Inlägg från: morotsland |Visa alla inlägg
  • morotsland

    Anna Wahlgrens metod, vad tycker ni??

    MalinEddie skrev 2011-10-06 22:37:35 följande:
    Det håller jag med om. Jag ogillar flera av hennes metoder och råd men dömer inte enskilda föräldrar som har inspirerats av henne utan anledning. Jag förstår givetvis att alla inte följer de råd som har tagits upp i denna tråd. Kan du förstå att människor reagerar på de råd som hon har gett till föräldrar på sitt föräldraforum? Av nån anledning verkar AW-inspirerade föräldrar ofta försvara också sådant som inte rör deras situation och jag har svårt att förstå varför.
    Jag har aldrig stött på de saker ni brukar ta upp l i såna här sammanhang, ni kan säkert hitta massa saker på hennes forum som jag inte alls gillar. Jag är inte religiöst lagd, har inget behov av att försvara en hel "ideologi". Däremot gillar jag mycket i barnaboken och tycker att det finns mycket vettigt på hennes forum också där jag oftare hittar inspiration (kring syskonrelationer, social delaktighet, konflikter etc) än här på fl där det är betydligt mer galenskap och folk som tycker att uppfostran utgår ifrån bestraffning etc.
  • morotsland
    MalinEddie skrev 2011-10-06 23:40:27 följande:
    Jag tyckte själv om mycket i barnaboken även om det mesta kändes som sunt förnuft eller något som jag hade läst förut. Även om jag har svårt för sömnbiten i boken har jag svårt att koppla ihop det med de råd hon ger på forumet. Jag kan som sagt förstå om man inte förstår kritiken om man utgår från boken även om jag har svårt för vissa delar även där. Den nya utgåvan och forumsråden kanske stämmer bättre överens, jag vet inte. Jag har bara läst den från 94 och det var ju innan SHN kom till t.ex. Jag tror inte på straff så där är vi överens. Att låta barnen var socialt delaktiga underlättar väldigt mycket.
    Det är möjligt att mycket känns som "sunt förnuft" om man har mycket erfarenhet av barn. Jag var ganska ung förstagångsmamma och kände ingen med barn, jag tyckte att det var skönt att läsa en bok som innehöll lite praktiska beskrivningar av bebis- och barnatiden och som dessutom inte var amningsromantiserande. De flesta andra "föräldraböcker" jag läst är så otroligt abstrakta, det gäller även tex jesper juul som jag iofs verkligen gillar men som aldrig kan klämma ur sig lite praktiska exempel... Sen får man ju ta till sig det man gillar och strunta i annat, som med all annan litteratur man läser
  • morotsland
    Rocket Mania skrev 2011-10-10 23:21:04 följande:
    För det första har jag aldrig kallat någon för psykopat eller en liknande här i tråden. Inte ens i närheten av psykopat. 

    För det andra skrev jag inte att folk som läser barnaboken är sååååå osäkra utan att de som är såååå osäkra tar till sig allt möjligt skit utan att ifrågasätta fakta. Osäkra människor gör sällan det. Jag skrev även att BB innehåller mestadel common sense, sådant som de flesta redan vet eller känner i maggropen. 

    Och för det tredje har små bebisar ungefär 3 behov. Sedan skrev jag aldrig något om att det var enkelt eller problemlöst, återigen har du tagit något jag skrivit och petat in det i ett annat sammanhang. Det handlade om att det kanske inte behövde vara så himla jobbigt att byta en bajsig blöja. Men faktum kvarstår att riktigt små barn inte har så många fler behov än värme/närhet, mat och att bli bytta på. 
    De behöver också sömn. Och jag är glad att jag läste Barnaboken och fick kläm på standardmodellen, det har gjort att vi alltid kunnat ligga steget före och se till att barnens alla behov tillfredsställs.
  • morotsland
    Your Mama Bear skrev 2011-10-11 13:33:26 följande:
    Tror du verkligen att standardmodellen fungerar på alla barn utan att den får gå ut över barnets behov? Tror du att barns behov i allmänhet utgår ifrån ett schema?
    Jag har ingen åsikt om huruvida den funkar på alla barn. Däremot har den funkat utmärkt för mina tre och för många andra ungar. Och naturligtvis har den funkat på olika sätt eftersom det inte, som du felaktigt påstår, är ett schema utan en ram och ett förhållningssätt som man anpassar till sitt eget barn.
  • morotsland
    Your Mama Bear skrev 2011-10-11 22:02:23 följande:
    Kan du inte förklara för mig varför ni har ansett det nödvändigt att använda er av standardmodellen? Jag är nyfiken.
    För att mina barn har mått bra av det. Är det svar nog? Jag tyckte att den första bebistiden med mitt första barn var ganska hattig och bebis var inte helt nöjd. Sen testade vi standardmodellen och lugnet införde sig, bebis blev supernöjd och belåten. Mätt, utsövd, glad, vi låg alltid steget före och såg till att han hade det bra innan han bad om något, istället för att vänta på att han skulle bli ledsen och försöka lista ut vad det var. Efter denna goda erfarenhet har vi kört standardmodellen på våra yngsta barn också och med samma goda resultat, den är helt enkelt fantastisk och jag fattar inte varför inte alla testar (om man inte är nöjd som man har det då).
  • morotsland
    vittra skrev 2011-10-11 22:26:23 följande:
    Alltså vi pratar väl bebisar nu? Nyfödda? För mig är inte rutiner tider, vi har inte haft några som helst fasta tider när våra var nyfödda. Vi följde helt och hållet deras rytm. Och vet du vad? De åt, sov och fick närhet precis när de behövde och kände sig därmed fullkomligt trygga med att de fick sina behov tillgodosedda, trots att vi inte hade scheman och mallar för precis allting från social samvaro till blöjbyten...
    Och? Ni gjorde på ett sätt och har mått bra av det, varför hoppa på andra som valt att inrätta sitt liv på ett annat sätt? De första månaderna har vi inte haft fasta tider (vilket ju också är enligt barnaboken) utan bara följt standardmodellen som iofs ger viss rytm men inte alls har fasta tider. Med minstingen spikade vi ett ungefärligt schema vid tre månader eftersom vi då kunde se den rytm han hade hittat och trivdes med.
  • morotsland
    Rocket Mania skrev 2011-10-11 23:22:52 följande:
    1969. Citera mig gärna men klipp inte av mitt i är du snäll. Jag tycker det är hemskt att tro att barn ska passa in i en modell. Lika lite som vi vuxna är precis likadana, lika lite är barnen det. Min högst personliga åsikt är att det är hemskt. Hur ni andra gör lägger jag mig inte i men det gör ont i mig att barn modelleras om och jag är glad att mina inte behövde "utsättas" för det.

