• Johanna 85

    Graviddiabetes?

    Jag var idag hos barnmorskan vecka 30+6 , blodsockret visade sig vara 11,8 ... vilket resultera i att jag ska på glukosbelastning på måndag.

    Jag åt frukost en kopp osockrad välling och en mjuk osötad macka med leverpastej till frukost runt 8.30 imorse jag gjort testet ca 10.30 hos BM idag. (annars noga med mat och inte för mycket onyttigt men klart slinker ner något fika då och då) Jag är inte överviktig, ingen diabetes i släkt osv. Ingen riskzonskandidat direkt.

    Hur stor chans är det att det faktiskt är graviddiabetes, och om inte. Vad gjorde att det gav ett sådant högre utslag på bg? Det står att i flesta fall som visat högt blodsocker inte varit graviddiabetes vid glukosbelastning. har någon varit med om samma?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-07 19:05
    Nu visade det sig vara graviddiabetes jag har. Behövde inte göra hela glukosbelastningen då fastevärdet visade 8.3

    Så nu får det bli kosthållning och sticka finger. Ska träffa diabetessköterska och komma till specialistmödravården senare i veckan.

    Några mer med erfarenheter om graviddiabetes angående storlek på barn och risker vid förlossning?

    Någon bra sida där man kan hitta information? Gärna några tips!

  • Svar på tråden Graviddiabetes?
  • BeanGirl

    Än så länge är det bara kostbehandling, ska träffa diabetesläkaren på onsdag så vi får väl se vad de säger. Idag fuskade jag rejält för första gången sedan jag fick diagnosen och kalasade på våfflor som mamma bjöd på. Inte bra men GUD så gott! *ler*

    Detta är mitt tredje barn och jag har en väldigt kräsen familj, den ena äter inte det och den andra vill inte ha det så ofta slutar det med att jag lagar 4 olika rätter för att alla ska få vad de vill ha...*sucka* Maken är underviktig och behöver rejäl mat och han ratar grönsaker direkt och jag är lite emot att ge barnen "light-saker" så jag antar att det får vara ett jäkla sjå med maten ett tag framöver.

    Det jag saknar allra allra mest är dock kanelbullar som jag älskar över allt annat. Det hjälper ju inte att det bakas varje morgon på mitt jobb och att doften går in överallt!!!

  • mimsan01
    Johanna 85 skrev 2011-04-01 20:04:53 följande:
    mimsan- haha jag chock fick vi, det känns faktiskt bra just nu. Men är nervös att det ska sättas igång typ dagen före snitt och barnet är megastort =P men just nu har vi inget datum. Men väger bebis 5kg om två veckor så kommer jag inte sätta min fot utanför sjukhuset innan jag fått ett datum för kejsarsnitt. Då känner jag att det inte finns tid för flumsnack. Förstår att de inte kan säga nu eftersom dessa två veckor fram kommer vara en hel del avgörande om det händer fort efter det TUL eller någon vecka efter det. Men på läkaren verka det som att de snittar gärna inte innan vecka 37 och att efter vecka 38 så förbereder sig kroppen på förlossning och blir mer resistent mot insulin och då kan bebis växa ännu mer. Det gäller att stå på sig för vad man VILL själv!
    Vad lustigt! Min läkare sade precis tvärt om! Han sa att man kanske kan få sänka insulin-doserna lite eftersom kroppen kan bli känsligare mot insulin längre fram mot förlossningsdags. Eller så missuppfattade jag honom totalt (inte helt omöjligt det heller )
    Vad jag har hört tidigare så snittar de väl helst omkring vecka 38 i de fall när planerat snitt är aktuellt. Men det kanske är olika från län till län, och så klart anledningen till snittet.
    BeanGirl skrev 2011-04-01 20:27:14 följande:
    Än så länge är det bara kostbehandling, ska träffa diabetesläkaren på onsdag så vi får väl se vad de säger. Idag fuskade jag rejält för första gången sedan jag fick diagnosen och kalasade på våfflor som mamma bjöd på. Inte bra men GUD så gott! *ler*

    Detta är mitt tredje barn och jag har en väldigt kräsen familj, den ena äter inte det och den andra vill inte ha det så ofta slutar det med att jag lagar 4 olika rätter för att alla ska få vad de vill ha...*sucka* Maken är underviktig och behöver rejäl mat och han ratar grönsaker direkt och jag är lite emot att ge barnen "light-saker" så jag antar att det får vara ett jäkla sjå med maten ett tag framöver.

