Inlägg från: pokerman |Visa alla inlägg
  • pokerman

    Vad tycker ni män om genus/jämlikhet?

    Filoso Fisken skrev 2011-02-03 15:35:57 följande:
    Vore intressant att höra, eftersom att de flesta (i mina ögon) som vurmar för genus och jämlikhet, verkar vara kvinnor. Finns det män som håller med? Om inte - hur tänker ni?

    Nu tänker jag genus och jämlikhet både när det gäller barn & ungdomar (det jag själv är mest intresserad av), men också i vuxenlivet.

    So long!
    /
    Min uppfattning är att jämställdshetdebatten är ensidig. Man utgår från att kvinnorna är de stora förlorarna i alla led. Detta gör att debatten blir skev och inte riktigt är värd att kallas för "jämställdhet". 

    - Kvinnor får inte samma straff som män, trots samma brott

    - Tjejer får högre betyg i skolan, trots lägre kunskaper, jämfört med killar

    - När man diskuterar barn/hushåll är det endast det kvinnliga perspektivet som räknas (kvinnan vill ha hjälp med hushållsarbetet, mannen har inget att säga till om städning etc. utan det är hennes syn på det som är den rätta. Många män kanske nöjer sig med städning varannan vecka?)

    -  Enligt statliga utredningar skiljer sig lönen mellan könen ungefär 0,5% till männens fördel, ändå tjatas det hela tiden om att kvinnor tjänar mindre än män. Ja, de tjänar i snitt 80:- mindre per månad... 

    Som sagt, hela debatten är skev och riktas endast åt ett håll. Den dagen man tar upp orättvisor som drabbar män etc. kan jag gå med på att kalla det för jämställdhetsarbete.  
  • pokerman
    BonusPapi skrev 2011-02-15 00:29:41 följande:
    Jämställdhetsdebatten i Svenska samhället är för det mesta ensidig - och med all rätt.
    Det finns betydligt fler områden där kvinnor har det tuffare än män.
    Vilka områden är det i så fall? 
  • pokerman
    BonusPapi skrev 2011-02-15 12:37:41 följande:
    Det mest påtagliga och lätta att visa, se länk nedan..

    Löneskillnad mellan män och kvinnor
    Fast det där är ju inte riktigt sant. 

    Jämställdhetsombudsmannen gjorde 2006-2008 en omfattande undersökning som visade att de reella löneskillnaderna låg på ca 0,5% eller ca 90:-/mån.

    Anledningen till att det är "lätt" att visa är att man ofta räknar antalet arbetade veckor och delar årslönen på dessa. Dock ser man inte alltid vem som är chef, vem som arbetat längst, vem som arbetar övertid, vem som har tillägg i lönen för extrauppgifter (olika ombud etc.) o.s.v.

    Tar man hänsyn till sådana faktorer och bara ser till skillnader som är osakliga är skillnaden ca 0,5% eller 90 kronor per månad.  
  • pokerman
    Nalliwer skrev 2011-02-15 08:23:15 följande:
    Vilken utredning hämtar du den uppgiften från?
    Jämställdhetsombudsmannen 2006-2008. 
  • pokerman
    MammaG skrev 2011-02-15 08:27:23 följande:
    Det där är samma resonemang som att påstå att islam utplånar vår kultur för att en helt svensk rektor i Fittja inte ville hissa svenska flaggan
    Fast man har ju faktiskt ändrat på Högeskoleprovet eftersom tjejer presetar sämre på det än killar. Man har ansett att provet varit anpassat för killar. Det nya provet ska nu vara mer anpassat för tjejer och man hoppas nu att de ska få bättre på dessa prov. 

    Det lustiga i det hela är att man upptäckte detta "problem" när man jämförde resultaten på Högskoleprovet och betygen från gymnasiet. De med höga betyg fick sämre resultat på provet än deras betygsnivå motiverade. De med lägre betyg fick bättre resultat än deras betyg motiverade.

    I det hela en lustig situation. Samtidigt såg man att tjejer fick högre betyg än deras kunskap motiverade. Tjejer får högre betyg i ämnen så som matte, fysik, kemi etc. trots att killar preseterar bättre på prov. Slår man ihop detta blir det en makaber situation.

    Man ändrar alltså HP eftersom tjejer "missgynnas". Samtidigt låter man dem få höga betyg som inte stämmer med deras kunskapsnivå. På så vis råder man bot på problemet att betygen inte stämmer med resultatet på HP. .

     
  • pokerman
    BonusPapi skrev 2011-02-16 00:11:19 följande:
    Jag kan hålla med dig om att det inte är lätt att räkna ut.
    Men ditt tankesätt har stora luckor.

    Det kan omöjligt vara så att alla män inom dessa yrkesgrupper har förtroendeuppdrag eller chefsposition som motiverar en högre lön.
    Många yrkesgrupper har dessutom fötroendearbetstid vilket innebär 0 kr i övertidsersättning.

    Jag förstår vart du vill komma, men tyvärr är både du och  Jämo ute och cyklar.
     
