Inlägg från: Blå Flygare |Visa alla inlägg
  • Blå Flygare

    Allergitråden

    Kavat: Jag garvar ihjäl mig.
    "Detta samtal kan komma att spelas in i utbildningssyfte" Man kan ju alltid hoppas!!

  • Blå Flygare
    Miralicia skrev 2010-11-23 22:59:23 följande:
    *antecknar lite förslag*  kola var med på listan, glömde bara skriva med det nu.
    glöggbollar har jag inte testat tidigare heller, men en grov gissning är att det nog blir bättre med boveteflingor än kokos - kännss risk att smakerna skär sig rätt rejält.

    Förslag på annat ätbart som inte är godis men lite julrelaterat?

    Dottern klarar ju choklad med spår numera så jag kan ju köpa vanlig "mörk" choklad som är utan mjölk och soja (och själv kan jag ju göra avvägningen för egen del om jag vill chansa och sen ta en allergitablett om det skulle börja klia av vetespår)- rätt praktiskt (eller i varje fall betydligt mer ekonomiskt) när man vill experimentera i köket med chokladiga saker Oskyldig
    Jag kan inte tänka mig en jul utan revbensspjäll, men det är kanske för simpelt eftersom det bara är att anv. rätt margarin/olja? Men gott är det!
    Det vore intresant att få till en janson som inte smakar apa - har inte testat med kokos men gissar att det skär sig värre med anjovis än med glögg
    Nått kul tilltugg att ha på adventsfikat är det jag saknar nu. Något matigt att ha innan eller efter pepparkaksfikat så gästerna kan stanna och trivas.
  • Blå Flygare
    Allrona skrev 2010-11-24 08:43:00 följande:
    Miralicia - jag skulle vilja ha tips på hur man byter ut chokladen i choklakalendern mot allergivänligt. Vad finns det för alternativ? Någon annan kanske kan hjälpa till iof så jag slipper vänta till din julkalender

    Sen läser jag gärna recept på goda lussebullar, pepparkakor och kola.

    Vad kul att du börjar skriva i bloggen igen. Brukar gå ib då och då och kolla efter uppdateringar
    Att byta ut funkar bara om man inte är för känslig. Plast är poröst (de i kalendrar är gjorda av mjukplast så mer poröst än de mesta plast"porslin" som finns) Diska noga förståss. Och sen plamils mjölkfria choklad som man smälter i vattenbad. Låt bli fast i kylspåp.
    Jag gjorde förra året på egen "choklad", men bitarna gick sönder när man tog ut dem, blev bara en kladdig massa. Fast tjejen var glad ändå
    Annars kan man ju göra som en paketkalender fast med godis i. Såg ett år på ICA Maxi en träkalender med små lådor i, lagom att lägga en bit choklad, kola eller marmeladgodis i. (på ellos finns en med klädnypor i, men tyvärr är strumporna i den för små för att få i en bit godis i, som jag trodde - jag beställde en)
  • Blå Flygare
    Miralicia skrev 2010-11-24 09:43:02 följande:
    Det har jag faktiskt tänkt göra ngt liknande.

    Men lite förslag på vad som ni brukar räkna till julmat och sådant som ni absolut tycker hör julen till och ska finnas på matbordet, kakfatet och i godisskålen?
    Helt utan att behöva ta hänsyn till allergier alltså. Vad är jul när det handlar om ätbara saker för eran del?
    Jag har nog glömt skriva att jag tycker recept-kalendern är en super idé!

    Vårt julbord, alla kan inte äta allt.
    köttbullar, revbensspjäll, prinskorv, skaldjursomelett, sillsallad, potatis, jansson, inlagd sill, senapssill, rökt lax, ägghalvor, bruna bönor, mimosasallad. Undrar om jag glömt något?
    Julknäcke, delikatessknäcke, vörtbröd, julost, älgsylta, julskinka
    pepparkakor, lussekatter, nötkakor, kokoskakor, chokladkaka (världesn bästa/cerlanders)
    Kola, knäck, julskum, choklad (kan vara olika sorter)
    Och så fruktfat! Nötter har vi struntat i på senaste år, för det går knappt åt några. Men kanske iår när jag gör brända mandlar och trippelnötter går det ner?

