Inlägg från: 1337 |Visa alla inlägg
  • 1337

    Varför skulle muslimer ha dålig kvinnosyn?

    Kaf Ha Ya Ain Sad skrev 2011-09-16 23:02:58 följande:
    Ja jag blånekar det och kan säga att det är något du tagit ur luften. Motbevisa mig!

    Om det är rättvist, ja det är rättvist. Vi muslimer tycker det är rättvist. Vi har inte rätt att tvinga våra kvinnor jobba. De har rätt att ta hand om sina barn och vara hemma. Tvång skall inte förekomma i islam står det i koranen. 
    Jag tror knappast alla män jublar över att behöva försörja hela familjen själv. Mitt uppehälle kostar mig 10 000 kr i månaden. Jag skulle självklart aldrig ha fräckheten att kräva dessa pengar av min pappa, bror eller pojkvän. Min bror har egen familj med små barn och har antagligen inte ekonomisk möjlighet att avsätta 10 000 kr till mig varje månad. Det skulle väl gå om han arbetade mer än den heltid han redan arbetar, men jag vet också att han inte är särskilt sugen på att arbeta mer än heltid. Han vill ju träffa fru, barn och ha tid för intressen också. Samma med pojkvännen. Min pappa går i pension om några år och ska givetvis få göra det. Det skulle han dock inte kunna om han var tvungen att skicka mig 10 000 kr i månaden.

    Många muslimska män i Sverige har lågavlönade arbeten. Det är inte kul att ha problem med ekonomin och att behöva försörja en familj med säg 3 barn på 20 000 kr i månaden inkl. barnbidrag kan nog upplevas väldigt stressande. Självklart orkar inte alla män arbeta hur mycket som helst för att öka inkomsterna. Hur kan du tala om hur alla muslimska män känner det inför skyldigheten att försörja sin familj?
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-16 23:14:27 följande:
    Du "vet" ju fel. Barnet "har rätt till förskola" då föräldrar förvärvsarbetar eller är föräldralediga.
    Är man hemmafru är man varken förvärvsarbetande eller föräldraledig. Hittar inga klockrena källor om vad som gäller för föräldrar som inte vill arbeta.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-16 23:28:05 följande:
    Nej, i Sverige har barn rätt till sina mödrar om mödrarna har råd med det.
    Sverige har en mycket mer utbyggd välfärd än muslimska länder. En sådan välfärd kräver att folk arbetar. Ett barn förlorar inte rätten till sin mamma för att hon jobbar. Jag gick på dagis och kände aldrig att jag inte hade rätt till min mamma för att jag inte var hos henne 24 h/dygn
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-16 23:34:17 följande:
    "Förskoleverksamhet erbjuds barn 1 — 5 år, vars vårdnadshavare är arbetslös eller är föräldraledig med yngre syskon. Ditt barn erbjuds då förskoleverksamhet 15 timmar per vecka. Vid föräldraledighet erbjuds ditt barn 15 timmar per vecka vid hemkomst från BB."
    www.nykvarn.se/vanstermeny/forskoleverksamhet...#Vemkanfabarnomsorg

    Exakt vad jag skrev däremot. 
    står det nåt om barn till hemmafruar?
  • 1337
    Kaf Ha Ya Ain Sad skrev 2011-09-16 23:26:00 följande:
    ja  1337 men detta tog vi upp tidigare, flera ggr dessutom och kom fram till att i Sverige är det annorlunda. I Sverige måste man vara två för att klara ekonomin. Jag talar om hur det är enligt shariah. Nu kommer du att säga "ja men var har man det på det viset?" Jag säger väldigt få tyvärr iom att vi muslimer saknar en kalif idag.
    Muslimer lever väl enligt islam i Sverige också? Jag har inte fått intrycket att ni struntar i vissa delar av islam för att ni bor i ett icke muslimskt samhälle? Man måste inte vara två för att klara ekonomin i Sverige.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-16 23:54:06 följande:
    Det finns ingenting i Islam som strider mot att följa svenska lagar.
    Som jag misstänkte så har muslimska män en skyldighet att försörja sin familj om frun inte vill arbeta, även om de bor i Sverige. Och det finns alltså inte en enda muslimsk man som upplever att det är en börda han inte vill bära.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-17 00:02:45 följande:
    Det är inte TS men:

