• Sömnstörd

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Fattig student skrev 2011-06-05 10:36:46 följande:
    Fick en liten idé, men den kanske inte är så smart ändå.

    Jag tänkte att socialen ger ut summor som är helt bestämda av dem, t.ex. 4000 kronor i matkupong, 1000 kronor i kläder, etc.
    Det svåra är väl att använda det förslaget i praktiken. Kuponger skulle ju bli pinsamt att använda då det blir så synligt att man går på sociala medel, men kanske kort, att man får matkort på t.ex. lågpriskedjor såsom Willys och även kort på HM och Kappahl där det är hyfsat bra priser.

    En tanke bara för att pengar inte ska användas fel. Det behöver ju inte vara utformat på det här viset, utan själva huvudtanken med det hela.
    Det du avser går egentligen ut på att omyndigförklara andra vuxna om syftet är att kontrollera vart pengarna tar vägen. Självklart är det inget som myndigheter ska göra utan domstolsbeslut.

    Kort används som jag fattar det i vissa kommuner vid nöd, dvs då man har absolut ingenting på bordet och det handlar om att skaffa det nu på studs. I den funktionen fungerar det men ska inte vara något som används i preventivt syfte.
  • Sömnstörd
    Gissa skrev 2011-06-05 11:56:19 följande:

    Bra skrivet.


     


    Nu är det ju som så att lever man på soc så måste man varje månad redovisa sina kontoutdrag så att det inte ska ha smugit sin in någon inkomst som inte redovisats, och man får även specificera sina utgifter och visa att man har betalat sin hyra och el.


     


    Så den kontrollen finns redan.


    Och skulle man som föreslaget lägga en pott på tex Ica maxi så finns det ju cigaretter även där och det tycks ju alla vara rörande eniga om att det är rökningen som är den stora boven i ekonomin.


    Sen spelar den där potten inte så stor roll om man inte har någon som verkligen kontrollerar vilka varor som handlas, för även på ICA finns det mängder av varor som kan räknas som lyx. Tex färdigmat, folköl (man kan bli full på det också) osv och det vore ett enormt resurslöseri för samhället eftersom det kostar mannatimmar och sådant kostar grymt mycket.

    Jag tycker att den kontrollen som finns är mer än tillräcklig. Här handlar det egentligen om att andra människor har åsikter om var pengarna går, det är inte riktigt ok att handla färdiglagat om man är fattig osv.

    En sak som alltid slår mig är att de där fattiga är någon annan. Jag menar i tråd efter tråd kan man läsa liknande "Vi har låga inkomster och lever under existensminimum men räknar oss inte som fattiga" i samma andetag har man även åsikter på hur andra fattiga gör och nästan alltid går "åsikterna" ut på att den andra gör fel och därför får skylla sig själv för sin fattigdom.

    Det blir ytterst märkligt i mina öron eftersom fattigdom inte har så mycket med den subjektiva upplevelsen att göra utan går att mäta i absoluta tal. Sen är det en annan diskussion att myndigheter inte har bestämt en definition men det har mer med politik att göra.
  • Sömnstörd
    Fattig student skrev 2011-06-05 12:02:49 följande:
    Jag skrev aldrig att min idé var genomtänkt eller bra, men det har man tydligen totalt ignorerat.
    Nej, men det var svårt att svara något vettigt på ditt "Ja, precis".
  • Sömnstörd
    Fattig student skrev 2011-06-05 12:01:45 följande:
    De föräldrar som prioriterar rökning, alkohol, materiella ting, etc borde ju få hjälp i form av någon som tar ansvar över deras ekonomi (nu kommer jag inte ihåg vad en sådan person kallas för). Det svåra är väl att ta reda på vilka som hushåller med sina pengar fel. Barn döljer ju oftast det hemska som händer i hemmet, tyvärr.
    Jag tycker att det här är ett stort problem som är svår att "bota" då det inte hjälper att skjuta till mer pengar.
    Dessutom så gäller det här inte enbart socialbidragstagare (även om det är mer förekommande hos den gruppen), utan det finns ju faktiskt medelinkomsttagare som också prioriterar helt galet.
    Problemet är som vanligt att få människor att söka den hjälpen. Den finns i form av ekonomisk vägledare, det är tom lag på att alla kommuner måste ha en, sen vet jag inte hur det efterlevs men har mina aningar om att det kanske inte alltid funkar i alla kommuner.

    Så hjälpen finns mao men som alltid annars är den frivillig och måste så få vara.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-05 12:40:27 följande:
    Läs om, läs rätt. Jag skrev aldrig att de på socialbidrag är arbetsskygga.

    Om du får lika mycket pengar att röra dig med när du går på socialbidrag som när du jobbar heltid. Vem vill jobba heltid då? Vem skulle hellre sätta sina barn på dagis 50 timmar i veckan för samma pengar som socialbidrag än att vara hemma med dem?

