidigt med levaxin för det kan påverka upptagningen av levaxin precis som mineralerna gör (järn, magnesium, zink). kram {#emotions_dlg.flower}
  • Cathy

    Stumpan: ser att TWH redan svarat men..Det finns en studie enligt vilken man rekommenderar att behålla tsh under 2,5, eftersom värden över det kan öka risken för missfall. Visst kan högt tsh orsaka upprepade mf men ditt värde är inte så högt så jag skulle kanske leta efter svaret nån annanstans. För fertilitet är ett tsh kring 1 bäst. Visste du att högt prolaktin också kan orsaka missfall jag tror anledningen är att östrogen och progesteron höjs inte som de ska under graviditeten. Men blir du lätt spontant gravid så kan man kanske utesluta prolaktinet för då skulle du inte ägglossa.

    Zwillinge: om din man haft feber så är det förmodligen orsaken till lågt antal spermier. Vissa ivf kliniker avråder från att köra ivf om mannen haft feber precis innan försöket. Vitamin C/E, zink, selen är alla bra för spermier. Och Q10!

  • Cathy

    Zwillinge: glömde att säga att vi har gjort icsi flera gånger och äggen verkar ha befruktats lika bra med icsi som med vanlig ivf. Rörligheten är nog viktigare än antal (om det inte är så att man bara har några få spermier). Det som ofta avgör är hur väl man lyckas med icsi är hur bra labbteknikern är...plus att jag varit med om att mina ägg var defekta och då hjälper ju inte ens icsi. Vill ni inte göra icsi på alla kan de ju göra icsi på t ex 2-3st. Lycka till! Håller tummarna!

  • Cathy

    stumpan: du frågade om dina spottings. Såna hade jag också, först några dagar innan mens, sedan ganska snart efter äl. Proggisarna hjälpte men till slut fann jag det riktiga problemet, mitt prolaktin var högt. Inom ref värdet vilket gjorde att fert läkaren inte ville skriva ut medicin (pravidel) men en annan gyn skrev ut. Relativt höga prolaktinvärden kan sänka progesteronet. Googla hyperprolaktinemia på internetmedicin.se

  • Cathy

    siingoalla; för att ha bästa chans är det skäl att försöka hålla tsh vid 1-1.5 men var inte alltför orolig för missfallsrisken vid ett högre värde. Enligt studien är risken för mf vid värden över 2,5 ca 6%. Så det är inte katastrolfalt stor risk men risken finns..så försök att sänka ditt värde om möjligt. Och notera att ditt tsh värde kan stiga under en ivf pga av medicinerna. Lycka till! Hoppas ni får en fin resa till Aten! kram

  • Cathy
    stumpan81 skrev 2013-09-16 19:35:29 följande:
    Cathy: Jag kollade ju prolaktinvärdet också, ska få svar imorgon. Men har det någon betydelse att det var på dag 10? Vad bör det då ligga på?
    Nej, jag tror inte det har någon betydelse när i cykeln man tar det men det är viktigt att man inte tar det alltför snabbt efter uppvaknandet (tidigast 2 timmar efter att man vaknat) eftersom prolaktinnivåerna stiger under natten och är som högst då. Ref värden är kanske lite olika för olika labb men det vanligaste är 3-27, har man värden som närmar sig 20 (t ex 17-18) så kan man lida av för mycket prolaktin som hämmar ägglossning och kan sänka progesteronnivåerna i kroppen.
  • Cathy
    Zwillinge86 skrev 2013-09-16 20:51:17 följande:
    Jag har samma historia med högt prolaktin, men inte tillräckligt högt för behandling. Efter 1,5 år med kontroller på enodkrin och byte till privat gyn så fick jag pravidel och den första månaden har varit utan spottings. Upptäckte det förhöjda värdet efter mitt missfall som var startskottet för vår infertilitet, så jag hoppas även att medicinen nu ska öka våra chanser i detta ivf-försök; om nu inte spermierna ställer till det.
    Läkarna verkar inte vilja ge pravidel om värdet är inom ref värdet men första månaden efter att jag fick pravidel så blev jag också av med mina spottings. Mitt värde verkade sänkas snabbt nog för att få äl men när jag slutade med medicinen i början av graviditeten så steg det igen så jag tog medicinen ett tag in i graviditeten för att förhindra missfall. (högt prolaktin=lågt östrogen/progesteron=ökar missfallsrisken). När jag började med medicinen gjorde vi ett ivf försök och eftersom det sänkte min FSH och höjde östrogenet så behövde jag mindre hormonenr under ivf:en. nåt som kan vara värt att notera så man inte får för många blåsor. Lycka till med ert försök!
  • Cathy
    FineS skrev 2013-09-16 21:23:45 följande:
    Hur högt prolaktinvärde krävs för att få behandling? Mitt värde ligger oftast på 22, normala värden = 2-18. Vet inte om det kan förstöra något för oss?!
    Vi är alla olika men även om ditt värde är strax över gränsen så kan det påverka dina andra hormoner (har du högt FSH eller högre än tidigare, spottings=lågt progesteron?) och hämma äl. Tänk på att mitt värde var inom ref värden men hämmade min äl...
  • Cathy
    aylak skrev 2013-09-17 13:51:01 följande:
    Cathy: Funderar lite på mina egna värden. Vilka värden hade du på prolaktin och östrogen - vad är sas relativt för högt prolaktin?
    Det är nog som sagt individuellt vad som är högt och det finns olika ref värden (vet inte vilket labb du gått på) men vid två mättillfällen var mina värden strax under 20 och ref värdet var 3-27. Jämfört med att mina tidigare värden, innan ivf och missfall var endast 3. Plus att när jag klämde på brösten så kom det ut droppar, som fert läkaren sa att jag inte ska bry mig om. Men hon hade nog fel för när jag börjat med medicinen fick jag min första riktigta äl på länge...
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!