Inlägg från: Fru Stjärna |Visa alla inlägg
  • Fru Stjärna

    Att kalla killar för fröken!!!

    När vår 6-åring skulle börja förskolan och fritids nu i augusti stötte vi på någonting som förvånade oss. Vid inskolningen säger fröknarna lite skrattade att här kallar vi även killarna för fröken.

    För första gången får sonen manlig personal och då skall de också kallas fröken!!! Är det det här som är feminism, att männen inte får vara män? Tycker nästan det är förnedrande att kalla en man för fröken. Jag skulle själv bli sur om någon kallade mig för herr...

  • Svar på tråden Att kalla killar för fröken!!!
  • Fru Stjärna

    Jag föredrar att kalla alla individer vid namn istället för epitet. Men när jag gick i skolan var alla tjejer fröknar och alla killar magister! Nu är det ju så att magister användes egentligen för personer som var mer utbildade och tagit en magisterexamen (vilket historisk var bara män). Men traditionsenligt räknas väl manliga pedagoger som magistrar?

  • Fru Stjärna
    solida skrev 2010-08-30 13:20:51 följande:
    Varför kallas de inte för det de heter istället??
    Om man verkligen måste ha ett epitet på hela personalen får man väl kalla dem lärare? Om de inte är lärare utan t ex firtidspedagoger så kan man säga personal eller fritidslärare t ex.

    Jag är förskollärare och gillar inte att bli kallad fröken, mest för att jag tycker att det är ganska slappt att inte kunna använda mitt namn när man pratar med mig... Känns som att man inte orkat ta reda på vem som har hand om ens barn på dagarna, utan det är väl skitsamma. Fröken som fröken, liksom.
    Håller med om detta. För mig är det viktigt att lära mig pedagogernas namn och på dagis (alltså förskolan innan förskoleklass) så sade alla barnen pedagogernas namn och hade inga problem med detta. Men sedan när de börjar skola och fritids så blir helt plötsligt alla pedagoger individlösa och går under epitetet fröken, oavsett kön.
  • Fru Stjärna
    UpsyDaisy skrev 2010-08-30 13:34:07 följande:
    Självklart ska man kunna namnet på personalen. Min dotter säger tex "fröken Sofie" och "fröken Caroline" och inte bara "fröken". Anledningen till att man säger "fröken" är för att ens pedagog ska inte vara ens "kompis" utan den som tar hand om en. Man kallar inte sin mamma för "Lena" tex. Det finns en stor trygghet i att kalla sin mamma just "mamma" och sin fröken just "fröken". Det är inte vem som helst...det är ens "fröken"! Många försöker i något felriktad välmening bli "kompis" med barnen och vara på samma "nivå" som barnen genom att be barnen kalla dem vid dess namn. Men detta gör barnen osäkra. Fritidspedagogen ska inte vara barnets "kompis" utan en auktoritet och en vårdare...en extramamma/pappa på ett sätt. Att kalla pedagogen för "fröken" eller "magister" hjälper barnet att skilja på pedagogen och barnen och hjälper barnet till en bättre relation med sin fröken.

    Titta på oss föräldrar som exempel. Vi är de viktigaste människorna i våra barns liv...men vi är "bara" mamma och pappa. Min dotter ser inte mig som kvinna...eller individ....hon ser mig som sin mamma. Visst känns det irriterande ibland, jag vill ofta försöka få henne till att förstå att jag också är en egen individ, en människa med ett namn. Men jag tror inte att många fattar detta om våra föräldrar förrän vi själva får barn.
    Håller inte riktigt med i denna diskussion. Mina barn kallar mig oftare vid namn än mamma... Särskilt om vi umgås med andra, för om det är andra barn där och alla skriker efter mamma hur skall jag veta om det är mina barn som vill något. Mina barn är helt på det klara med att jag är deras mamma och en auktoritet, men jag är även en individ och en kvinna vid namn Lisa!
  • Fru Stjärna
    Natosh skrev 2010-08-30 14:33:55 följande:
    Ska vi säg frökon istället kanske? :D

    Vi sade fröken även om män när vi var barn och hade inga som helst problem med att se skillnad på män och kvinnor.

    "Fröken" används numer som slang för lärare och pedagog, vilket kön de har påverkar inte deras yrkesroll och är därmed egalt
    Var tvungen att gå in och kolla i din presentation hur gammal du var eftersom du sade fröken när du var barn. Det skillde inte såå mycket i ålder på oss. Men hade vi sagt fröken till våra magistrar hade vi MINST fått kvarsittning...
  • Fru Stjärna
    Natosh skrev 2010-08-30 14:54:11 följande:
    Ojdå! Kvarsittning har aldrig praktiserats i någon form av skola jag gått i. Förutom att vi under en engångskampanj för att minska frånvarorn i högstadiet fick sitta av den tid vi missat.

    Kan det vara regional skillnad? Jag är uppväxt i stockholmsområdet...
    Jag är uppväxt i ett mindre samhälle cirka 6 mil norr om Uppsala
  • Fru Stjärna
    Purpurbräcka skrev 2010-08-30 15:14:07 följande:
    Det finns nog ganska stora kulturskillnader mellan olika landsdelar och olika skolor. Jag är lite äldre än Fru Stjärna och har alltid betraktat tilltalet "magistern" som något ålderdomligt som möjligen sägs lite på skämt. Vi hade en manlig klassföreståndare i mellanstadiet och han kallades vid förnamn (ett smeknamn rentav).

    Lågstadieläraren kallade vi dock "fröken", trots att hon var fru...
    Vi hade en ganska gammal magister som var "hård" och bestämd. Tror inte att de manliga yngre kollegor till honom var lika begivna på tilltalet magister. Däremot skulle ingen av dem acceptera fröken istället....
  • Fru Stjärna
    örtagård skrev 2010-08-30 23:36:20 följande:
    Fröken är ju demimutiv för fru och således förminskande för en kvinna - traditionellt - att kallas.

    Jag kallade min lärare fröken när jag gick i långstadiet. Det var en kvinna. Jag var dock förvånad ibörjan att orden används fortfarande. Korrekt tycker jag att föräldrar bör prata om lärare, pedagoger, personal osv och inför barnen använda deras namn. Men nu när dottern säger fröken, händer det att jag använder ordet. Förnedrande för en man att kallas liten fru? Knappast mer än för en kvinna.
    Trodde att fröken betydde ogift kvinna?!
  • Fru Stjärna

    Hade föräldramöte här om dagen och jag kunde inte låta bli att höra efter vad den manliga pedagogen tyckte om att få på sig epitetet Fröken. Han gillade det inte sade han och försöker få barnen att säga hans namn istället. Och han ville DEFINITIVT inte att vi föräldrar skulle säga fröken. Känns bra, för jag klarar inte av att kalla en man för fröken

Svar på tråden Att kalla killar för fröken!!!