pokerman skrev 2011-02-16 13:37:00 följande:
Jag förstår inte...
Den faktiska skillnaden är ca 0,5%, om man ser till bara könet och räknar bort alla andra faktorer. Dessa 0,5% tror man då beror på, precis som du säger, att män normalt sett är hårdare vid förhandlingar.
Hur kan du då säga att denna löneskillnad är "påtagligt och lätt att visa"? Det är ju ingen större skillnad överhuvutaget och den kan således inte vara särskilt påtaglig, dessutom verkar det inte vara lätt att visa att en sådan skillnad ens finns.
När JO gjorde denna undersökningen deltog ca 70.000 personer under två år, det är alltså en ganska omfattande utredning som inte bör blandas ihop med de "snabbutredningar" som t.ex. Aftonbladet beställer. I dessa utredningar tar man ju sällan hänsyn till faktorer, utan räknar på helt andra saker än skillnader mellan kön.
Oj en massa trådsvar jag vill svara på.,,. får försöka bena upp det lite..
Vad gäller 0,5%.. är snittlönen 16.000kr i sverige ? får inte ditt resonemang kring 0,5% och 80 kr att gå ihop.
Jag tror som du att killar förhandlar hårdare och således där har ett försprång, men skillnaden är inte 0,5%.. och det finns massvis av studier som varat i åratal som visat att skillnaden är betydligt större.
Om man drar ett snitt på mäns och kvinnors löner bransch för bransch så kommer du finna att gapet är 15-20% i många branscher., Denna skillnad kan du inte bortförklara med att de tillhör olika företag, arbetar övertid etc.. eftersom de flesta branscher har ganska homogena lönenivåer på företagsnivå samt inte betalar ut någon övertidsersättning...
Vad gäller min länk tidigare om löneskillnaden så är datan hämtat från SCB och som du kanske vet så är inte den undersökningen en "liten" undersökning som Aftonbladet beställt, det är insamlad data från årtioden tillbaka som alla pekar åt samma håll.
Dock som du påpekat så innehåller även den felkällor, såsom att de jämför folk med samma utbildningsnivå.. men ej på samma arbetsplatser och tjänst...
MammaG skrev 2011-02-16 13:42:38 följande:
Fast betyg ska naturligtvis inte vara baserade på provresultat. Om man rent teoristiskt säger att en kille kan få vg eller tom mvg på ett prov, men aldrig håller käften när han ska på en lektion, inte lyssnar, inte svarar på frågor, inte gör enskilda läxor så är det ju det som ska avgöra. Tokplugga inför ett prov kan vem som helst göra, men sitter kunskapen kvar en vecka senare?
Betyg ska enligt läroplanen sättas efter resultat och inte efter hur snäll man är mot läraren..
Lärarna gör idag fel, vilket bevisats gång på gång, de ger tjejer bättre betyg inte baserat på kunskap utan för att de är just blyga/timida tjejer som inte för väsen i skolan..
Om uppförande ska vägas in i betygsättningen så borde detta skrivas in i regelverket och betygsättas ungefär som i militärtjänsten.
pokerman skrev 2011-02-16 14:09:05 följande:
Det var stora debatter om detta för några år sedan. Sen är det väl sponsorer och annat som styr ersättning till sporter, det är "allmän-intresset" som styr vart pengarna hamnar. Sporter som har stor publik får mer pengar än de med liten publik.
Det ligger knappast någon orättvisa, baserat på kön i det problemet. Man får helt enkelt göra sporten mer intressant, så folk får upp ögonen för den och vill komma och titta på sporten. På så vis får man in mer pengar.
Självklart styrs sponsorernas pengar till de sporter där det finns störst publikintresse.
Däremot så borde kommunens bidrag och intresse för de olika sporterna vara baserat på antal utövare och så är definitvt inte fallet.
Jag sitter själv med i Kommunstyrelsen för min hemkommun, killdominerade idrotter får betydligt mer pengar än tex, ridsport.... trots att ridsporten har stort övertag i antal medlemmar och utövare.
Sad but true.. och definitivt något som jag kommer att försöka motverka!
Marknadsekonomi ska tillämpas mellan privata aktörer, mellan kommun och invånare bör det vara något helt annat!