Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    minoela skrev 2014-01-09 22:50:02 följande:

    Hur vet man vilka man ska köpa/låna om man inte behöver alla?
    Ha is i magen tills skolan börjar. Vilken kurs läser du först? Anatomi/fysiologi är alltid bra att ha. De flesta andra kan man låna. 
  • JA77
    minoela skrev 2014-01-15 21:56:07 följande:
    Hur noga är det att ha böckerna av exakt den utgåvan det står? Har hittat ngn som kan vara ett år äldre än det står att man ska ha, funkar det eller är det säkrast att köpa en ny? Hur har ni gjort?
    Något år hit eller dit brukar inte göra någon stor skillnad. 
  • JA77
    Chetti skrev 2014-01-18 19:28:42 följande:
    Jag har försökt låna det jag kan. Ett tips är att skaffa lånekort i flera kommuner i 08-land. Annars har jag köpt på Blocket och Tradera. Det jag inte fått tag på har jag köpt nya från Adlibris.
    Man behöver i princip alla böcker i kurslitteraturlistan. När man gör hemtenta ska man gärna referera till kurslitteraturen.
    Lustigt, det har aldrig jag upplevt. Det är snarare en hets på böcker.
  • JA77
    SofieBear skrev 2014-02-12 21:51:47 följande:

    Hoppar in här! Läser på T4 och gör just nu praktik på en kirurgavdelning. Känner mig dock så himla dålig på typ allt! Tycker att det är så himla mycket vi läser i skolan som inte kommer till praktisk användning i verkligheten. Jag menar, jag hade hellre haft mer medicinskt, känner mig som en som bara kan sånt som står i böckerna.


    Är halvvägs in i praktiken nu och känns inte som att jag kommer att vara särskilt bra på att vara ssk när jag går på sista praktiken om ett år. För sen har vi ju bara teoretiska ämnen tills dess och inte så jättemycket medicin. Igår skulle jag sätta PVK för första gången och det gick inte alls. Varken på denna praktiken eller förra dök det upp så många tillfällen att sätta PVK eftersom patienterna redan hade dem när de kom. Tänk om jag inte ens kan sätta en PVK när jag är klar, hjälp!


     


    Imorgon ska jag vara på lab och ta blodprov i alla fall. Jag har bara gjort det på en docka innan och är jättenervös nu. Hur känner man egentligen att man är inne i kärlet? Tycker det är så svårt att se på en del var kärlet går ens. 


     


    Förlåt om jag kommer och gnäller en massa, är bara så himla nervös!


    Du är bara i T4! Du kommer lära dig vartefter. Se till att ha en bra patient och en duktig sjuksköterska som är helt säker själv innan du prövar. Du kommer säkert få en placering på akuten/operation, där blir det mycket stick. Låt din handledare ge dig de olika materialen, så du kan koncentrera dig på att sticka - inte leta spritsuddar, stadband, plåster etc. Börja långt ner på handen så att kärlen ovan också kan användas om du missar.

    Kan du inte sätta PVK när du är klar får du lära dig då. Inte värre än så. 
  • JA77
    SofieBear skrev 2014-02-13 19:00:52 följande:
    Oj, vilken självförtroendeboost jag fick idag! Fick en jättebra handledare och stack säkert tjugo personer och bara en misslyckades det på, och honom lyckades inte min handledare heller sätta på. Kändes så himla bra när jag gick därifrån! De frågade tom om jag inte ville sommarjobba där, och det har jag inte hört någon annan av mina klasskamrater berätta att de sagt. Tummen upp för idag!
    Skönt! Du ser att det går!
  • JA77
    Chetti skrev 2014-02-17 20:18:58 följande:
    Åh, förlossningen! Dröm VFU för mig som siktar på barnmorska. Hur får man chansen att hamna där?!
    Hoppas det blir bebis imorgon då. Är du inte i Malmö? Trodde det föddes bebisar på band där haha
    Vissa högskolor har förlossningen som VFU, så då hamnar man där. Inget speciellt urval alltså ;) Men ring till en förlossning, be om att få hospitera! 
  • JA77
    SofieBear skrev 2014-02-17 23:39:27 följande:
    Här har vi bara betygen u och g. I vanliga fall är jag perfektionist, men när jag skulle gå på mammaledighet i t3 så gjorde jag bara halvdana arbeten, man kunde ju ändå inte få mer än g.

    En fråga: hur gör ni när ni ska tillföra något i en cvk? Har hört att man alltid ska stänga från patienten och utåt och alltid stänga alla vägar innan man sätter på sprutan med koksalt. Därefter öppnar man från patienten och ut. Vid transfusion sätter man igång transfusionen innan man öppnar vägarna, inifrån och ut. Men mina handledare gör lite olika har jag upptäckt och stänger till exempel den sista vägen men inte den innersta. Vet ni?
    Jag som erfaren ssk brukar inte nödvändigtvis stänga alla kranar om jag strax ska ge något annat läkemedel. Det viktiga är ju att den kran närmast patienten är stängd. På IVA är det däremot mer noggrant då det går så många potenta läkemedel. Då kan man inte flusha i vilken "gren" som helst, eftersom man då flushar in ett par milliliter av ett högpotent läkemedel - vilket kan ge katastrofala följder. Ett exempel är noradrenalin som höjer blodtrycket. En milliliter av det medlet rätt i blodbanan, kan ge så högt BT att det kan spränga blodkärl i hjärnan. 
  • JA77
    SofieBear skrev 2014-02-21 01:47:55 följande:
    Av mina klasskamrater som tog examen nu i januari (jag har varit mammaledig tre terminer) så var det två i klassen som fick 24 på sjukhuset, sen hade sjukhusledningen satt ner foten. Två tog jobb inom kommunen, de fick 26600 och 27 (olika kommuner). Jag känner inte att jag vill börja inom kommunen eftersom man står helt ensam och inte har nån att fråga då. Dessutom vill jag ha erfarenheten från sjukhuset, med alla sjukdomar och fall som dyker upp eftersom jag tänkt gå en VUB. I sommar kommer jag tom gå ner ganska många tusenlappar i lön för att jobba som uska på sjukhuset. Känner att jag verkligen behöver den erfarenheten. Här gör i alla fall uskorna väldigt mycket, men urintappningar, katetersättningar och de flesta såromläggningar och suturtagningar, och eftersom jag bara jobbat inom kommunen innan så har jag aldrig fått såna arbetsuppgifter.
    Det låter klokt! Och du har allt att vinna på det - i längden. 
  • JA77
    avocadoo skrev 2014-03-16 14:05:06 följande:
    idag på min VFU så hade jag gett en patient insulin med insulinpenna och när jag sedan skulle ta bort insulinnålen från pennan så stack(!!!) jag mig i fingret. Jag stack mig INTE på den sidan av nålen som var i patienten utan på den sidan som går genom membranet in i sprutan liksom. 

    Patienten har inga blodsmittor och jag tänkte då att den delen av nålen har ju inte varit i kontakt med blod liksom=ingen risk för smitta...

    Visst tänker jag rätt? Ska skriva avvikelse imorgon, men visst är det inget blodprov som jag behöver ta?
    Du ska alltid ta hiv- och hepatitprover vid stickskador. Det är inte så brådskande att man måste göra det bums, men det ska ändå göras snarast. Man tar också samma prover på patienten. Risken är liten, men det är också en försäkringsfråga. 
  • JA77
    Mosaik skrev 2014-03-17 06:39:47 följande:



    Brukar man inte ta proverna på patienten och bara OM det skulle visa blodsmitta så skickar man in ett eget prov också? Kanske olika rutiner eller så mins jag fel ;)
    Du ska alltid ta om prover på dig själv, eftersom det ju finns en liten risk att patienten är nysmittad, och att det därför inte ses i prover. 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!