Varför ser adoptionsprocessen olika ut?
Jag har alltid varit intresserad av adoptioner och brukar lite då och då läsa här i forumet. Har insett att adoption är en lång väg till ett barn, och att det är få barn som är tillgängliga för adoption och att väntetiden därför är lång. Likväl att man som sökande även måste passa in på de kriterier som de olika länderna kräver.
Tidigare i veckan såg jag världens adoptioner för första gången på Tv4+ och blev så förvånad. Handlade om en kvinna i USA som var ensamstående och ville adoptera. Hon ville inte adoptera från USA då de biologiska föräldrarna där har rätt att ändra sig en tid efter, och det kan man ju förstå. Hon valde därför Guatemala, och efter oklart hur lång tid blev hon mamma till en nyfödd liten son där. När sonen, Sloan, var kanske 4 år (lite osäker här) så bestämde hon sig för att hon ville ha ett till barn. Hon mailade då föreståndaren på barnhemmet i Guatemala att hon ville adoptera ett till barn, och efter två timmar fick hon svar med frågan om hon ville ha en son eller dotter. Efter lite funderade bestämde hon sig för en son till. Därefter fick hon ett nytt mail med bild på två olika pojkar, där hon efter en halvtimmes funderande valde den ena pojken, som även han var nyfödd.
Hur kommer det sig att adoptionsprocessen ser ut så här i USA? Eller är det Guatemalas process? Är det lättare att adoptera om man är amerikan? Hur kommer det sig att kvinnan fick både välja kön och vilket barn hon ville ha? Kan det gå till så här även i Sverige? Många frågor här nu .