    Det måste löna sig att arbeta. Så fort man ökar bidragen så betyder det att det är mindre lönsamt att arbeta och de som är lågavlönade tjänar på att gå hemma istället.
    Men det handlar ju mer om allmäm lönepolitik än om bidragens storlek. Det ekonomiksa biståndet är ju uträknat så att man precis klarar sig, generellt alltså. Samtidigt ska man inte blunda för att de finns de som har svårt att försörja sig på en vanlig lön. Vad tjänat tex en städare eller PA? 18 000? (gissar). Är man ensamstående med barn på den lönen är det inte helt säkert att man kommer upp i existensminimum.

    Poängen är att jag anser att det är fel på för låga löner och inte för stora bidrag. Det är helt enkelt inte en vettig väg att gå att sänka bidragen för att det finns låglönejobb.
  • Sömnstörd
    infragilis skrev 2011-06-05 12:57:30 följande:
    Jag har inte sett NÅGON här i tråden skriva att socialbidragen borde försvinna, eller att välfärdssamhället borde monteras ner.
    Men poängen var väl ändå att om man anser att det är knas i systemet måste man gå omvägen genom politiken för att ändra på det. Att inget blir bättre av att man sitter och gnäller, vilket iofs är sant oavsett vad det gäller...
  • Sömnstörd
    infragilis skrev 2011-06-05 13:04:04 följande:
    Har inte sett någon skriva att systemet är knas riktigt heller. Tråden rör sig kring att Aftonbladets artikelserie om "barnfattigdom" är knas.
    Ok då har jag missuppfattat hela tråden för jag tycker att det är en diskussion om fenomenet i stort och inte om aftonbladet speciellt.

    Annars håller jag med, det finns få tidningar som vinklar sina storys så hårt som de gör, tyvärr...
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-05 14:55:12 följande:
    Nej vi behöver inte sänka bidragen, men de flesta verkar se lösning i att höja bidragen vilket inte löser problemet
    Är det så? Så har iallafall inte jag uppfattat det utan mer att det är väldigt svårt att få ens lite förståelse utan att det är mest en massa malande om taskiga prioriteringar. Rätt fruktlöst sätt att "diskutera" på om du frågar mig speciellt när det rätt snabbt blir en nedlåtande eller oförskämd ton.
  • Sömnstörd
    Ravenna skrev 2011-06-05 21:42:17 följande:
    Problemet med att säga att det är fel på för låga löner, det är att om man kräver för höga ingångslöner så blir det svårare och svårare att komma in på arbetsmarknaden som ny. Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter.

    Det är inte lönerna som måste höjas, det är skatterna som måste sänkas - då tjänar man mer på att arbeta även för låga löner.
    Nu tillhör vi tack och lov två motpoler vad gäller politisk åsikt. Skattesänkning är inte vägen till allmän frälsning, det har vi tydligt sett. I takt med att skatter sänks så höjs egenavgifter så effekten hittills är att alla låginkomsttagare får mindre kvar i plånboken, alltså en betydande reallönesänkning. De enda som tjänar på din politik är de med höga inkomster.

    Att en liten grupp i samhället ska sko sig på flertalet är och kommer alltid att vara helsikes fel.
  • Sömnstörd
    Ravenna skrev 2011-06-05 21:31:31 följande:
    I så fall tycker jag att bloggen gör ettdåligt jobb med att belysa problemet. Problemet är ju inte att familjen får för lite pengar (det finns enormt många exempel på familjer som får det att fungera), utan att man antingen prioriterar fel saker eller har gamla skulder att dras med.

    Det som många verkar försöka säga här, det är att om man inte har en hög med gamla skulder och prioriterar rätt så lever man bra på riksnormen. Även med barn.

    Dessutom så tycker jag att bloggen har tagit upp lika många exempel på lyxproblemsfamiljer som på fattiga familjer. Så, nej, bloggen handlar inte om grötätande barn som inte har råd med en cykel för en hundring.
    Det många försöker säga är att man kan klara sig på riksnormen men det kan lika gärna vara så att man inte kan, detta oavsett prioriteringar eller planering. Men det är klart, det gäller att vilja se det också och där är motståndet kompakt. Här är det ett rött skynke och det är en oerhört svart/vit syn som gäller.

    Jag blir förvånad över, fast jag inte borde, att du är så otroligt dåligt insatt i vad fattigdom innebär. Av någon konstig anledning trodde jag att du följt med i tråden och läst vad andra skrivit men du kanske bara hoppat in de sista sidorna, vad vet jag.
    Fattigdom i Sverige liknar inte den i Afrika eller forna Öststaterna, att äta gröt varenda dag, men det tror jag faktiskt att du vet. Att du inte håller med och jämför med absolut fattigdom är en annan sak.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga