• f90pema

    När börjar bostadspriserna att sjunka?

    Ny mäklarstatistik idag: Priset på bostadsrätter ner med 4% i juni månad. Priserna på BR sjunker i hela landet, även i storstäderna. Priset på villor sjunker i storstäderna och ligger still i landet. För villapriset på riksnivå med tre månaders glidande medelvärde lyckas man faktiskt få ihop +1%, men annars är det massor av minustecken i statistiken både för juni och för de tre senaste månaderna.

    www.maklarstatistik.se/aktuellt/2011-07-14.aspx

    Det blir allt tydligare att svaret på frågan i tråden är "nu". Nästa intressanta fråga blir då "hur länge". På detta är det svårt att svara på, men som synes i

    så kan sådana här nedgångar bli både långvariga och stora.

  • f90pema
    Argo skrev 2011-07-15 15:12:40 följande:
    Det kan vara svårt att förstå i dagens tidevarv med se-mig-hör-mig-blogg-idol-bigbrother-kulturen men storleken på megafonen avgör inte hur klokt budskapet är. Eller inte. Att en sommarvikarie på E24 tagit in killen i en artikel gör ju inte killen smartare på något sätt.

    Vi kan också länka till Dagens Industri. De har tagit till sig av den senaste tiden debatt. De där siffrorna från The Economist om hur "övervärderade" svenska bostäder är var visst inte så exakta ändå. DI meddelar att eftersom mätmetoden inte fungerar särskilt bra för Sverige så ska "en nypa salt" användas:
    di.se/Default.aspx?pid=240072__ArticlePagePro...

    *återstår dock för exempelvis din bloggare, och även någon signatur här, att ta till sig den informationen*

    För övrigt får du vänta med skumpan, och husköpet, ett tag. SCB meddelar idag att det är fortsatt uppåt på småhuspriserna:
    www.scb.se/Pages/PressRelease____318321.aspx
    Hej Argo,

    SCB lyckades skrapa ihop 1% ökning på bostadspriserna sedan juni 2010, det är sant. Med reservation för att siffrorna för juni är mycket preliminära... Du gav själv länken, så det behöver jag inte göra. Dock släpar SCB efter ett par månader (de jämför lagfarter) jämfört med Mäklarstatistik som går på kontrakt. Mäklarstatistiks siffra för villapriser på ett helår är +/-0% www.maklarstatistik.se/aktuellt/2011-07-14.aspx. I storstäderna sjunker villapriserna enligt Mäklarstatistik. Deras siffror på en- och tre månaders sikt innehåller 19 (!) minustecken, två +/-0 och ett ynka plustecken (+1% på villor i hela riket med tre månaders glidande medelvärde).

    Oavsett om prisökningen på ett års sikt är 0 eller 1% så innebär det att marknaden bromsar in. Priserna sjunker relativt inflationen, något de inte gjort på 15 år. Och givetvis går sådana här förändringar långsamt, spceiellt på villamarknaden. Bostadsrätterna är mer "lättrörliga", både nedåt och uppåt. De borde börja falla först. Och de gör de också. Ganska mycket. Se Mäklarstatistiklänken ovan med de 19 minustecknen...

    /Bostadsbubblan 2011, youtube
  • f90pema

    Någon som missat att Mäklarsamfundets VD förespråkar amortereinskrav. Trots att hon vet att detta skulle sätta ytterligare press på marknaden på kort sikt?


    http://www.e24.se/pengar/bostad/maklarsamfundets-vd-infor-krav-pa-amortering_2915966.e24


    Läs också vad VD:n för Länsförsäkringar Bank skrev i torsdags:

    di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx


    Eller gå in på di.se och sök på
    "Hög tid att agera för att få fart på sparandet"
  • f90pema
    education skrev 2011-08-05 10:39:41 följande:
    Visst har det börjat! Men det kan ta tid innan den pyst ut helt.....
    Javisst. Sådana här nedgångar tar tid. Baserat på de historiska diagrammen i mina filmer kan det bli vad som helst mellan 3-10% per år i 3-15 år (mer per år om fallet blir kortvarigare). Personligen anser jag att ett totalt fall på ca 30% för villapriserna är ganska troligt, men det är förstås bara en grov uppskattning.

    Att förvänta sig 20% prisfall på ett halvår eller liknande är inte realistiskt. Så fort pyser inte bubblan.
  • f90pema

    Bostadspriserna fortsätter ner. Se www.maklarstatistik.se/aktuellt/2011-08-16.aspx

    Utbudet är betydligt större än förra året. Se www.hemnet.se/tjanster/statistik

    Stefan Ingves anser inte att något dramatiskt egentligen hänt i världsekonomin den senaste tiden, vilket ökar sannolikheten att räntehöjningarna tuffar på. Se www.dn.se/ekonomi/ingves-det-har-inte-skett-nagot-dramatiskt

    Regeringen skjuter upp det femte jobbskatteavdraget. Se www.dn.se/ekonomi/borg-hosten-blir-stokig

    Någon som inte tror att bostadspriserna är på väg ner?...

  • f90pema

    Dagens info om bostadspriser:
    www.svd.se/naringsliv/allt-fler-tror-att-bopriserna-sjunker_6452108.svd

    Allt fler tror alltså på sjunkande bostadspriser. Läs också
    www.e24.se/business/samre-tider-vantar-landets-maklare_3038784.e24

    Priserna är på väg ner. Och att Riksbanken avstod från att höja räntan den här gången spelar mycket liten roll. Hushållen har länge trott på en betydligt lägre räntebana än den som RB gått ut med så det är redan inprisat. Dessutom är huvudspåret faktiskt att höjningarna fortsätter. Även om man avstod den här gången.

    /Bostadsbubblan 2011, youtube

  • f90pema

    IMF-chefen varnar idag för "en kollaps i den globala efterfrågan" (se www.di.se, "Varnar för kollaps"). Sverige är ett litet exportberoende land med en stor banksektor. Att inse vad som  händer med den uppblåsta bostadsmarknaden i ett sådant land om IMF-chefens farhågor slår in kräver inget större mått av fantasi...

  • f90pema
    Om den globala efterfrågan "kollapsar" drabbar det svenska företag mycket hårt. Arbetslösheten kommer att stiga snabbt, vilket kommer att få efterfrågan på bostäder att sjunka. Priserna faller då, oavsett vad räntan satts till. Detta händer även i andra länder. De svenska bankerna kan då komma att få problem och med tanke på att bankerna är stora i förhållande till BNP (ca 5 ggr BNP, Island var 8 ggr, så skillnaden är inte så stor), så påverkar detta svensk ekonomi allvarligt, vilket minskar statens utrymme att stimulera ekonomin.

    Den här artikeln är närbesläktad:

    "Uppblåsta bostadspriser, hög skuldsättningsnivå bland hushållen och överdimensionerade banker jämfört med ekonomiernas storlek utgör risker i de nordiska länderna, inklusive Sverige, enligt en ny rapport från kreditvärderaren Fitch Ratings.

    Bland annat pekar Fitch-analytikerna på storbankernas beroende av kortsiktig finansiering i utländsk valuta och en skuldsättningsnivå bland hushållen som är bland de högsta i världen."


    Se:


    www.svd.se/naringsliv/fitch-varnar-for-nordiska-risker_6509398.svd
Svar på tråden När börjar bostadspriserna att sjunka?