Inlägg från: Pigeon |Visa alla inlägg
  • Pigeon

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Mitt tips är att plocka ner saker du använder sällan i lådor, och ställa undan lådan t.ex på vinden/förrådet/i källaren. När det gått en månad har du "vant dig av" med sakerna och då känns det inte lika hemskt att skänka bort det.

    Jag skänker oftast till vår grannkomuns kyrkas second-handaffär. Alla som jobbar där är volontärer så allting säljs med vinst. Det som de inte kan sälja skickas till barnhem och liknande, och pengarna går till fadderbarn och andra projekt. De har massa skyltar i affären där man kan se vart pengarna går.

    Det är så befriande att komma med flera stora lådor fulla till dem och bara lämpa av där, och både känna att man gjort en god gärning OCH rensat sitt hem!


  • Pigeon
    sternum skrev 2010-06-10 22:19:08 följande:

    Apropå det där med städning, så vill jag gärna skjuta in med några frågor.


    Jag har generellt sett ganska bra ordning, men jag har en svag punkt-"halv"använda kläder som slängs på golvet för att användas vid ett senare tillfälle. Hur gör man med de där kläderna som är halvrena (de där som man använt någon/några dagar, men som inte är tillräckligt smutsiga för att tvättas)? Ska de in i garderoben igen eller slänger ni dem i tvättkorgen och tvättar dem ändå? Eller något annat förslag?


    Och en till fråga: Jag tränar flitigt (nästan varje dag), vilket för det mesta är positivt, men så är det där med tvätten igen. Vill inte låta svettiga kläder ligga, men samtidigt känns det dumt att tvätta endast ett par plagg. 

    Stor tacksamhet skänkes till den/de som finner svar på dessa frågor.


    Jag har en särskild hylla i tvättstugan där jag lägger barnens halvanvända kläder i prydliga högar, så kan man varva lite mellan dem innan man tar nytt. Tycker som du att det är slöseri att tvätta rena kläder "bara för att".

    Mina egna halvanvända kläder hänger jag på en stol i sovrummet. Om vi får gäster hamnar de dock kvickt in i garderoben.  

    Sen har jag som regel att inga kläder får slängas på golvet, är de smutsiga slängs de i tvättkorgen och är de rena hängs de upp.

    Angående fuktiga plagg, min minsting är inte helt torr så här blir en del nerkissade byxor. Dem brukar jag lägga över tvättkorgen tills de torkat och sen lägga ner dem i tvättkorgen. Då blir inte övriga tvätten fuktig och unken, och man hinner vänta tills man får en full maskin. Det brukar ju ändå bli fullt i tvättkorgen på ett par, tre dagar.
  • Pigeon

    Alltså jag menade inte att man skulle använda de svettiga kläderna efter att de torkat på tvättkorgen, jag menade bara att det kan bli väldigt unket i tvättkorgen om man slänger ner fuktiga kläder i den så jag låter dem torka lite först innan de slängs i. Bara så ingen missförstod!


  • Pigeon

    Om burar/kattlådan luktar kan man ställa en burk/skål med lite ättika bakom buren i nåt skyddat hörn, så neutraliseras lukten.   Funkar på våra två kaninburar som det tills idag var fem kaniner i. Fast idag sålde vi två av dem.


  • Pigeon
    Bättan skrev 2010-07-29 20:55:25 följande:
    Jag kör allt i diskmaskinen.. blir super stressad av att ha en massa disk stå i diskstället eller i vasken.
    Det kanske inte är ekonomiskt eller miljövänligt  försvarbart, men vi köra diskmasiken 1/dag månadg till fredag och lördag & söndag kan diskmaskinen gå upp till 3 gånger/dag. Liter beroende på vad  vi gör, om vi har gäster, osv. Vi är miljövänliga på andra sätt =)
    Jag tror att så länge det är enkelt och lätt, så funkar det praktiskt. Jag tror ävebn att  vi människor är skapade att ta genvägar, sååå det gäller att hitta de bästa genvägarna för just dig =)

    //Bättis
    Sen är faktiskt inte diskmaskinen sån miljöbov längre, har man en hyfsat ny drar den inte så mkt ström. När du diskar för hand går det ju åt en massa varmvatten = ström förbrukas!
  • Pigeon
    Bättan skrev 2010-07-29 21:16:23 följande:
    Tackar tackar =) nu känns det ännu mera rätt & riktigt =)
    Så lite så!

