Inlägg från: Judiths |Visa alla inlägg
  • Judiths

    I vilken ålder lär sig barnen engelska och kan dom hålla tillbaka min dotter ett år pga språket?

    De flesta svenska 10-åringar pratar rätt knackig engelska, någon i varje klass har kommit längre och för utan större problem en konversation och så brukar det alltid finnas någon eller några som av olika anledningar pratar näst intill flytande, oftast p g a någon i familjen/släkten är engelsktalande eller för att barnet bott utomlands en period i sitt liv.

    Jag har tagit emot en engelsktalande elev i åk 4. H*n var, så vitt jag vet, aldrig retad eller utsatt men det tog ett tag att få kompisar, mycket p g a att de andra inte riktigt vågade ta kontakt. Idag går h*n i åk 9, har kompisar och pratar svenska utan hinder.

    Att skolan skulle hålla tillbaka en elev p g a språket verkar märkligt, det har jag ingen erfarenhet av. Om en elev av någon anledning ska gå i annan årskurs än vad som motsvarar hennes eller hans ålder kommer föräldrar och skola i regel överens om detta. Min upplevelse är att det är sällan en elev gagnas av att gå en årskurs under sin ålder - även om det såklart även där finns undantag - så det brukar vi försöka undvika.  

    Jag tror generellt att det, för barnets skull, kan vara bra att som nyanländ i Sverige få gå i förberedelseklass innan man börjar sin vanliga klass. Detta gäller speciellt barn utan tidigare anknytning till Sverige och som inte heller talar engelska. Om det skulle vara något för dina barn avgör du och skolan bäst. Det är inte roligt att sitta i ett rum hela dagarna och inte förstå någonting. Plötsligt reser sig alla upp. Du vet inte varför. Mat? Rast? Vad är klockan? Hade vi idrott idag? Tillslut lär du dig men kanske hade det varit enklare om du blivit mött där du var i en förberedelseklass så att du pratar språket hyfsat när du kommer till den skola du i fortsättningen ska gå. Jag skrev att detta är min generella åsikt eftersom det alltid finns undantag när det handlar om individer, det beror även på skolans möjlighet att möta just den eleven.

    Hur väl dina barn kommer klara den nya situationen är det såklart svårt för någon inte känner dem att sia om. Räkna med att det kan bli lite kämpigt i början med att hänga med och få kompisar. De har dig som kan prata svenska med dem hemma och stötta dem i skolarbetet vilket kommer vara en stor hjälp för dem. De kommer även kunna kommunicera med alla vuxna och några elever i skolan. Du kommer förmodligen behöva ha tät kontakt med skolan till en början.

    Barnen har rätt till modersmålsundervising i engelska i skolan. Har du tur har skolan en väl fungerande modersmålsundervisning där modersmålsläraren kan hjälpa ditt barn med skolarbetet på engelska eller kanske till och med bedriva integrerad modersmålsundervisning i klassrummet. Kanske kommer ditt äldre barn få läromedel i t ex matematik på engelska till en början så att hon fortsätter utvecklas i skolämnena även om hon inte har det svenska språket. Hon har förmodligen alla matteord hon behöver på engelska men inte på svenska och så hade det varit oavsett om du lärt dem svenska eller inte, ni hade förmodligen inte pratat om bråkdelar och likhetstecken i alla fall. 

    Jag vill understryka att jag på inget sätt tror mig komma med några sanningar kring hur det kommer bli för er, jag vill bara dela med mig av min erfarenhet och hoppas att de kan vara till någon hjälp. Var lyhörd mot dina barn och lyssna på skolan som med stor sannolikhet kommer göra ett bra jobb i att ta emot dina barn och göra deras start i Sverige så bra som möjligt. Ni kommer göra en individuell utvecklingsplan tillsammans med skolan, det gör man med alla elever. Den kommer säkert få revideras eftersom det är svårt att säga till en början exakt vad som är bäst för just dina barn. Allt eftersom kommer ni upptäcka att något ni trott skulle bli en svårighet går galant medan det var något annat, som ni inte tänkt på, som var lite knivigare.

    Lycka till och välkomna till Sverige!  

  • Judiths
    oki skrev 2011-03-27 14:32:02 följande:
    Tack Judiths!

    Du har svarat på många av mina frågor, jag var tex orolig för att min äldsta skulle glömma av hur man stavar engelska ord och att mina två yngsta inte skulle få lära sig alls.
    Jag har också svårt att se hur dom bara kan sättas in i en klass utan att förstå någonting då lär dom sig ju inget.
    Min mellersta som fyllde 6 i januari sa dom att hon skulle börja förskolan i maj, börjar dom inte det året dom fyller 6?
    Jag tror att mina två yngsta kommer att lära sig svenska bättre än min äldsta som bland annat har väldigt svårt för att uttala "r" korrekt om hon härmar något jag sagt. Tror du att det är något som bli bättre med tiden?

