Inlägg från: camas |Visa alla inlägg
  • camas

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    har en fundering?
    hur fasen får man sina barn att städa sina rum?  sonen på 5 år storgråter så fort jag säger städa... han verkligen storgråter, han blir dessutom oerhört "trött" just precis när ordet städa sägs... ;)

    tips mottages väldigt tacksamt!

    ;)


    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    M Hellin skrev 2010-04-13 12:52:18 följande:
    Att hålla en grundordning, typ var sak har sin plats, och att barnet får plocka undan en låda innan det tar fram nästa. Sen tror jag att när det kommer till femåringar så får man hjälpas åt, typ du plockar bort bilarna så tar jag bort bilbanan. Belöningssystem, 5 stjärnor en glass eller något kul på fredag. och en stjärna för varje dag det är undanplockat vid sängdags? 5 stjärnor varje vecka en hel månad kanske kan resultera i ett besök på lekland eller badhus eller en leksak typ.
    hur mer konkret gör man ett belöningssystem?
    det vore ju en bra grej för sonen på 5 år....
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    Nyfiken gul skrev 2010-04-13 17:35:15 följande:
    ett bra tips är också att lägga städningen av sitt rum på tider som inte är 5 min före sängdags... här hemma har vi tillämpat städning efter vissa saker. tex att man plockar ihop sina ritpapper och kritor direkt efter man ätit middag, leksakslådan ska plockas ihop efter man badat och att man plockar undan nallar och bilar efter man satt på pyjamas.. ett system som fungerar på 2-åringen likväl som på 15-åringen.. får man in det som rutin blir det lite enklare att motivera det hela och man slipper ett övertrött och grinigt barn som hellre vill sova än städa..
    jo fast det spelar ingen roll om man säger städa 9 på morgonen, 13 på dagen eller 17 på eftermiddagen... han storgråter likförbannat... han är som en stor bebis :)

    han har väl nån försenad trots eller nåt... men hur blir man av med problemet? jag har inte hur mycket tålamod som helst och att tjata är det värsta jag vet.

    jag ska prova att gör nåt slags belöningssystem...
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-04 10:36:48 följande:
    Hm...ungefär så säger min kille till mig. " Du sitter ju bara och läser om hur man rensar, istället för att ta den tiden och börja rensa..."Han är väldigt ordentlig och har en perfekt ordning på sina egna saker. Jag samlar på det mesta, köper gärna fina saker som jag inte riktigt vet var jag ska ha tex. tavlor, hyllor, krokar, små bord... i mysiga inredningsbutiker. På något sätt känns det som att jag samlar på mig allt jag gillar och att jag "sen" ska ha allt fint jag behöver för att fixa vackra rum, men när??!Som det är nu, (vi har tre barn 2-10 år), så behöver vi ju ha det funktionellt och mycket plats går ju åt till barnens leksaker, spel mm. Vissa dagar känner jag mig uppgiven och klarar då av att kasta, för att jag är så trött på eländet, men det jag då lyckas kasta är egentligen saker som borde vara lätta att kasta alla dagar tex kylskåpsmagneter från filmen "Bilar-Cars" som är nötta och avskavda (lillasyster har sugit på dem) och som jag länge lagt åt sidan och inte "vågat" kasta för tänk om barnen säger: "Vet du var Cars-magneterna är?" Rent logisk borde jag då kunna säga "De har jag kastat, de var så nötta!", eller redan när jag kastar dem säga: "Jag kastar de här, för de är så slitna!" På så sätt kanske barnen skulle lära sig det jag inte lärt mig, att man sparar inte det som är trasigt/slitet... Men jag tänker alltid: Stackars X, han kanske saknar dem. Likadant kan jag tänka om saker som är mina, "Tänk om jag behöver dem sen" och vissa gånger har jag kommit till det läget också:  "Åh, jag hade ju en sån, den hade varit perfekt nu..."Eller, jag lyckas kasta något som är sönder, som har legat i tre år och väntat på att jag ska laga det. Kopplar jag då bort mina tankar för en stund, så kan jag vissa dagar lyckas med att snabbt trycka ner eländet i papperskorgen och sen gäller det att snabbt slänga påsen i soprummet innan jag börjar fundera och därmed ångrar mig.... Ni förstår kanske att jag har problem!Apropå laga saker, kan jag tycka att det är tillfredsställande att köpa något som är lite sönder eller något som jag vill designa om, eller om något här hemma går sönder och jag får tillfälle att tex byta tyg i en dockvagn där tyget är sönder. Problemet är att jag inte har tid eller kommer till skott, men jag ser mig nöjt omkring och tänker: "Just det, den där ska jag byta tyg på, undrar vilken färg jag ska välja..." och under tiden ser det ut som ett kaos eftersom jag aldrig kommer till skott!SÅ hur gör man för att komma till skott??? Borde jag inte tillåta mig att köpa projekt 2 innan projekt 1 är klart? Även fast jag tycker att projekt 2 är ett riktigt kap prismässigt? Hur kopplar man bort sina tankar/känslor??? Känslan och logiken går inte ihop.HJÄLP MIG!
    åh vad jag känner igen mig... (dock är sambon värre än mig)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    fucktard skrev 2010-05-06 18:02:44 följande:
    Åh det här är en tråd jag ska vara i!Oordningen här är inte det minsta rolig längre. Har iaf bestämt mig för att ta tag i garderoberna idag, bära ner skräp till förrådet, lägga undan sånt som kanske kan säljas, och hinner jag ska jag ta byrån också... Det var bara det där med att få det gjort. Dock blir jag alltid inspirerad när jag läser sånt här, så kanske! :)
    hmmm jag har ca 15 flyttlådor med grejer som ska säljas i förrådet... hmmm brukar ta med 3-4 kartoner på varje loppis och jag brukar alltid komma hem med minst en mindre iaf :)