    Jag är inte ute efter att jämna ut orättvisor åt vissa håll.
    Jag tycker det är lika orättvist med lönegapet mellan kön som det är att äldre människor har högre löner än yngre med bättre utbildning och större arbetsmoral.
    Nej, men när man jämför löner bör man ju jämföra två personer på samma företag, som har jobbat lika länge, som har samma befattning och som har samma övertidsuttag, samma "extra uppdrag" (ex. miljöombud etc.) m.m. Om man tar hänsyn till alla sådana faktorer blir löneskillnaden mycket liten.

    Många undersökningar jämför dock män och kvinnor i samma bransch men i olika företag etc. En del jämför löner mellan anställda i privata företag och statliga och då är det också klart att det skiljer sig i lönen. Man tar inte heller hänsyn till övriga förmåner, många kommuner har ju "anställningsgaranti" vilket innebär att du inte kan få sparken, även om din tjänst försvinner. Då brukar lönen bli lägre istället.  

    Ska man jämför löner och hänvisa till "skillnader mellan kön" måste man ju jämföra mellan just kön och då får man ju räkna med samma tjänst i samma företag etc. mellan en manlig och en kvinnlig anställd. Annars jämför man ju löneskillnader som inte har med kön att göra.  

    Arbetar man i ett företag som har 0 kronor i övertidsersättning, så har man väl själv valt att arbeta där? Jag menar att arbetsgivare aldrig betalar mer än de behöver och får de folk att arbeta där trots dåliga avtal, så har de lyckats. Som arbetstagare måste man ju ställa krav eller byta arbetsgivare. Men att säga att det är löneskillnad mellan könen är att vara ute och cykla.  
  • pokerman
    BonusPapi skrev 2011-02-16 13:28:33 följande:
    Självklart är det så och därför skriver jag nu får 3:e gången att det är svårt att räkna ut den faktiska skillnaden mellan könen.
    Därför är varken "ditt sätt" eller SCBs sätt att räkna lönegapet mellan könen korrekta.
    Att det finns en stor skillnad mellan könen på exakt samma befattning med exakt samma ansvar är dock konstaterat och kan ses som en sanning. (Detta lönegap är betydligt större än 80kr som du skrev tidigare)

    Dock finns det fler faktorer att räkna in i ekvationen.
    På många arbetsplatser sätts lönen individuellt efter samtal.
    Jag törs gissa på att män generellt sett är bättre på att lägga fram sina kvalitéer och visa sin kompetens medans kvinnor generellt sett är mer blygsamma i sin CV och presentation av sig själva vilket självklart leder till en skillnad bara genom sitt sätt att vara snarare än utbildning och kompetens.

    Som sagt, en enormt svår ekvation som aldrig kommer att lösas helt..
    Jag förstår inte... 

    Den faktiska skillnaden är ca 0,5%, om man ser till bara könet och räknar bort alla andra faktorer.  Dessa 0,5% tror man då beror på, precis som du säger, att män normalt sett är hårdare vid förhandlingar. 

    Hur kan du då säga att denna löneskillnad är "påtagligt och lätt att visa"? Det är ju ingen större skillnad överhuvutaget och den kan således inte vara särskilt påtaglig, dessutom verkar det inte vara lätt att visa att en sådan skillnad ens finns. 

    När JO gjorde denna undersökningen deltog ca 70.000 personer under två år, det är alltså en ganska omfattande utredning som inte bör blandas ihop med de "snabbutredningar" som t.ex. Aftonbladet beställer. I dessa utredningar tar man ju sällan hänsyn till faktorer, utan räknar på helt andra saker än skillnader mellan kön. 
  • pokerman
    MammaG skrev 2011-02-16 13:42:38 följande:
    Fast betyg ska naturligtvis inte vara baserade på provresultat. Om man rent teoristiskt säger att en kille kan få vg eller tom mvg på ett prov, men aldrig håller käften när han ska på en lektion, inte lyssnar, inte svarar på frågor, inte gör enskilda läxor så är det ju det som ska avgöra. Tokplugga inför ett prov kan vem som helst göra, men sitter kunskapen kvar en vecka senare?
    När man sätter betyg ska dessa vara satta efter studiemålen. Det görs inte idag. Dessuomt verkar det ju som om kunskapen sitter bättre hos killar, eftersom de lyckas bättre på Högskoleprovet, trots lägre betyg. Din tes verkar inte stämma där. 

    http://www.dn.se/nyheter/nyheter---hem1/flickors-betyg-hojs-mest

     
  • pokerman
    MammaG skrev 2011-02-16 14:05:14 följande:
    Det har jag aldrig hört, att tjejer skulle få sämre träningstider, men däremot vet jag att traditionella pojksporter som som fotboll och ishockey får betydligt mer uppbackning ekonomiskt och uppmärksamhetsmässigt än det som sysselsätter tusentals tjejer, och faktiskt en hel del pojkar: ridsporten.
    Det var stora debatter om detta för några år sedan. Sen är det väl sponsorer och annat som styr ersättning till sporter, det är "allmän-intresset" som styr vart pengarna hamnar. Sporter som har stor publik får mer pengar än de med liten publik. 

    Det ligger knappast någon orättvisa, baserat på kön i det problemet. Man får helt enkelt göra sporten mer intressant, så folk får upp ögonen för den och vill komma och titta på sporten. På så vis får man in mer pengar.  
Svar på tråden Vad tycker ni män om genus/jämlikhet?