    Visst är det "en börda "för män, inte minst i Sverige, och man hjälps åt. DEt är inte konstigare än så.  
    Fast det är ju fruns rättighet att slippa jobba. Har inte mannen en skyldighet att tillgodose detta?
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-17 00:08:26 följande:
    Jo absolut. Det är dock så att detta är Sverige, och om hon så önskar är det hans skyldightet att antingen flytta eller hjkälpa henne till harmoni.
    Och ingen muslimsk man kan tycka att detta är mer än han orkar med? Det var väl du som ömmade så för västerländska kvinnor som drabbas av utbrändhet? Fnins ingen sympati gentemot män som känner sig tvungna att arbeta mer än de orkar?
  • 1337
    oOHalalOo skrev 2011-09-17 22:26:07 följande:
    Det är ju det som vi uppfostras med i Sverige, 'ensam är stark', medan andra kulturer har en annan värdering att man är stark tillsammans. Med tanke på det utbyggda sociala system som finns i Sverige för alla möjliga krämpor och åkommor och fobier och vad det nu är, så tror inte jag 'ensam är stark' är speciellt reellt, även om man tycker det låter bra. Vi är bara människor och trivs att leva med andra, att hjälpa varandra och få hjälp när vi behöver det. 'Ensam är stark' låter som ett samhälle där inga människor bor.
    Många människor vill nog leva tillsammans med andra människor. Men att vilja leva tillsammans med någon innebär inte att man behöver dennes plånbok eller beskydd. I och med att vi svenska kvinnor ofta arbetar och kan försörja oss själva, samt att stora delar av Sverige är relativt säkra platser behöver vi inte män för försörjning eller beskydd. 
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-17 23:56:56 följande:
    Jag håller med dig till stor del. Som jag ser det handlar detta snarare om att Islam bjuder kvinnor att se om sig, att ta hand om sig och inte slita ut sig sas. Att männen är bättre lämpade att utföra tunga arbbeten, men om en kvinna så är kapabel rent fysiskt och hon inte tar skada får hon arbeta som betongarbetare om hon nu vill.

    Visst kan män ta hand om barn, men som jag ser det är verkligen inte alla män lämpade att ta hand om småbarn. Kvinnor är det i betydligt högre utsträckning.

    Men Sverige har inte delat föräldraskap som norm, som jag ser det. Som jag ser Islam innebär det däremot verkligt delat föräldraskap, det finns tom i Koranen.

    I Sverige handlar det istället om att både mannen och kvinnan ska arbeta för att hålla konsumtionen i landet uppe. Det handlar om statsfinans och inte om kvinnans rättigheter och absolut inte om barnens rätt! Familjen är i högsta grad i beroendeställning, och inte minst av varandra så vad är skillnaden? Människor behöver varandra, så är det bara.

    Enligt Islam kan visst kvinnor jobba, som jag ser det. Det finns inget hinder alls för det, däremot kan inte fäder smita undan sitt ansvar och kvinnor inte strunta i sitt. Vill en man och en kvinna ordna det så att kvinnan arbetar och mannen är hemma går det väl an som jag ser det, men arrangemanget är väldigt underligt i mina ögon.  
    Du får givetvis tycka att det svenska systemet är dåligt, men visst förstår du varför samhället gärna ser att båda föräldrarna arbetar? Staten behöver bra inkomster för att kunna tillgodose en jämlik välfärd till samtliga medborgare. I länder där man inte har samma system som vi är underklass och medelklass väldigt utsatta grupper eftersom de kanske inte har råd att bli sjuka eller låta sina barn få en bra utbildning.

