Inlägg från: tru |Visa alla inlägg
  • tru

    Om skolan är för lätt...?

    Det är ju ganska välkänt att Sverige ligger långt efter kunskapsmässigt för vi är för rädda att ställa krav på våra barn. Men samtidigt har vi det ju väldigt bra i Sverige så vi har inte behövt tävla på det sättet men enligt min uppfattning kommer detta att ändras. KUnskap kommer att bli allt mer viktigt för att tävla på den internationella arenan. Så¨vill vi ha den välfärd vi har i idag i Sverige ja då måste vi nog börja ställa högre krav på våra barn.

    Har ett flertal anekdoter om jämförelser mellan länder och kunskaps inhämtning.    

      När jag var till Estland -95 jämförde vi våra matteböcker då gick vi i 9 an. Deras matte kom först när jag läste C- kursen i matte på gymnasiet. Och vi hade rätt så avancerad matte i våran skola tror jag för A kursen och delar av B kursen var i stort sätt bara upprepningar från 9 ans matte i högstadiet.

    Ett antal år senare när jag studerade vid ett visst univiersitet ute i Europa så jämförde vi svenskar och några finländska studenter hur mycket tid vi använde på studier. Deras dagar var från 8 till 5 på dagarna med lektioner. När det senare kom hem fortsatte deras studier med X antal timmar egna studier. Det berättade att de flesta dagar slutade deras dagar inte förrens 9 på kvällarna. I och för sig hade de säkert gjort något däremellan förutom att studera. Även om vad de säger är till överdrift till viss del så säger de ändå en del av omfattningen jämfört med ett svenskt universitet. Där studierna inte tar så lång tid, för de första har man kanske 10 timmars lektion under en hel vecka och sedan är det egna studier.  

  • tru

    Det där med att sverige är rikt och framgångsrikt land kan ju diskuteras, enligt mig är de det. Men när jag läste vid ett universitet ute i Europa, så lades det fram en tabell som något EU organ sammanställd. Tyvärr kommer jag inte íhåg vilket men i vilket fall som helst enligt deras parametrar så var vissa delar av Sverige ett U-Land. om det var pga arbetslösheten vet jag inte, men kanske oxå utbyggnaden av infrastruktur osv. Men läraren påpekade oxå att det antagligen berodde på att det bor så få människor i vissa delar av Sverige.

    Sverige ligger inte långt fram i kunskapen hos våra barn och kunskap kommer att bli allt mer viktigt. Tidigare har vi ju dock haft en hel hög studenter från bland annat Asien som studerar data osv. Men nu när de kommer att kosta så kommer ju de flesta av dessa att försvinna. Och där försvinner ju en del som senare stannar och kan driva Sverige framåt. Men sen att använda det som argument att barn ska börja i skolan vid 4 års ålder eller att barn i lågstadiet åldern ska drillas det är ju tveksamt. Men i högre åldrar måste någonstans kraven öka anser jag. Samtidigt som det måste vara ok att inte vilja studera vidare utan att de finns möjligheter för yrkesutbildningar och liknande saker.

    Samtidigt är det som jag hörde en som jag känner säga att vi kanske inte är det rikaste landet  Men vi har människor som mår bra och kan vara lyckliga. Och samtidigt lägger jag till det så har faktsikt alla chansen att påverka sin framtid. Ok det kanske finns hinder för många men mest sociala sådana. Men ekonomiska och några andra hinder finns inte för alla människor att studera och påverka sin framtid.  

Svar på tråden Om skolan är för lätt...?