    Jag läste en gång att det till och med är mer miljövänligt med en engångsmugg av plast som kastas, än en kaffemugg som diskas för hand. Jag vet inte om det stämmer dock.
  • Pigeon
    Nyfiken gul skrev 2010-12-29 12:42:05 följande:
    efter att ha flyttat 20 ggr i mitt liv kan jag komma med följande tips....

    *packa systematiskt - börja med det man inte använder: finporslinet, säsongsprylar, prydnadssaker, skivor osv..

    *bestäm dig sedan för ett rum i taget och gå gärna systematiskt till väga tex från höger till vänster.

    *packa alltid i flyttkartonger, större saker som tvättkorgar och stora hundkorgar kan gå att packa i också men inget annat.

    *stora mattor, täcken osv kan man använda med fördel som skydd mot möbler i själva transporten

    *kläder kan packas i kartong - men jag tycker det är ondödigt - själv brukar jag slå en plastsäck om galgarna och tejpa och bära ut som det är.

    *packa vettigt - fyll inte en hel flyttkartong med böcker.. ta 1/3-del böcker och fyll resten med lätta saker.

    *skriv på ALLA kartonger vart dom ska så är det bara att bära in dom dit dom ska

    *när du sen städar gör du likadant - ta ett rum i taget och städa systematiskt. Torka fönster, karmar, torka ur garderober, torka alla lister, dammsug golvet, torka golvet - stäng dörren - klart!
    Gör du så genom alla rum ska du bara kunna torka hallgolvet och låsa dörren när sista kartongen är utburen...
    Får jag använda dina flytt-tips till min blogg? De var ju fantastiskt bra!
  • Pigeon
    fucktard skrev 2011-01-09 14:08:28 följande:
    Det där har du väldigt rätt i!
    Jag har precis blivit sambo, och plötsligt så skulle vi få ihop det som stått på 110 kvm till 50 kvm... Inte lätt!
    Men jag har faktiskt märkt att det mesta jag har är ju rent skräp. Jag har prydnadssaker till förbannelse, framförallt dessa ljuslyktor. Jag har inte blivit av med min lägenhet än, så vi håller på med tömning nu. Prydnadssaker jag har eller kommer ta hit sträcker sig till det här:
    Mina första skor.
    Min dopljusstake.
    Handavtryck i gips. (dessa tre har jag kvar bara för att de har funnits jämt, och efter 18 flyttar är det skönt att ha något som alltid funnits.)
    En stor metallfigur jag tittade på i flera år, aldrig hade råd med men sen fick i födelsedagspresent.
    Fadderbrevet jag fick när min guddotter döptes.
    Tre stycken ljuslyktor på fot som är jättefina och hör ihop.
    Ett fat i svart och glitter (låter hemskt, jag vet, men det är verkligen min stil) som de ljuslyktorna står på.
    Och kanske en ljuslykta med Marilyn Monroe på som passar bra in i den övriga inredningen.
    Resten, runt tre fulla kartonger, ska ut. Jag förstår verkligen inte vad allt kommer ifrån.

    Lika med kökssaker, varför skulle vi behöva två durkslag, eller två rivjärn? Går det gamla sönder har vi råd att köpa nytt.
    Vi sparar några tallrikar och glas i en kartong, men det är allt.
    Jag har tagit hit mina knivar och saker som trägaffel och sånt, då han inte hade och knivarna är slöa.
    Sängkläder ska rensas ut så vi bara har matchande till dubbelsängen, och typ 3-4 byten (variation är ju faktiskt kul), det finns ingen mening med att ha kvar gammalt som vi hade som barn, rosa med nallar osv.

    Julsaker har sorterats ut, vi ska bara ha kvar det vi faktiskt tycker om. Julgranskulor i guld som ingen av oss vill ha, varför sparar man på sånt egentligen?

    Jag trodde aldrig det skulle kännas så ruskigt skönt att slänga saker!
    Jag sparade lite saker från min barndom i en kartong på vinden hos mina föräldrar, det var faktiskt roligt att ha sen när jag själv fick barn. Men det hade ju inte gått om de inte bott i villa.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...