    Kan du tala om för mig vilka länder som har gratis sjukvård, skolmat, utbildning, subventionerad barnomsorg, osv samtidigt som man klarar sig lätt på en lön, samtidigt som prisnåvån är låg, skatterna låga och kvinnorna går hemma? Den ekvationen går inte ihop. Man måste liksom se hela bilden. För de flesta svenskar skulle det vara ett bakslag om det helt plötsligt blev en klassfråga vem som får sjukvård eller vem som får utbilda sig. För att såna saker inte ska vara klassfrågor behöver invånarna arbeta.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-18 06:35:19 följande:
    Jag har inte sagt att systemet är dåligt, jag har sagt att det inte handlar om kvinnors och barns rättigheter utan om konsumtion. Givetvis innebär det en viss fälfärd att driva statsfinanserna på det viset, men det har sitt pris. Nu då rättvisorna i världen ökar kan inte Sverige fortsätta på samma sätt i vilket fall. Det går inte i förlägningen att alla människor på jorden ska leva för en hög konsumtion, det säger sig självt.

    Det finns väldigt fattiga länder absolut. Frågan är vad dessa länder exporterar och vilket styre dom har. I Sverige är ju detta inte alls gratis utan alla betalar höga skatter för denna service. 

    Bortser du från barnomsorgen (som jag ju inte alls ser som en välfärdsgrej sas) är det så där jag kommer ifrån.  Jag vet fler sådana länder, bland annat FD Libyen.  
    Konsumtionen handlar ju om att kunna tillgodose välfärd. Om en familj i Sverige ska leva två vuxna och x antal ungar på mannens busschaufförslön plus barnbidrag blir familjens disponibla inkomst väldigt liten. Familjen kommer inte att kunna köpa tjänster och varor. Man lägger bara pengar på det allra nödvändigaste. Om många människor lever på det viset får vi massarbetslöshet och minskad välfärd. Skulle du själv vilja driva typ en frisersalong i ett område där hushållens disponibla inkomst är låg?

    Libyen ligger efter Sverige i välfärd. Det gör samtliga muslimska länder, trots att vissa av dem har oljepengar, vilket vi inte har.

    Sverige är inget bra land att leva i om man inte vill arbeta. Men vill man inte arbeta utgår jag från att man heller inte är någon anhängare av en gemensamt finansierad välfärd, utan då tycker man förhoppningsvis att den egna familjen bör stå för sjukvårdskostnader, högre utbildning och uppehälle under studietiden. Det finns gott om såna länder, USA tex.
  • 1337
    Kaf Ha Ya Ain Sad skrev 2011-09-19 13:05:36 följande:
    1337

    Ser nu att mitt svar till dig var otillräckligt så jag försöker nu skriva mera.

    Ja helt okey och inte är så konstigt att du som kvinna behöver 10 000 kronor för ditt uppehälle. Frågar du Madame Muntazami så kommer hon att säga att 10 000 är bara något att peta tänderna med. 10 000 kronor är som 2 kronor för henne. Det finns även kvinnor som bara behöver 500 kronor i månaden så det är olika från person till person och från land till land och från kultur till kultur, även fast det finns såna som dig som behöver 10 000 eller såna som Muntazami . Men i  muslimska hem tänker man inte så, dvs var och en säger "mina pengar är mina och resten av familjen får klara sig" Utan man delar med sig. Klarar kvinnan inte ett förhållande som bara ger henne mindre än vad hon behöver har hon rätt att skilja sig. Jag har aldrig hört min mamma säga att hon vill ha en specifik summa för sig själv utan hon hade nycklarna till kassaskåpet som vi hade hemma och tog så mycket pengar hon behövde. Dessa pengar spenderade hon på oss, dvs hon hade oss i första hand. Det är så det funkar i muslimska hem, eller borde funka, att familjen tar hand om varandra och att "mina pengar är mina och resten får klara sig" är emot islam. Således är du inte muslim och behöver inte följa vad islam lär angående att dela med sig.