    Det jag saknar allra allra mest är dock kanelbullar som jag älskar över allt annat. Det hjälper ju inte att det bakas varje morgon på mitt jobb och att doften går in överallt!!!
    Då håller vi tummarna för dig på onsdag!!
    Jag tycker bara att det är klokt av dig att fuska ibland - som sagt, man behöver få fuska liiite ibland för att orka.
    Jag har fått för mig att diabeteskost är nästan lite som LCHF - fast det säger jag utan att vara påläst! Men typ att man minskar på mat/ produkter med mycket stärkelse som klibbigt ris, pasta och mjöl, och äter lite mer typ kött och grönsaker. Är det några särskilda "light-saker" du tänker på?

    Kanelbullar lät inte dumt! Och det är ju nästan omöjligt att motstå när man känner doften!!

    Just nu är jag sugen på typ allt! Har legat däckad hela helgen i magsjuka, och nu börjar jag känna mig som en människa igen... Och så är jag galet sugen på kanelbullar, glass, hallon, jordgubbar, nutella, chips, apelsiner, coca cola, lakrits, kina-puffar och säkert tusen andra saker som jag inte kommer på just nu!
  • Johanna 85
    mimsan01 skrev 2011-04-04 12:54:07 följande:
    Vad lustigt! Min läkare sade precis tvärt om! Han sa att man kanske kan få sänka insulin-doserna lite eftersom kroppen kan bli känsligare mot insulin längre fram mot förlossningsdags. Eller så missuppfattade jag honom totalt (inte helt omöjligt det heller )
    Vad jag har hört tidigare så snittar de väl helst omkring vecka 38 i de fall när planerat snitt är aktuellt. Men det kanske är olika från län till län, och så klart anledningen till snittet.
    BeanGirl skrev 2011-04-01 20:27:14 följande:
    Än så länge är det bara kostbehandling, ska träffa diabetesläkaren på onsdag så vi får väl se vad de säger. Idag fuskade jag rejält för första gången sedan jag fick diagnosen och kalasade på våfflor som mamma bjöd på. Inte bra men GUD så gott! *ler*

    Detta är mitt tredje barn och jag har en väldigt kräsen familj, den ena äter inte det och den andra vill inte ha det så ofta slutar det med att jag lagar 4 olika rätter för att alla ska få vad de vill ha...*sucka* Maken är underviktig och behöver rejäl mat och han ratar grönsaker direkt och jag är lite emot att ge barnen "light-saker" så jag antar att det får vara ett jäkla sjå med maten ett tag framöver.

    Det jag saknar allra allra mest är dock kanelbullar som jag älskar över allt annat. Det hjälper ju inte att det bakas varje morgon på mitt jobb och att doften går in överallt!!!
    du det kan vara jag som missuppfatta min läkare kring insulinet =S han prata om just insulin och efter vecka 38 och att man blir mer känslig... men allting går så snabbt, så jag tänkte väll att kroppen och moderkakan inte tar upp insulinet lika bra? men det kan vara så du fatta rätt. För jag fick min första insulin dimp igår. Lite läskigt. Vågar inte köra på med insulinet hur som helst. Ska fråga läkaren på torsdag vad som menas med det jag inte fattade =) Ja för de pratade lite löst om att inte innan vecka 37 och efter vecka 38 börjar kroppen förbereda sig för förlossning... plus att om det här barnet växer i samma takt så kan de inte vänta längre än vecka 38 tycker jag. Får nog veta mer exakt nästa vecka för då har jag gått 37 fulla =)
  • BeanGirl

    Det är väl mest light-läsk, Fun-light och sånt där jag tänker på. Jag har alltid hört att sötningsmedel inte är nyttigt och jag har alltid förespråkat att äta måttligt av de "vanliga" produkterna istället men nu kan jag inte hålla det längre utan måste leva med "light" ett tag. Men jag ska ff försöka skona barnen från sötningsmedel.

