trött på allt vad läxor heter.
Läxorna under grundskolan ger också en träning av studieteknik inför gymnasietiden, barnen skall ju sedan själva kunna ta ansvar för att göra läxor. I dagsläget upplever jag att mina barn får för lite läxor de har bara 3st i veckan som endast tar totalt 40 min i veckan. Och mycket av denna läxa gör de ju själva och enbart förhörsbiten blir våran lott som föräldrar. Jag tycker att det även är en sorts kvalitetstid att sitta och hjälpa till med läxorna.
"Exempel: Kalle har fem minuters gångväg till skolan, Pelle åker buss och har över en timmes resväg fram och tillbaka. Båda har samma läxa/hemuppgift som ska betygsättas/bedömas av läraren. Rättvist?"
Min äldste son åker pendeltåg till skolan, det tar en 20 min åt båda håll , det visar sig att han då har suttit och pluggat glosor och läst de sidorna han har i läxa. Han har alltså en tid som han dedikerar till läxorna!
Hur mycket aktiviteter har barn på kvällstid egentligen, hur mycket curlas barn med skjutsar hit och dit? Vad är viktigast. Tycker att det är bra att läxbiten stegras och att barnen i en stegrande takt får läxor, Läxorna förbereder en för arbetslivet, man får en uppgift som man skall lösa (relativt) självständigt och sedan leverera vid en senare tidpunkt -precis som i det levande livet. Hur sjutton skulle man reagera från att bli stoppad med kunskap och "så här är det" och sedan komma ut i erbetslivet och upptäcka att arbetsgivaren har vissa krav på en, att deadlines skall hållas osv?
Punksters synpunkt här är väldigt viktig:
"Och om barnet gång på gång får hem arbete som skulle ha gjorts i skolan som läxa är något fel. Varför hinner barnet inte med det i skolan? Behöver barnet kanske stöd eller stöttning i ämnet? Eller är det något annat som ligger bakom? Där är det skolans uppgift att se till att alla elever har så bra förutsättningar som möjligt att lära sig." Har du kontaktat läraren / lärarna?
Hör man efter på skolan så finns det ofta specialklasser/speciallärare eller timmar med läxhjälp.
Livet kommer dock aldrig bli rättvist 100%. Det kommer alltid finnas olika förutsättningar barnen. En del får fel kost, en del har det svårare i skolan , en del måste få specialundervisning, en del har bokstavskombinationer, en del är inte mogna att börja skolan vid utsatt ålder.
Föräldrar som bryr sig är viktigt för dom... Och de når ofta bättre fram än lärare som inte kan ge odelad uppmärksamhet. Självklart måste man ju sätta sig ner och tänka och lägga upp en handlingsplan ihop med skolan.
Jag tycker det är intressant att föräldrar alltid blir så snopna när det åläggs ett ansvar på dom som föräldrar. Något som man bör tänka på innan man skaffar barn och att med fler barn så blir det ett större ansvar.
Utan man vill ha mer timmar på förskola (dagis) även om det finns vuxna hemma som är föräldralediga och man vill att de skall vara mer tid i skolan (som TS) för att man inte vill sitta ihop med barnen och läxläsa/förhöra.
Man kanske skall lämna barnen 6.30 på fritids, de får frukost, de leker med sina fritidspedagoger och kamrater, de börjar i skolan 8.00 då de håller på till 14.00, det finns sedan en frivillig läxläsning i 2 1/2 timmar varav mellanmål (1/2 timme) som det verkar ta för en del, sedan tar det 15 min hem, man äter middag och skjutsar barnen på fritidsaktiviteter fotboll/hockey m.m.) sedan måste de i säng vid 19-20.00- tiden för att orka med. Då har man lejt bort ansvaret och barnkontakten ordentligt.
Jag ser hellre att om det går man både förkortar fritidstiden och att man även umgås med sina barn under läxläsningen och därefter ser över hur mycket aktiviteter de egentligen skall utöva...