Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    Jag längtar till jul!!!

    molly50 skrev 2014-11-01 13:37:05 följande:

    Idag blev det lite vörtbröd till frukost.
    Hade nästan glömt hur gott det var.


    =) Vörtbröd är gott.
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    molly50 skrev 2014-11-01 16:40:56 följande:
    Jättegott!
    Brukar baka eget till jul,men fuskade nu och köpte på affären.
    Har inte sätt något i våra affärer än, men jag gör alltid själv. Jag är nämligt lite konstig - jag tycker inte om russin i bröd Skäms Och Vörtbröden jag testat från handeln som inte har russin smakar,,,, tja..... skogaholmslimpa =/

    Så jag tar fram bakmaskinen istället =P
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    nozpa skrev 2014-11-01 19:14:11 följande:

    Vörtbröd kan vara gott. Men precis som Aniiee gillar jag inte russin i bröd. Och ja, det smakar verkligen skogaholmslimpa.
    Köpte dock på ett bageri förra året, då var det lingon i. Det var riktigt smarrigt. Ska se om jag kan hitta något recept som jag tror kan vara liknande i år. Brukar inte baka bröd. Har ingen vidare bakmaskin och då blir det tungt!

    Ikväll dricker vi glögg här hemma, testar både lusseglöggen och pepparkaksglöggen, var ett rejält glöggutbud i affären i år såg jag. Nästa gång får det bli roséglögg.


    Köp en bättre begagnad eller billig ny bakmaskin (alltså en som både knådar och gräddar). Ett av de bästa köpen jag gjort till köket var en bakmaskin för mindre än en tusenlapp (blev exakt en tusenlapp med frakt + postförskott). Jag gör allt från Vörtbröd till marmelad och sylt i min =) Och en och annan chokladkaka =P
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    Lena skrev 2014-11-01 20:06:02 följande:

    Jag gör enkla långjästa bröd. Bara att röra ihop och sen jäsa 8-10h. Forma till bröd och jäsa en timme igen och sen grädda.


    Går det ätt göra på grövre mjöl än rågsikt? Skulle vilja testa....
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    Lena skrev 2014-11-01 20:14:16 följande:

    Man vill ha 50% vetemjöl special för jäsningen men resten kan vara vilket grovt mjöl som helst och frön och liknande


    Ok, får testa vid tillfälle Solig
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    Solstråle00001 skrev 2014-11-01 22:57:50 följande:

    Nån som har recept på vörtbröd som inte smakar skogaholmslimpa? Tycker att vörtbröd är alldeles för sött men har å andra sidan ej bakat eget....


    Jag har, i min stora, fina gamla älskade julbok (jag älskar den kokboken så det är löjligt.

    Här:

    (4-5 limpor, så, dela om det blir mycket)

    1 liter vört, eller 1 flaska porter och 2 flaskor julmust (á 33 cl)
    1.5 hg smör
    1 hg jäst
    1 msk soja
    1 dl mörk sirap
    2 msk stött pomeransskal
    1 tsk mald kryddnejlika
    1 msk ingefära
    2 kg rågsikt
    (1-2 dl russin)

    Ska jag skriva beskrivningen också?

    (GAH! Sidor har gjort sig lösa och hotar att trilla ut! Min älskade julbok Gråter)
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    husbyggemama skrev 2014-11-02 07:19:58 följande:

    Om du orkar får du gärna skriva hur man gör. Låter väldigt intressant. Ingen mjölk och inget vetemjöl. Ska man ljumma vörten eller hur gör man?


    Absolut! Klistrar in ingredienserna igen, så det "håller ihop".

    Vörtbröd
    (4-5 limpor, så, dela om det blir mycket)

    1 liter vört, eller 1 flaska porter och 2 flaskor julmust (á 33 cl)
    1.5 hg smör
    1 hg jäst
    1 msk soja
    1 dl mörk sirap
    2 msk stött pomeransskal
    1 tsk mald kryddnejlika
    1 msk ingefära
    2 kg rågsikt
    (1-2 dl russin)

    "Vanliga" metoden!
    Värm vörten, eller portern och julmusten, tillsammans med smöret, så det blir fingervarmt. Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut med lite av degspadet.

    Tillsätt resten av degspadet, soja, sirap, kryddor och ev. russin. Arbeta in mjölet, det ska bli en smidig det.

    Låt jäsa i 10-15 minuter.

    Ta upp degen på ett bakbord, dela i 4-5 limpor. Låt jäsa i 30-40 minuter. 

    Pensla med smör/olja mellan limporna om de ligger tätt.

    Grädda i 225 grader i ca 30 min, mitt i ugnen. Pensla med vatten efter de kommer ut.

    Bakmaskinsmetoden!

    Dela först receptet på 4.

    Häll alla ingredienser i blandaren, vätska först, antingen med jästen utrört i lite vätska (programmet måste startas på en gång), eller torrjäst högst upp.

    Sätt på program för vitt bröd eller franska.

    Vänta!
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    Lena skrev 2014-11-02 07:50:06 följande:
    Rågikt är 50% fint rågmjöl och 50% vetemjöl
    Det går att göra på rent rågmjöl också, om man tar en finmald variant.
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    Loncelot skrev 2014-11-04 12:35:12 följande:

    Yankee candle, Christmas Garland

    Finns även på ebay.


    Hey! Det är JAG som har i uppdrag att promota YC på det här forumet Tungan ute

    Christmas garland är underbart. Bestälde paketet med årets juldofter i helgen =P 4 nya, ett gammal. Ska testas innan jag beställer ett eller två large jars.

    Idag ska jag leka lite med julkokboken, se om man kan göra om något recept till nåt lite mer modernt. Twista till en pressylta, kanske?

    Jag fick ett julbord och en kryssning i present idag =) Ja, alltså..... ett julbord PÅ en kryssning.....
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee
    molly50 skrev 2014-11-04 13:37:16 följande:
    Åh,vad härligt det låter med en julkryssning med julbord!
    Jupp =) Litet break från allt julstök kommer bli bra! Lyxsvit bokade jäntan också Förvånad Hon måtte inte vara klok. 
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!