Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    mamajennie skrev 2013-10-16 09:08:40 följande:
    I december är det dags för min första VFU (T2), ser fram emot det mycket! Jag ska vara på ett sjukhus och på en medicin avd. Trots att jag fått min VFU över julen så känns det toppen :)

    Vad har ni fått göra på er första VFU?
    Det är kanon med VFU då, du behöver ju inte vara där på de röda dagarna :)
  • JA77
    Mosaik skrev 2013-10-16 12:04:04 följande:



    Vi MÅSTE gå några kvällar samt helger...
    Ja, men jag lovar att ni slipper de röda dagarna som tex julafton. Att OB-tid på storhelger förekommer, ska inte "straffa" studenten; vården är ju inte annorlunda på julafton jämfört med en vanlig lördag. Är man schemalagt julafton kan man gott byta till en annan helgdag, ingen handledare kommer att sätta emot. 
  • JA77
    Sweet life skrev 2013-10-29 11:39:17 följande:
    Ja det är ju klart du gjorde... Ida Josefine.... Hur kunde jag glömma att du läst i Luleå......
    Eller var det inte Ebba Caroline?

    Sorry för OT, men det återkommer medlemmar i dessa trådar som påstår än det ena, än det andra.  
  • JA77
    avocadoo skrev 2013-10-30 19:10:14 följande:
    Lågt pH får man ju om man ansamlar koldioxid.
    Patienten hade ju högt pCO2 - alltså har koldioxidretention vilket KOL-patient ofta får om de får mkt syrgas (i ambulansen in?)

    njurarna försöker kompensera för det låga pH genom att retenera bikarbonat: BE stiger.   
    Ett högt Co2 beror ju på att patienten samlar på sig koldioxid, att patienten är hypoventilerad - inte tillräckligt ventilerad. Då sjunker pH eftersom ett högt Co2 är "surt". Det behöver inte bero på syrgas i ambulansen, utan det kan räcka med en vanlig lunginflammation. Man andas ju med koldioxiddriven, alltså ett högt Co2-värde får igång andningen. Hos en KOL-patient är den driven utslagen. 
  • JA77
    Scrubs81 skrev 2013-11-07 19:57:20 följande:

    Du ska inte kunna, ingen ska förvänta sig att du kan, spec inte dina kollegor, för dom ska veta och minnas hur det är att vara ny, dom ska stå bakom dig och stötta dig och se till att din första tid blir så bra som möjligt! Patienterna kan inte veta att du är ny, men då är det ditt ansvar att fråga mer vana kollegor om precis allt, för det är det absolut bästa du kan göra, erkänna att du inte kan! Jo, du kan en hel massa, men det är 100 gånger mer saker du faktiskt inte kan! Det är nu man börjar lära sig på riktigt och det tar flera år, ganska så många år, innan du har utvecklat en klinisk blick av hög kvalite. Var ödmjuk och ta till dig alla tips och råd du får på vägen.
    Lycka till! 
  • JA77
    Vackert skrev 2013-11-09 08:45:47 följande:
    Fått jobb på infektion :)
    Vad bra! En bra start med blandad åldersgrupp. Mycket provtagningar och antibiotika, så du kommer få stickvana och läkemedelsvana!
  • JA77
    Momalicious skrev 2013-11-09 18:49:24 följande:
    Grattis vackert! Och vad kul för er som snart tar examen! Själv börjar jag snart termin tre och det går fasligt fort! På måndag börjar min första VFU som vi gör blandat på vårdcentral och i hemsjukvården och jag är riktigt nervös och samtidigt ska det bli jättekul! Är mest nervös för att ta venprov och ge intramuskulära injektioner för det har jag bara gjort två respektive en gång skarpt. Men det blir säkert bra!
    Övning ger färdighet! Ett tips är att sticka de med synliga kärl först för att få in rätt teknik. 
  • JA77
    MammaTillMy11 skrev 2013-11-11 20:35:56 följande:
    Vad kul! :D :D Hoppas det blir en givande praktik! Längtar tills våran nästa praktik i vår! :D 10 veckor med akutplacering :D
    Är ni på akuten så länge? 
  • JA77
    Scrubs81 skrev 2013-11-12 12:01:53 följande:

    Tror du inte det är akut som i akutvårdsavdelningar på sjukhuset?
    akutvårdsavdelningar är alla avdelningar med direktintag från akuten :)
  • JA77
    Chetti skrev 2013-11-12 15:53:17 följande:

    Jag ser att många får ta venprov och annat redan i T2. Jag tror inte vi får göra det förrän i T3. Vår första VFU är på ett äldreboende och vi kommer inte ha någon praktisk provtagning innan dess.

    Jag skulle gärna vilja lära mig mer praktiska saker redan tidigt i utbildningen.

    Hur känner ni andra som gått lite längre? Har ni fått träna tillräckligt praktiskt innan praktik, under praktik? 


    Får och får, du får ta för dig!  Glad Prata med sjuksköterskan på boendet, är det provtagning kan du få ta det om det verkar lätt. Tala med din handledare på dina kommande VFU, skriv ner vad du vill lära dig. Det sägs mycket om att man inte får göra si eller så i en viss termin, men jag tycker att det handlar om studenten: vad vill du lära dig? Vad har du för mål denna VFU? 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!