    Det är nog tur att alla inte kan äta allt
  • Blå Flygare
    Miralicia skrev 2010-11-24 12:04:16 följande:
    Ja, ngt måste man väl ta sig för att fundera på som man kan ha som ursäkt att inte sätta sig och tentaplugga till megatentan om en vecka Oskyldig  Flört   Cool
    MmhHmm. Inspirerad av dig har jag just lagt in mina favoritgodisrecept på min gamla dammiga blogg, den använder jag själv när jag är hos mina päron t.ex. och vill komma åt ett recept. Eller när någon på jobbet frågar om nått recept.
    Från början var det utan mjölk och ägg, sen blev det utan mjölk, ägg och sädesslag, sen kunde vi lägga till ägg, sen mjölk till barnen men inte mig... Jag har behållt alla gamla recept, så det är väldigt blandat vad det är utan. Ett kompliment till "utan allt" bloggen kanske Trillingnötterna gjorde jag för första gången idag (började igår, det tar sin tid när man gör annant imellan) och de blev riktigt lyckade, mycket bättre än de jag provade förra året när man bara rostade och sen doppade i choklad.

    www.nogg.se/blogg.asp
  • Blå Flygare
    Bebbeprinsen skrev 2010-11-24 18:01:06 följande:
    Hur pass "öppna" är ni mot förskolan gällande provoceringar osv. Känns lite läskigt att de kanske inte tar så allvarligt på allergierna om de vet att man ändå provocerar hemma? Förstår ni hur jag menar?
    Vi har varit öppna. Har poängterat att det är extra viktigt att det inte sker något misstag på dagis (eller hemma) då, för då vet vi inte vad som gett reaktionen när det är flera saker som kan ge reaktion. Känns bättre att vara rak och de hör det från mig än om de skulle får höra det av S.
  • Blå Flygare
    Bebbeprinsen skrev 2010-11-24 18:09:47 följande:
    En liten fundering till. Hur gör man det mindre kännbart för barnet när man håller på och "velar" fram o tillbaka. Det är ju ganksa stor smak skillnad på vetebröd o "rent" bröd. Har en 4 åring som är super observant. Känns sådär kul o ta bort det som vi nu bjudit på under 3 mån, typ snabbmakaroner som han tyckte var rena himmelriket att äta. Första veckorna körde vi "blindtest" men sen trodde vi ju att det fungerade... Blir så himla rörigt, vi har ju varit SÅ strikta med honom och han har aldrig funderat över vete mat innanGråter önskar bara provoceringen vore ogjord just nu.
    Jag berättar ganska mycket för S, berättar att vi ska ge lite i tagen så "magen vänjer sig". Då blir det inget konstigt de gånger vi fått backa. "Magen måste vila, om några veckor kan du få lite mjölk/ägg/havre... igen". Sen tycker jag det är lättare att helt skippa det mest populära. När vi "vilade" från havre gav jag inte chokladbollar av bovete eller nått för det är inte alls så populärt som av havre. Kanske kan ni klara er utan makaroner några veckor? Kex ist för bröd?

    Jo, det är en helt ny värld att kunna ge mjölk och ägg. tyvärr tål inte jag mjölk då, så det krånglar ju till det. Vi gör mat med grädde till S och resten av fam och med iMat till mig. Innan gjorde vi på kokos till alla. Och jag önskar att baka glutenfritt vore så enkelt som det påstås. Jag trodde det skulle bli så mycket enklare med ägg och vetestärkelse, men det blir samma skit för det! Jag saknar väl talang i köket
  • Blå Flygare
    Mela78 skrev 2010-11-25 00:28:02 följande:
    Vi introducerade mjölk för tre veckor sedan. Fick inga klara och tydliga reaktioner, eller rättare sagt märkte ingen förändring på dottern till en början. Ikväll slog det mig, och min make, att dottern börjat sova riktigt dåligt om nätterna och att hon fått ett hiskeligt humör med ständig gråt och skrik och gnäll. Nu tror vi såklart att det är mjölken. Rynkar på näsan visst är det bäst att helt utesluta mjölken tills dottern mår bra igen och sedan åter provocera? Eller kan vi få ett tillförlitligt resultat om vi minskar ner mjölken till lite i lagad mat? Hon får i dagsläget i sig omkring 4-5 dl mjölkprodukt/dygn
    (O snälla håll tummarna att det trots eller trötthet eller något annat som alla småbarn kan drabbas av, låt henne tåla mjölk nu!).
    Ta bort helt tills det är bra, och börja sen om igen. om ni då ska ta bara lite tillagat för att se hur mycket som tåls, eller om ni ska ge mycket för att få tydlig reaktion - det är svårare att svara på. Olika läk har ju olika synsätt på det, så hur ska vi lekmän veta? Det beror väl på ålder på barnet och mycket annat. Har er läk sagt något?
  • Blå Flygare
    Varning! Axfood återkallar köttbullar med odeklarerat skummjölkspulver i!
    Till dig som inte tål mjölkprotein eller laktos:

    Axfood har beslutat att återkalla djupfrysta färdigstekta små köttbullar under varumärket Willys. Köttbullarna innehåller skummjölkspulver vilket inte är deklarerat på vissa förpackningar.

    (utskick från celiakiförbundet idag)
  • Blå Flygare
    Angel Gbg skrev 2010-11-26 10:40:51 följande:
    Japp dom har gått i "skola" hos NÄL
    \o/
Svar på tråden Allergitråden