  • mimsan01
    Johanna 85 skrev 2011-04-04 17:27:53 följande:
    du det kan vara jag som missuppfatta min läkare kring insulinet =S han prata om just insulin och efter vecka 38 och att man blir mer känslig... men allting går så snabbt, så jag tänkte väll att kroppen och moderkakan inte tar upp insulinet lika bra? men det kan vara så du fatta rätt. För jag fick min första insulin dimp igår. Lite läskigt. Vågar inte köra på med insulinet hur som helst. Ska fråga läkaren på torsdag vad som menas med det jag inte fattade =) Ja för de pratade lite löst om att inte innan vecka 37 och efter vecka 38 börjar kroppen förbereda sig för förlossning... plus att om det här barnet växer i samma takt så kan de inte vänta längre än vecka 38 tycker jag. Får nog veta mer exakt nästa vecka för då har jag gått 37 fulla =)
    Du får fråga läkaren så får vi veta vem av oss som är virrigast....
    Otäckt med dimpen! Vad tar du för doser? Du kanske kan skruva ned någon enhet eller så om du känner att du är rädd att det ska hända igen! Tänk att din bebis snart kan vara här, inom några veckor bara!! Helt galet ju!! 
    BeanGirl skrev 2011-04-04 21:46:39 följande:
    Det är väl mest light-läsk, Fun-light och sånt där jag tänker på. Jag har alltid hört att sötningsmedel inte är nyttigt och jag har alltid förespråkat att äta måttligt av de "vanliga" produkterna istället men nu kan jag inte hålla det längre utan måste leva med "light" ett tag. Men jag ska ff försöka skona barnen från sötningsmedel.
    Jaha, då förstår jag hur du menar. Ja just dom produkterna kan ju vara lite svåra att byta ut. Men om du bara byter ut det du dricker - vill barnen ha samma då? Annars är ju kolsyrat vatten alltid en bra törstsläckare. Jag brukar stoppa ner lite bär eller citron i så blir det lite smak på det också. Jag har lite svårt att dricka fun light för jag tycker att det blir en så konstig eftersmak av det. I vanliga fall så är jag smått coca cola-beroende, men under den här graviditeten så har jag inte tålt söta saker, så det har funkat ganska bra med att dricka typ coke zero i stället. Men vanlig cola är och förblir ju alltid godast - gärna med en skiva citron i!
     
  • D 1980

    Nu har jag varit på ett till TUL. Tydigen har läkaren som mätte förra gången mätt fel! Han uppskattade barnet för två veckor sen till nästan 25% större än normalt och sa till mig att jag ska räkna med en bebis på minst 4 kg om hon kom de närmaste veckorna. Nu är de tydlgen så att jag har ett helt normalstort barn, 2% större vilket inte ens borde räknas eftersom deras felmarginal är på ca 5%.

    Självklart blev jag överlycklig och den där paniken försvann men samtidigt blir jag förbannad över att de kan skrämma upp folk på det där sättet. Jag har ju mått jättedåligt de senaste veckorn....

    Visst är det sjukt!

  • Keyla76

    Jag har också förstått att insulinkänsligheten ökar precis i slutet av graviditeten, fast jag vet inte varför.

    BeanGirl: Hur kommer det sig att du håller dig under 7? Har du fått sådana direktiv? Jag har fått 8.0 som översta godkända gräns och min diabetesbarnmorska sa också att man får unna sig sött ibland och att det är det vardagliga blodsockret som är det viktiga - att man mestadels håller det lågt. Jag brukar unna mig något extra då och då, men i mindre mängd än vad jag äter annars.
    Sockerfritt har jag förstått att man ibland ska akta sig för, då produkterna ändå kan innehålla sötningsmedel (som t.ex. sockeralkoholer) som ändå påverkar blodsockret. Förutom vatten dricker jag i princip bara någon kopp kaffe med mjölk på dagen. Provade Cola light vid ett tillfälle men tyckte inte att det var så gott. Sött blir ju plötsligt väldigt sött när man inte äter/dricker det så ofta.

  • Keyla76
    D 1980 skrev 2011-04-06 20:53:43 följande:
    Nu har jag varit på ett till TUL. Tydigen har läkaren som mätte förra gången mätt fel! Han uppskattade barnet för två veckor sen till nästan 25% större än normalt och sa till mig att jag ska räkna med en bebis på minst 4 kg om hon kom de närmaste veckorna. Nu är de tydlgen så att jag har ett helt normalstort barn, 2% större vilket inte ens borde räknas eftersom deras felmarginal är på ca 5%.

    Självklart blev jag överlycklig och den där paniken försvann men samtidigt blir jag förbannad över att de kan skrämma upp folk på det där sättet. Jag har ju mått jättedåligt de senaste veckorn....

    Visst är det sjukt!
    Så skönt! Det är ju det där man vill höra!
  • BeanGirl

    Det är de direktiv jag fick av diabetessköterskan, före maten ska jag ligga på runt 4 och 2 timmar efter mat mellan 6,5 och 7. Ganska snävt där! Men de allra flesta gånger når jag inte över 6, har som mest haft 9 och då hade jag ätit pizza så jag fick väl skylla mig själv lite!

    D 1980: Vad skönt att det var åt det hållet! Men man blir ju lite orolig när man ser hur fel de kan mäta! Det är ett skräckscenario för mig, att de ska mäta fel och säga att bebisen inte är så stor och tvinga mig till vaginal förlossning och sen visar det sig vara en 5,5 kg klump som gör att jag spricker sönder alldeles eller att det blir akutsnitt. Jag vill helst få ett planerat snitt pga att jag är så rädd för detta scenario men det verkar svårt att få till!

Svar på tråden Graviddiabetes?