Inlägg från: Anonym (hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hmm)

    Vilken socialgrupp hör en till?

    trettioplus skrev 2011-05-13 11:09:03 följande:
    Jag är inte säker på att jag skulle klara av det, men jag känner personer som skulle klara det utan vidare. Att jag skulle klara en grundläggande universitetsutbildning i de områden som intresserar om jag ansökte och belv antagen tvekar jag dock inte en sekund på.

    I övrigt så tycker jag att det verkar ligga ganska mycket feltolkningar i uppfattningen om vad jag skrivit.
     Så du måste erkänna att i vissa brancher så spelar det ingen roll om du kan teorin om du inte har praktik eller labbar. Vissa kunskaper måste göras i högskolemiljö.
    Såvida man inte läser det för sin egen nöjes skull, men då talar vi helt plötsligt om något helt annat.
    Du får gärna upplysa om feltolkningarna så man kan kanske se det annorlunda.

    "Samtidigt är det okunnigt att oreflekterat ge alla högskolestudier större värde än andra studieformer. Många kan tillgodogöra sig (och arkivera kunskaperna) betydligt bättre i andra miljöer."
  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 11:19:04 följande:
    Men, det är ju just det.
    "Din" branch... Vad kan du om de andra brancherna, då?

    Även i "min" branch måste jag kunna tänka brett och komma med nya strategier. Men det finns så mycket i världen utanför min branch.
    I min branch har jag ingen användning för mina kunskaper i och intresse för lingvistik, filosofi, teologi, litteratur, sociologi, filmvetenskap, språk etc etc. Och jag har bara en mycket begränsad användning för mina kunskaper i samhällsvetenskap, juridik, ekonomi och teknik. Jag har till och med bara mycket begränsad användning av mina kunskaper i just anläggningsteknik, elteknik och entreprenadjuridik, som ju är små, små delar av "teknik" och "juridik".
    Och utanför mina egna kunskaper och intressen finns ju fortfarande en hel ocean av saker som jag inte kan så speciellt mycket om (nanoteknologi, astronomi, militärhistoria, tolvtonsmusik, orkideodling, att spela piano etc etc etc)

    Det jag vill säga är att det faktiskt inte finns någon utbildning eller bransch som täcker allt. Inte ens allt som kan tänkas falla under "bildning".
    Jag vet att civilingenjörer måste kunna väldigt mycket och sedan beror det vilken sorts ingejör man är.
    De andra du tar upp är för eget intresse som jag skrev till ts.
    Det har inget med självaste högskolan att göra.  Den delen kan vara hur bred som helst, 

    Även i många andra yrken måste man ha kompetens utöver.
    Men man kan tex inte läsa in en utbildning i nanoteknologi hemma och sedan räkna det som jämvärdigt med en högskoleutbildning.

    Jag är molekylärbiolog ( immunologi) måste kunna en hel del med men jag jämför det inte med mitt intresse av filosofi, psykologi bland annat.
    Självklart kan ingen kunna allt, inte ens i sin egen branch. Det uppkommer nytt hela tiden.

     
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 11:29:17 följande:
    Självklart underlättar det att ha utrustning och annat som finns tillgängligt till en viss kurs. Du kan inte bli hovslagare genom att läsa på universitetet heller. Därmed inte sagt att du kan tillskansa dig kunskaperna på annat håll i så gott som alla fall.
    Exempelvis så skulle du kunnat utföra laborationer på en arbetsplats där tekniken används, eller lärt dig sko hästar hos din hovslagargranne, istället för att gå hovslagarkurs. Med ddet vill jag säga att det är ignorant att förutsätta att en person är okunnig, för att vedebörande inte genomgått samma utbildning som man själv.

    På vilket sätt talar vi om något helt annat ifall man läser för sitt höga nöjes skull?
    Du kan inte tillskansa dig en utbildning hemma som tandläkare och tro att du ska få jobb. Du kan läsa allt hemma men utan praktik som högskolan ger så kan man inte göra något av den teori man lärt sig.