    Nej det är inte så att det är kvinnan som kräver av sina manliga släkt för att säga att det är fräckt av henne, utan det är ett påbud som ålagts dom av Allah swt. Det är precis som skattesystemet i Sverige, man betalar  en viss summa till staten, beroende på hur mycket man tjänar. Det är inte fräckt av staten att ta denna summa från var och en som har arbete/egendom. Ett annat exempel är barnbidrag. Staten betalar varje barn i Sverige en viss summa varje månad _ sist när jag bodde där var det 1100 kronor_. Det är inte fräckt av föräldrarna att få den bidragen för sina barn.

    Sedan kan kvinnan _ enligt islam _ jobba om hon vill, ifall hon tycker att hon behöver mer för sitt uppehälle. Skillnaden från dig och den muslimska kvinna som jobbar är (här talar vi enligt islam) att hon inte behöver dela med sig om hon inte vill. Hennes pengar är hennes och hennes manliga släkt fortsätter att betala hennes uppehälle oavsett och kan inte kräva henne att betala något. Medan i ditt fall måste du dela med dig med din pojkvän, ja betala räkningar eller annat. 

    Systemet i Sverige är annorlunda speciellt när man tjänar lite. Det krävs att båda mannen och kvinnan jobbar för att klara sig. En del nöjer sig med en enda lön, dvs leva bra men ändå inte kräva så mycket så som semester, klädes märke,  dyra handklockor, moderna bilar etc. En del har sina familjer i hemlandet och man jobbar i Sverige där i hemlandet är det betydligt billigare att leva än man gör i Sverige som man kan resa dit 3 - 4 ggr/år för att träffa dom. Folk lever olika och kräver/behöver olika, det beror på vad man vill, var man lever, hur man lever eller vilka möjligheter man har.

    Ja jag har mage att säga det och jag garanterar dig att det inte finns en enda muslim som tycker att det är orättvist att de ålagts att försörja sina familjer. Vet inte, kanske det beror på den muslimska mentaliteten, att det är ett påbud i islam att män försörjer sina kvinnor och även släkt som inte har någon ekonomi. Stor skillnad om du frågar mig om vi jämför det med svenska hem där var och en tänker på sitt ego. det finns ingen plats för en släkt som inte har något att få en del av det man tjänar.
    Jag beskriver situationen för muslimska män i Sverige. 10 000 kr är ingen märkvärdig summa. I de pengarna har jag räknat in hälften av hyran, elen, bredband, försäkringar, telefonräkningar, transport, mitt CSN, den summa min försörjare skulle behöva betala för att kompensera min dåliga pension, mat och några hundralappar till kläder. I de pengarna ingår ingen lyx som resor eller shopping eller välgörenhet, utan 10 000 kr är enbart för mitt uppehälle. Sverige är dyrt att leva i och många män skulle ha svårt att försörja sin fru här. Många muslimska män har dessutom lågavlönade jobb, vilket gör det ännu besvärligare att försörja en fru här.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-21 06:14:30 följande:
    Jo, men det TSW säger är ju att kvinnan naturligtvis är fri att höja sin levnadsstandard med egen inkomst om hon så vill. Mannen är skyldig att ge henne samma förutsättningar som han själv sas- att leva på samma standard som han själv- och vill hon ha högre standard kan hon ordna det själv.

    I praktiken blir det förstås så att man hjälps åt, det är inte konstigare än så. 
    Och det jag säger i mitt inlägg är att det kan vara jobbigt för en muslimsk man i Sverige att ens kunna ge sin fru en grundläggande levnadsstandard. Dock är det hans skyldighet, så då måste han väl arbeta mer än heltid eller nåt, på bekostnad av hans umgänge med familj och vänner + fritidsintressen och avkoppling. Och naturligtvis finns det inte en enda muslimsk man som anser att detta är jobbigt.
  • 1337
    Noun skrev 2011-09-21 18:02:56 följande:
    Men nu läste du inte. Jag skrev att det inte är konstigare än att man hjälps åt.
    Fast en av den muslimska kvinnans rättigheter är att bli försörjd. Så det är konstigare än att man hjälps åt.
Svar på tråden Varför skulle muslimer ha dålig kvinnosyn?