    det går långsamt men jag är för snål/ för dålig ekonomi för att släga eller ge bort grejerna... :S
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-12 20:12:27 följande:
    Detta är faktiskt ett av de områden här hemma som jag har lite ordning på. Här fanns ett medicinskåp i ett av skåpen redan när vi flyttade in. (I och för sig lite i minsta laget) I skåpet har vi ett antal GLIS plastaskar från Ikeas barnavdelning www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80098583 . På varje låda har vi märkt upp vad lådan innehåller: Barn/Huvudvärk/Förkylning/Resa mmBarn:Näsdroppar för barnHuvudvärk: Reliv, IprenFörkylning: Näsdroppar, termometerMin låda: Vad jag kanske behöverMin killes låda: Vad han behöverResa: Vätskeersättning, koltabletterAskarna är lätta att stapla på varandra, och därmed lätta att lyfta ut ett gäng samtidigt, vilket tyvärr behövs eftersom skåpet är lite för litet. Plåster har vi i en likadan ask i badrumsskåpet, så att barnen själva kan komma åt det. Problemet är flaskor med hostmedicin eller flytande febernedsättande, (som vi i och för sig inte använder så ofta), som står längst bak i medicinskåpet bakom alla askarna. Så helt optimalt är det inte, men jag är riktigt nöjd med alla färgglada askar!
    riktigt smart :)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    Nyfiken gul skrev 2010-05-17 22:22:37 följande:
    Ett bra tips för att få ordning bland alla saker som tar plats men ändå ligger på rätt plats:RENSA!! Det finns ingen anledning att ha 24 udda  badlakan och 32 handdukar... 6 stora badlakan och 6 små handdukar räcker till en familj på 4 personer.Inte heller behöver man ha 14 ombyten med påslakan/örngott och 14 underlakan...  Ett i sängen, ett i tvätten och ett i skåpet - det räcker.Inte heller behöver man ha en servis på 48 delar i köksskåpet ... Du kan ändå inte äta på mer än en tallrik i taget... (och hur ofta bjuder du på 3-rätters till 24 personer?? ) och du kan knappast förvänta dig att dina två överfulla garderober ska kunna rymma 4 reakassar till utan att slänga ut något... Så minska antalet pryttlar i skåp och lådor och du ska snart se att du får bättre ordning och bättre översikt över alla saker och bättre plats.
    tänk om det vore så lätt som du säger... har en teknik galen sambo som vill ha det nyaste heeeela tiden... men vill inte slänga/sälja nåt... :S

    jag skulle vilja ha NYA fina vita fräscha handdukar till hela familjen. nu har vi MÄNGDER med olika handdukar som tom JAG hade när jag var liten... varför kan man inte slänga och köpa nya fräscha?
    suck!

    nu ska vi ev flytta i augusti och både jag och sambon har sagt att vi ska sälja/slänga MASSOR med grejer...

    har för mycket överallt. blä!
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-19 21:15:06 följande:
    Åh, jag känner så väl igen mig! Jag har också massa udda handdukar, och flera som jag hade när jag var liten. Jag vill egentligen inte ha kvar dem, men klarar inte av att kasta dem! Vilken skön känsla det vore att öppna skåpet och handdukarna var nya och matchade varandra. I huvudet vet jag vad som borde rensas bort, men jag klarar inte av det, trots att jag förstår att jag skulle må bättre av det.camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:" ... har för mycket överallt. blä!" Ja, jag känner likadant!
    samma är det lakan och påslakan... har de som är 20 år gamla... MEN problemet är att de ff är fina o fräscha... (har ju nya oxå)

    KAN bara inte slänga...
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas

    detta är lite tragiskt men samtidigt komiskt.

    när vi städar (hmmm dammsuger istället för att enbart plocka grjer) så brukar sonen på 5 år fråga vem som ska komma på besök...

    är det ett tecken på att man borde städa mera eller ha besök oftare? :D


    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-26 20:19:43 följande:
    Du är så klok!   (Jag önskar att du bodde inne i mitt huvud  eller var min bästa kompis och granne!)
    det önskar jag oxå att hon var :D
    Filip 041227 och Tea 080401
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...