    Man är inte okunnig men du kan inte heller ta för givet att man är okunnig som du säger för att man inte har varit i ett föreningsliv. 
  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 11:37:03 följande:
    Men då undrar jag vad det är du menar är bildning? Och kompetens?

    Jag tror i motsats till dig att man faktiskt KAN läsa in en hel utbildning, även i nanoteknologi, hemma och ha samma kompetens som någon med ett formellt utbildnigsbevis. Och just på forskarnivå är det inte helt ovanligt att man får läsa in sig på ett nytt område och alltså mer eller mindre på egen hand skaffar sig kompetens även på det området.
    Samma kompetens ja, men utan examen och den praktik de har( antar att det är labbar där med) i det får man inget jobb. Har man en examen och fördjupar sig så är det ju för att hålla sig uppdaterad. 
     Man kan även fördjupa sig utan examen, men då är det just för sitt eget nöjes skull.

    Jag talar enbart ur ett jobb/ utbildningsperspektiv. 
  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 11:46:37 följande:
    Just de yrken som numera kräver legitimation tycker jag är olämpliga att jämföra med. Faktiskt. Där ligger allt så fast och hugget i sten att vi knappt längre vet hur det funkade för 50, 100 och 200 år sedan.

    Däremot skulle vi kunna ta ett rätt aktuellt "legitimationsexempel", nämligen läraryrket. Det består av en del ämneskunskaper, en del didaktisk förmåga/färdighet och en del personlig lämplighet. Med behörigheten som nu krävs så garanterar men en miniminivå på ämneskunskaperna och didaktisk färdighet, men inte den didaktiskta förmågan och personliga lämpligheten. I min mening är det de två första som är lättast att ordna själv, på egen hand och de två sista behöver man åtminstone coachning med om det alls går att fixa utan att man "har det i sig"..

    Några av de bästa lärare jag har haft var icke-behöriga, och några av de sämsta hade alla formella meriter. jag tycker att det är rätt inskränkt att säga att det BARA är på högskolan man kan lära sig ett "högskoleyrke".
    Jag har också haft lärare som ej var lärare men de var ingenjörer tex som lärde ut matematik. Inte filosofer som har läst matte hemma. 

    Jag försöker pängtera att det är skillnad på att läsa hemma för sin egen skull efter intresse och att läsa på högskola för att få ett yrke.
    Det är få yrken vad jag vet där man kan läsa hemma och sedan få ett jobb såvida det inte är på distans då man ändå har någon kontakt med skolor.  
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 11:47:15 följande:
    Och det har jag - märk väl - inte heller gjort. Man kan få mina kunskaper på många andra platser. Likväl som andra kan få dina på andra sätt än du tagit dem till dig.

    Det finns för övrigt andra platser än högskolan att få tandläkarpraktiken på. En tandläkarpraktik, exempelvis.
    I skolan regi. Du kan inte komma och säga att du har läst till tandläkare hemma och vill praktisera.
    Visst man man få den teori jag har men inte att jobba med det utan en examen.

    Precis som jag inte skulle få bli hovslagare bara för att jag har läst en bok om det hemma och sedan vill ha praktik. 
  • Anonym (hmm)
    Anonym (Smygsosse) skrev 2011-05-13 11:51:15 följande:
    Jo, men vissa får traggla mer än andra för att ta sig igenom. Vissa är födda med förståelsen, andra bankar in den. NÅGOT lär man sig väl alltid...tror jag. Vissa kurser kan dock tyckas som så pass onödiga att man "rensar hårddisken" och så är det borta.

    Det grämer mig en smula att jag inte läste till civilare. Jag hade av personliga skäl inte möjlighet att flytta dit de erbjöd en sådan utbildning, så jag läste bara till högskoleingenjör. Numera finns motsvarande utbildning till civilingenjör på "min" skola, men jag vet inte jag.

