Jag längtar till jul!!!
www.öob.se/jul/advent/adventskalendrar/advent...
Vi borde ju ha lärt oss vid det här laget, men vi lyckas ändå alltid göra om samma julmisstag år efter år. Här påminner vi om de vanligaste, så du kanske ändå lyckas undvika dem.
1. Handla julklappar för sent
Varje år, när du står där i trängseln precis innan jul, förbannar du dig själv. Du hade ju tänkt att du skulle vara ute i god tid och verkligen ha tid att hitta klappar som både är passande och har rätt pris.
Istället står du där, stressad och sur, och vet att du kommer köpa för dyra presenter bara för att ha något köpt. Suck!
2. Hålla fast vid traditioner som inte tillför något
Julen är tillräckligt stressig som den är, så det känns ju väldigt onödigt att tillföra stress genom att ha massa traditioner som ingen faktiskt gillar längre. Vad sägs om att skippa Kalle Anka i år, om det bara används som ursäkt för att få ta sig en liten lur i soffan mitt på dagen? Och ärligt: De flesta barn är inte alls lika intresserade av att titta på tecknat som de vuxna är.
Ni kan ju även hoppa över den stora julklappsutdelningen med hela släkten. Den tar ju trots allt både extremt lång tid och bäddar för att alla barn ska bli avundsjuka på varandra. När schemat är rensat från onödigheter kan ni göra det som ni tycker är trevligt på riktigt. Vad sägs exempelvis om att spela ett spel tillsammans?
3. Spendera för mycket pengar
Ett annat misstag är att alltid spendera för mycket pengar. I januari ångrar vi bittert att vi köpte de där fyra roliga "fula jultröjorna" och att vi täckte alla äppelträd med dubbla rader ljusslingor.
Men det är ju så lätt att trilla dit: Julen är verkligen en köpfest.
LÄS MER: Kan man nekas ledigt över jul?
4. Ha ett för tight schema
Det är lätt att hela julen blir ett enda flängande. Om ni känner er tvungna att hälsa på mor- och farföräldrar, släkten i Trollhättan och dessutom hinna fixa ihop ett riktigt festligt nyår kommer du lämna julledigheten mer utarbetat än när du började din ledighet.
Se till att du har tid att verkligen njuta av julen och gör inte misstaget att schemalägga varenda minut. Då kommer du definitivt få en gladare jul.
5. Missbedöma hur lång tid det tar att koka potatis
Varje år har vi det så bra planerat: Vi börjar förbereda lunchen innan tolv, och så har vi maten på bordet vid ett. Gott om tid för alla att äta innan Kalle Anka.
Istället drar allt ut på tiden, potatisen kokar aldrig och maten står inte på bordet före tio i tre. Barnen tar två tuggor köttbullar och drar sedan från bordet. I år igen.
LÄS MER: Så gör du julmaten rolig för barnen
6. Ha mat vi inte gillar på julbordet
Varför står vi och slavar ihop dopp i grytan, har tre sorters sylta och stinker ner hela köket med lutfisk när vi vet att ingen kommer att röra de där rätterna?
Ett traditionellt julbord är ju såklart supertrevligt, men det är ändå viktigare att maten faktiskt uppskattas och äts upp. Skippa alltså rätterna som "bara ska vara där" och inför kanske något nytt, som kan bli en framtida klassiker.
7. Sätta alldeles för höga förväntningar
Vi vet att det bara är jul en gång om året, men saker kan faktiskt bli sämre av att du har allt för högt ställda förväntningar. Och det är kanske det största julmisstaget av alla.
Låt det här blir året när du tar julen som den kommer och faktiskt tar dig tid att njuta. Svettas inte över de små misstagen så undviker du att göra de stora julmisstagen.
www.familjeliv.se/start/1.6004165