Inlägg från: Lizamaria |Visa alla inlägg
  • Lizamaria

    Jag är präst i svenska kyrkan, har ni frågor om dop så ställ dem gärna till mig så svarar jag så gott jag kan

    ub80 skrev 2010-08-10 10:28:08 följande:
    Vi kommer i början av september ha dop för vår son på en strand några mil ifrån där prästen vi ska ha jobbar i vanliga fall. Prästen är en nära väns mamma och det var därför naturligt för oss att fråga henne om hon ville döpa vår son och hon tackade ja utan att tveka.
    Nu är bara min fråga, ska vi ge henne något i ersättning mer än bensinpengar??
    Några förslag på vad som skulle kunna vara lämpligt?
    Om dopprästen tackat ja, så behöver ni egentligen inte betala henne något överhuvudtaget. Men förstår att ni kanske ändå vill ge något eftersom hon förmodligen döper på sin lediga dag. Jag skulle kanske föreslå att ni ger en liten tackpresent, kanske lite god chocklad eller ost eller nått annat?
  • Lizamaria
    Bahamas skrev 2010-09-09 14:10:17 följande:
    Hej
    Våra två tidigare barn är döpta i kyrkan. När vi flyttade så valde vi att gå ur kyrkan. Nu har vi fått en dotter och min fråga är:
    Kan man döpa sitt barn i en kyrka fast man inte är medlem där?
    Hej,

     Ja självklart får ni döpa ert barn fast ni inte är medlemmar. Vi döper barnet, inte föräldrarna. Däremot måste jag fråga varför ni vill döpa er dotter om ni inte är medlemmar? Gick ni ur av ekonomiska skäll fast ni egentligen i någon bemärkelse ser er som kristna? Eller åtminstonde att ni vill idetifiera er med den kristna traditionen?

    Jag vill på inget sätt verka dömande, men om ni tänker efter så hoppas jag att ni själva kanske ser att det är lite osolidariskt att ni vill döpa ert barn men inte vara med och bidra till att kyrkan kan leva. Ett dop kostar mycket pengar, som ni då får helt gratis. Det ingår ju uppvärming av kyrka, präst, musiker och vaktmästare.

    MEN vill understryka att jag och hela kyrkan såklart ändå gläds över om ni väljer att döpa ert barn.

    Allt gott
  • Lizamaria
    rackarmorsan skrev 2010-09-10 12:31:58 följande:
    Jag är inte kristen. Jag är medlem i svenska kyrkan dock eftersom att jag är döpt. Men jag tror inte på gud.
    Min kille är kristen och vill döpa vår yngsta son och jag har gått med på det för hans skull,. Jag vill ju gärna vara med och delaktig men jag känner mig lite konstig för jag vill inte stå och lova att uppfostra min son inom den kristna tron eftersom att jag inte tror på gud. Jag vill inte lova något jag inte kan hålla. Är detta ett måste när man döper sitt barn?
    Hej, för mig är svaret enkelt. Ni som föräldrar har ansvar för ert barns fostran. Se er olikhet (dvs. att din kille är kristen och du inte) som en tillgång. Ert barns kristna fostran får såklart vara hans särskilda ansvar, kanske att be aftonbön med ert barn och besöka kyrkan. Medans du får stå för din livsåskådning. Det är inte helt enkelt, men samtidigt så ser ju vårt samhälle ut så i dag, vissa tror, vissa tror inte - gör det inte så problematiskt.

    Men det är min privata åsikt att man har ett ansvar för barnets kristna fostran om man väljer att döpa, men som sagt, det bör då primärt vara pappans uppgift.

    Lycka till
  • Lizamaria
    maze skrev 2010-10-03 14:23:21 följande:
    Hej!

    jag skulle vilja fråga om det går att döpa barn i den svenska kyrkan trots att vi båda föräldrar är katoliker. Jag tycker att den Lutherska kyrkan befinner sig närmare dagen människa och därför vill att barnen döps enligt Lutherska kyrkans traditioner.
    Finns det några regel vem som kan bli godsfader? Få de vara katoliker, ortodokser?

    Tackar för svaret!
    Hej Maze,

     Som jag skrivit förut så är alla barn välkomna att döpas och bli medlemmar i Svenska kyrkan, som är ett Lutherskt trossamfund. Det är bara att ringa er pastorsexpedition och boka dop. Men skulle gärna vilja uppmuntra er att också själva bli medlemmar i Svenska kyrkan. Detta såklart för att jag tror att det är viktigt att som familj välja kyrka. Men ni behöver inte välja bort, utan ni kan välja till, d.v.s. vara dubbemedlemmar.

    För att få vara fadder i vår kyrka så måste man vara döpt. Det är kriteriet - så ja, fadder kan vara katolik eller ortodox.

    Lycka till med allt och Guds rika välsignelse önskar jag er
  • Lizamaria
    Prinsessan90 skrev 2010-10-04 16:01:30 följande

    Vad jag vet så kan man egentligen ha så många faddrar man vill - det vanliga är 1 till 4 stycken.

    Fridens
  • Lizamaria
    mamma till tre busungar skrev 2010-10-05 12:13:28 följande:
    Hej!

    Vi skulle gäran vilja döpa vår yngsta. Det har inte blivit så bl a pga sjukdom i familjen osv och nu har han hunnit bli två och ett halvy år gammal. Kan man döpas då och hur går det till? Kan ju knappast bli dopklänning och att man håller barnet i famnen över dopfunten liksom?