    Dock har jag många vänner som är just civilare (en inom teknisk fysik som ju anses vara en av de allra svåraste utbildningarna) och bl.a hon säger att man kommer långt  med envishet, men man måste väl förstås vara aningen smartare än kossan på ängen förstås...
    Man kommer långt på att vara enträgen. Jag är både ord och sifferblind.Glad
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 11:54:04 följande:
    Jag har ingenting alls emot högskoleutbildning. Men det är likväl möjligt att lära sig andra saker på annan plats, om tid och intresse finns.
    Ja visst finns det det och man kan läsa sig allt man vill lära sig. Jag säger inte emot dig där.
    Men att ha det som yrke( och nu talar jag inte om alla yrken) och hur det lärs in är viktigt i många brancher.

    Jag vet folk som är logistiker och till o med chefer utan utbildning. Och det är jättebra. Jag är imponerad av dem som inte går skolor och slår sig fram ändå. Men det går ej i alla brancher. 

     
  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 11:57:01 följande:
    Labba kan man göra hemma också. Förr fanns ju inte fastlagda utbildningar på samma sätt, och ändå tycker vi att Newton och Galileo var fysiker..

    Jag tycker inte att en forskare som läser in ett nytt kunskapsområde fördjupar sig, för övrigt. Han/hon breddar sig möjligen.

    Det är just själva examen som är det det handlar om - och som jag inte alltid tycker är ett befogat bevis på någons kompetens eller kunskap. Om nu nära 10% av civilingenjörerna inte får sin examen som civilingenjör pga att de missar en första årets matte- eller programmeringstenta, men klarar ALLT annat. Är de verkligen inte på samma nivå som andra civilingenjörer? I synnerhet de som tog den där programmeringstentan utan att fatta vad de gjorde och än mindre blev vän med tänket?

    Och det finns ju utbildningsinstanser som faktiskt tycker det är ok att låta någon självlärd komma och tenta av sina kunskaper för att få dem fastlagda enligt utbildningssystematiken och på så sätt ge dem en examen. Då är kunskaperna inhämtade någon annanstans och på annat sätt, men kan ändå godkännas.
    Man kan labba hemma men hur många har råd med alla de tekniska prylar ( elektronik) och tex cellodlingar. Var får man tag på allt man behöver, kanske centrifuger.  Läkare tex ska obducera, tandläkare behöver pateinter att öva på och alla tillhörigheter.
    Man kan bredda sig eller gå djupare in i sin kompetens i mitt tycke.

    De utbildningar de kan validera och tenta så är det bra. Men det gäller fortafrande inte alla så varför säga att det går att få ALL kompetens via böcker och läsa hemma.
    Varför ska folk då ta dyra lån för att läsa om man kan göra det hemma?

    Newton och Gallieo levde i en annan tid. Ta bara på 70 talet då man kunde arbeta sig upp på kontor och inom ekonomi.  Man behövde inte ens läsa vidare efter nian om man inte ville.
    Idag är är det nästan så att man kommer inte långt om man inte fortsätter efter nian. 
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:00:25 följande:
    Nej, men nu talar jag inte heller om att få ett arbete, utan om att ha kompetensen.
    Jag vet inte vilka utbildningar som ligger inom KY/KH idag, men tandläkare är sannolikt ett sådant yrke som skulle kunna ligga där inom. Är så fallet, så får du naturligtvis praktiken där igenom. Du skulle också ha kunnat få den genom att praktisera utomlands.
    Tandläkare..nej man måste ha legitimation för det, däremot kanske tandtekniker. Prakiserar du utomlands villde ändå att man ska visa papper på att man har gått igenom de grundläggande för att få praktik.
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:07:18 följande:
    Jag håller med dig om att det är jätteviktigt att kunna bevisa sin kunskap på något sätt för nästan all rekrytering, men det tycker jag inte har riktigt till klassfrågan att göra. Inte mer än att ett "fint" jobb ger fint rennomé förstås.
    Vad är ett fint jobb?Tungan ute
  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 12:04:08 följande:
    Jag förstår ditt exempel även om det var olyckligt valt. Bara för att vara olidlig besserwisser här så tycker jag nog att många som läst teoretisk filosofi kanske har grundligare matte och logikkunskaper än en ingenjör... Tungan ute

    Ett exempel på ett yrke som kräver väldigt mycket OCH som är certifierat OCH där utbildningssättet inte spelar någon roll bara kunskaperna är riktiga är t ex tolk - isynnerhet specifierade tolkar.
    Men, du har rätt i att det inte tillhör det vanliga. Personligen vänder jag mig lite emot att man stirrar sig så blind på ett papper, utan att tillåta alternativa vägar till det pappret..
    "S" Jag tänkte praktisk filosofi.
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:12:26 följande:
    Är det någon som sagt det då?