    Jag känner mig lättad när du säger att dom inte håller tillbaka ett barn enbart pga språket det var något jag blev väldigt orolig över när jag pratade med någon från skolan då hon antydde något sådant.
    Ja jag vill ju jättegärna vara med barnen i början och får försöka dela mig så mycket jag kan, det känns ju bättre att kunna vara med eftersom dom kommer att behöva extra stöd.
    Är det pga skolplikt som dom vill att barnen ska börja med en gång eller är det så att dom får en bättre idé var barnen står i sin utbildning?
    Jag tror ju inte heller att dom kommer att få vänner på ett tag och jag har redan pratat med dom om det. Att det kan vara så att andra barn blir blyga pga språket men att det så småningom kommer att bli bättre.
    Även om mina är lite småledsna att lämna alla sina vänner här så ser dom ändå fram emot flytten så det känns bra i alla fall.
    Tack igen för ditt svar
    Kul att jag kunde vara till någon hjälp!

    Jag tror absolut att din dotter kommer få lättare att uttala "r" efter ett tag även om hon kanske aldrig får de mest rullande r:en. Vi kan göra alla ljud när vi föds men sorterar sedan bort de vi inte får respons på från vår omgivning och de kan sen vara lite kniviga att få till. Det är olika lätt för olika personer.

    Angående engelska språket så är det viktigt att barnen pratar både svenska och engelska. För din äldsta dotter är det också värdefullt att hon har tillgång till båda språken när hon lär sig nya saker i olika ämnen, t ex att hon kan få hjälp i matten både på svenska och engelska, då lär hon sig både svenska, engelska och matematik bättre. Tvärt emot vad många tror visar forskning att det är lättare att lära sig ett nytt språk när du är äldre, det är lättare att lära sig ett nytt språk när du redan har ett. Det är då som sagt ytterst viktigt att barnen pratar både svenska och engelska på daglig basis. Om ni är två föräldrar kan de tex prata svenska med den ena och engelska med den andra. De lär sig svenska bättre om de håller igång sin engelska och du vill inte att de tappar sitt modersmål om det är möjligt att undvika.

    Barn som är 1-5 år kan gå i förskola. Året ett barn fyller 6 år kan det börja i förskoleklass. Förskoleklassen är inte en obligatosrisk skolform men de flesta svenska barn går den. Skolplikten gäller från det år barnet fyller 7 år och vanligen börjar åk 1. Anledningen till att de vill att barnen börjar genast kan handla om skolplikt, om du tycker att det finns skäl att vänta kan du prata med kommunen och se om det är möjligt. Det kan också handla om att de vill att barnen börjar så tidigt som möjligt så att de kan jobba med att lära känna barnen och se till så att de känner sig trygga innan läsårsstart efter sommaren.  

    Stå på dig om skolan vill att din dotter ska börja i en lägre årskurs. Hon hänger inte med bättre i svenskan där och hon har, vad jag förstår från det du berättar, inte svårt i övriga skolämnen. Socialt får hon det förmodligen lättare om hon får gå med andra i samma ålder, speciellt när puberteten närmar sig. Särskilt stöd i svenska kommer hon med största sannolikhet behöva oavsett årskurs.

    Prata med skolan om hur de tänker med att barnen börjar i maj, om stödundervisning i svenska och modersmålsundervisning i engelska. Förhoppningsvis kommer ni fram till en lösning som blir bra.

    Jag har turen att arbeta i ett rätt mångkulturellt område så hos oss är andraspråksinlärning ett vanligt fenomen. Om kommunen du flyttar till är väldigt homogen kan det hända att de vanligtvis inte har så stora resurser för att ta emot nyanlända barn men de är förhoppningsvis skickliga pedagoger som klarar av att möta dina barn ändå.  
  • Judiths

    Då tycker jag att det låter klokt av dig att du fortsätter prata engelska med dem hemma. Det är bättre att de behärskar engelska språket fullt ut och svenska språket helt okej än att de tappar engelskan och det slutar med att de pratar okej engelska och okej svenska men inte behärskar något av språket i den grad de hade kunnat.

    Ja, kolla med kommunen angående sexåringen. Kanske är det många på förskolan som ska fortsätta vidare till förskoleklassen så att det ändå kan vara idé att din sexåring går några timmar om dagen på förskolan. Det där ordnar ni som det känns bäst såklart.

    Det låter som att ni har bra förutsättningar. Lycka till igen!

Svar på tråden I vilken ålder lär sig barnen engelska och kan dom hålla tillbaka min dotter ett år pga språket?