    Jag gör säkert 100 fel varje dag men jag har en öm punkt just detta med att tvinga små barn att sova själva. Det är mycket få vuxna som vill sova ensamma i ett kolsvart rum, varför ska ett litet barn vilja göra det?

    Att sömn är viktigt för både barn och föräldrar tvivlar nog ingen på. Vissa tål sömnbrist bra, andra dåligt. Men det finns ju trevligare "metoder" än AWs
    Tvinga och tvinga, mina barn sover gott själva (fast inte själva då, de sover ju tillsammans med varandra ) och jag sover också gott själv. Jag kan aldrig sova om jag delar rum med barnen så jag är glad att de trivs med att sova utan mig i samma rum.
  • morotsland
    vittra skrev 2011-10-11 23:25:00 följande:
    Vi hade också en missnöjd bebis (ja hon hade ju tom kolik vilket AW inte ens anser existerar) och vi testade SM på andra, lite bara för testandes skull och lite av rent hopp att jag verkligen önskade att jag hade haft fel hela tiden... men det var helt fruktansvärt och fungerade inte alls på henne. Till att börja med så kräktes hon som en gris av all mat man skulle truga i henne vid varje tillfälle, samt att hon naturligtvis blev lika snabbt hungrig ändå, och eftersom jag vägrade låta henne skrika hysteriskt av hunger för att klockan visade fel, så sket det sig naturligtvis redan där. Dessutom hade hon väldigt oregelbunden sömnrytm och mådde inte alls bra av att försöka styras in i någon mall, hon skrek bara tusen gånger mer då eftersom allt blev kaos och hon istället bara blev övertrött eller var för pigg för att sova (precis som äldsta också för den delen när vi efter några månader försökte styra upp sömn och mat även för hennes del).

    Det kanske är dags att inse att SM inte är universallösningen på perfekta bebisar, utan tvärtom är det personligheten som är avgörande? SM passar faktiskt inte alla, oavsett vad AW påstår.
    Jag har väl aldrig sagt att det är en universallösning heller? Jag tycker att det varit suveränt för oss bara och jag vet ju att jag inte är ensam om att tycka så. Sen tycker jag inte alls att det är enligt standardmodellen att inte ge mat för att "klockan visar fel", småttingar ska ju ha mat om de r hungriga oavsett vad klockan är såklart.
  • morotsland
    vittra skrev 2011-10-11 23:29:42 följande:
    Ja exakt. Jag kunde inte låta mina bebisar skrika som galningar när jag visste att de hade ett behov som behövde tillgodoses, alltså struntade jag i SM. Jag har då rakt inte hoppat på någon för att man valt att göra annorlunda, däremot anser jag att det är högst viktigt att ifrågasätta när föräldrar ägnar sig åt ren vanvård av sina små. Blöjor behöver tex bytas vid behov, inte vid fasta tidpunkter. Närhet, sömn och mat behöver också komma vid behov, och inte vid fasta tidpunkter. Om tidpunkterna och behoven sammanfaller, fine då har man ju fått en lösning som passar. Problemet är ju uppenbarligen att dessa inte sammanfaller många gånger, och där går metoden plötsligt över till att bli vanvård istället. Inte lika bra nej.
    Jag tror bara att du faktiskt har missförstått hur standardmodellen är tänkt att fungera. Det handlar inte om att saker måste ske vid vissa tidpunkter utan bara om att ligga steget före. Det är en ram som är flexibel och måste anpassas utifrån det barn man har, skriker barnet har man gjort fel.
  • morotsland
    Mad as snow skrev 2011-10-11 23:37:10 följande:
    Ja just det, det är det klippet jag tittade på. Jag blir helt kall i magen. Är det meningen att barnet ska äta även om det inte vill, även om det måste ta en paus? Jag inser att jag ställer frågor som en 12-åring, men jag fattar inte. Varför är det viktigt att hålla fast barnet? 
    Men barnet äter ju inte om det inte vill äta? Inte mina barn iaf, de suger ju inte på flaskan om de inte vill. Nu har jag inte hållit mina barn exakt sådär i famnen eftersom de inte gillat det, de har trivts bättre i knät, däremot har jag också behövt hålla undan deras händer (vilket ju är det hon gör på klippet) eftersom de har massa ofrivilliga sprattliga handrörelser när de är små och stör sig själva i ätandet utan att mena det.
Svar på tråden Anna Wahlgrens metod, vad tycker ni??