    All kunskap man kan tillskanska sig på universitetet kan man dock tillskanska sig på annat håll.”


     

  • Anonym (hmm)
    Anonym (fyrtioblankt) skrev 2011-05-13 12:20:20 följande:
    Det är väl något som är lite variabelt. Kompetensen GÅR att få på andra sätt. Att säga annat tycker jag är att stirra sig blind på certifikat och examensbevis, att stirra sig blind på Sverige och västvärlden i nutid.

    Därmed inte sagt att det inte är lättare, billigare, snabbare, etc att göra det på ett godkänt utbildningsinstitut. Det är inte ens sagt att det ens är lagligt att göra det utanför ett godkänt utbildningsinstitut.

    Detta med att bredda sig eller gå djupare...jag tycker du har fel. Eller så missförstår jag vad du menar med kompetens eller det egna området i så fall. Om en forskare är specialiserad i filosofi och teologi men måste lära sig både sanskrit, lingvistik, etnologi och datorprogrammering för att kunna ta sig an ett nytt forskningsprojekt, så anser jag att han/hon faktiskt går utanför sitt eget ämnesområde och lär sig något nytt från scratch.
    I ditt exempel så breddar min sig men om man läser tex mikrobiologi och ska gå djupare in i tex gener i jäst så är det fördjupning.

    Hur man gör det i nadra länder kan jag inte svara på. Kan man bli läkare via praktik enbart  så är det faktsikt lite häftigt och kanske något att tänka på här med.Glad 

    Klart man kan få kompetens på andra sätt. Men utifrån att vi bor och jobbar i Sverige så är det detta system jag håller mig till.

    Även om jag tycker att Usa var ett föredöme förr iaf att man kunde börja i postrummet och bli chef om man visade framfötterna. Det var väl så förr i Sverige med?

     
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:20:22 följande:
    Säg det? Städa och flippa hamburgare hör i alla fall inte dit.
    Vet inte? Var skulle vi vara utan lokalvårdare och soppgubbar i en månad?
     
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:23:15 följande:
    Det är inte detsamma som
    "De utbildningar de kan validera och tenta så är det bra. Men det gäller fortafrande inte alla så varför säga att det går att få ALL kompetens via böcker och läsa hemma."
    Du säger att all kunskap på universitet kan man tillskansa sig hemma. Jag säger de som går att validera och tenta  är bra.
     Men att all inte går att tillskansa sig hemma. Vad var det som är fel i detta? 
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:29:54 följande:
    Ja, det hävdar jag med, men just "läsa hemma", var det jag reagerade på. Läsa hemma, dessutom.
    Du menat abf? Eller liknande ställen? KY?
  • Anonym (hmm)
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:33:47 följande:
    På annat håll, säger jag. Inte nödvändigtvis hemma i kammaren, läsandes en bok.
    Ok..Ville bara ha det klart för mig så att det inte blir fel.
  • Anonym (hmm)
    Skrattande
    trettioplus skrev 2011-05-13 12:36:52 följande:
    Helt beroende på vad du ska lära dig:

    Arbetsplatser, Ky, Abf, Medborgarskolan, folkhögskolor, utomlands, gå lärling, föreningsliv, politiska partier, gå springpojke åt sin pappa, bo med någon som aldrig kan hålla tyst...
  • Anonym (hmm)

    Det är sant..precis som en av mina personliga favoriter Heddy Lamarr. Filmstjärna i Hollywood och uppfinnare Uppfann tillsamman med George Antheil a torped guide system under andra världskriget som var 2 decennier före sin tid.

    Men vem har hört talas om det om man inte läser på? 

Svar på tråden Vilken socialgrupp hör en till?