    Tacksam för svar
    Hej mamma till två barn,

     Självklart ska ni döpa er yngsta. Skillnaden är att man behöver ta sig lite mer tid att prata om dopet med det lite äldre barnet. Att kanske träffa prästen i kyrkan, få prata om att dopet är att bli en del av kyrkan och att Jesus är med honom. Dopklänning behövs inte, men kanske finkläder för att markera att det är en fest, vit skjorta tänker jag - just för att den vita färgen är kyrkans festfärg. Hur man gör vid dopfunten beror ju lite på - men det enklaste är nog att du eller din man håller i sonen vid dopfunten, sen så får han vatten på huvudet han med.

    En liten risk är att sonen kanske blir blyg och inte alls vill..det kan kännas knepigt, men tror det går att undvika genom att förbereda barnet så noga som möjligt. Denna förberedelse är det bäst att ni kommer överens om med er doppräst.

    Lycka till
  • Lizamaria
    Niiskuneiti skrev 2010-10-10 18:11:53 följande:
    Hej!

    Det här är kanske lite utanför dopfrågan, men jag frågar ändå! Vad tycker du att en gudförälders uppgift är? Att vägleda barnet andligt? Jag funderar då jag själv är gudförälder samt att jag funderar på om vi ska ha gudföräldrar till vårt kommande barn. (Då min gudson är min systerson har vi en nära relation ändå, det jag gör som inte andra kanske gör är att jag även uppmärksammar hans dopdag).

    (Man kan ha hur många faddrar man vill, jag är tex en av 8 st och det är inget ovanligt bland oss samer. Vi är alltså medlemmar i svenska kyrkan och inget annat, så jag vet att det går bra).
    Jag tänker att gudförälderns uppgift är flera, främst så är det att vara barnets förbedjare och medansvarig i barnets kristna fostran. Det låter kanske lite fyrkantigt - men egentligen så behöver det ju inte vara så avancerat. Har man svårt att finna orden i bönen, så tänd ljus i kyrkan för dina fadder barn. Fira fadderbarnets dopdag, uppmärksamma på så sätt vad dopet står för, det är ju att "undervisa" om kristen tro. Att vara en vuxen förebild som försöker ha sin livsgrund i det dubbla kärleksbudet är också att vara medansvarig i barnets kristna fostran. Det viktiga är ju att vara en vettig vuxen som vågar knyta an och älska barnet för den han/hon är...Och att visa på att Gud också älskar oss för dem vi är, inte det vi gör/presterar.

    Sen tänker jag att dopfaddern har ett särskilt ansvar att stötta barnet i dess framtida konfiramtion och vara med honom/henne på konfirmationshögtiden. Kanske följa med honom/henne i gudstjänst. Kanske välja en särskild högtid t.ex. Jul eller Påsk som man går på tillsammans i kyrkan.

    Lycka till med dutt viktiga uppdrag som gudförälder
  • Lizamaria
    aprilbebis skrev 2010-10-11 12:33:55 följande:
    Hej!

    Vet du om man får döpa sitt barn var som helst, eller måste man hålla sig inom sin egen kommun/församlling?
    Vi bor i Borlänge, men skulle tycka att det vore fint med ett dop i Tällberg (6 mil bort) runt jul.

    Vad gäller vid dop hemma annars? Måste man ordna något särskilt innan?

    Tack på förhand!
    Hej aprilbebis,

     Ni får ha dop var ni vill. Ta bara reda på vad församlingen i Tällberg heter och ring i god tid. Det är svårt att veta hur snabbt doptiderna blir bokade (Särskilt runt Jul så brukar det vara mycket som händer i kyrkan - med julkonserter och mycket annat).

    Vad ni behöver ordna med är ju egentligen upp till er. Det beror ju på hur stort eller litet ni vill ha formatet på dopet (för dopet i sig är alltid något stort Glad). Men dopklänning är bra att ha ordnat med, funderat över ev. faddrar, psalmer ni skulle vilja ha, samt om ni skulle vilja ha solosång eller diktläsning i kyrkan. Personligen tycker jag att man ska lägga ner resonligt med tid på dop - d.v.s. det är kul att bjuda in till fest men det behöver inte vara perfekt med färgteman och egengjorda dukar med barnets handavtryck.

    Men det viktiga är som sagt att ringa i god tid och boka dopet - sen brukar det mesta lösa sig.

    Må gud beskydda och bevara dig och din familj
  • Lizamaria
    nallehu skrev 2010-10-14 08:59:34 följande:
    Hej.....
    Jag har en liten fråga ang vuxendop.  Måste det ske i samband med gudstjänst eller kan man boka tid med en präst och låt oss säga två vittnen och göra det i all enkelhet??
    Hej,

     Det går alldeles utmärkt att ha vuxendop i all enkelhet med två vittnen och en präst.

    Dopet är ett mysterium mellan den som döps och Herren Jesus Kristus.

    Frid
  • Lizamaria
    RMM skrev 2010-10-14 23:22:39 följande:
    Kan man ha två gudfädrar? Jag & min man har varsin bror och vill inte välja den ena och lämna den andra utanför... Skulle därför vilja engagera båda våra respektive bröder?
    Absolut kan ert barn har två gudfäder - inga som helst problem. Ju mer vuxna desto bättre Skrattande

    Lycka till
Svar på tråden Jag är präst i svenska kyrkan, har ni frågor om dop så ställ dem gärna till mig så svarar jag så gott jag kan