Masarin skrev 2010-06-08 10:25:13 följande:
Hej igen.
Igår åkte jag akut till barnkliniken då lillemans kinder och ögon svullnade. Av vad?? Ja inte vet jag. Han helammar och jag undviker helt mjölk. Har dock börjat fundera på om det kan vara kiwi som jag åt i lördags... Det har de ju inte testat mot.
Vi fick massor av mediciner och även Althéra utskrivet. Känns lite .. nja sådär.. vill gärna amma.. men vill ju även att han ska må bra. Jag har två barn sen tidigare och båda två har slutat amma vid 3-4 månaders ålder av egen fri vilja. Fick ha ersättning på dem då. Jag tror inte att jag har tillräckligt bra kvalité på mjölken då jag minkar i vikt ruskigt fort efter barnafödandet samt att jag är diabetiker vilket innebär ökad koll på vad jag stoppar i mig.
Kanske är han fortfarande hungrig på kvällarna.. Åh ... Jag VILL amma, men inte på min eller hans hälsas bekostnad!!!
Sinlac gröten är inte gjord på soja.. den är gjord på rismjöl och fruktkärnmjöl. Det var därför jag köpte den... för att det inte var soja. Eller är det omskrivningar igen?!?!?!
Vet vad WHO säger men de senaste rönen säger faktiskt annat. Vi här i västvärlden "behöver" inte helamma i 6 månader då vi har så mycket annan mat vi kan erbjuda bebisarna när de växer upp. I de fattigare länderna har inte befolkningen det så därför är det bäst att helamma i 6 månader. Sen vill de att man introducerar gluten och fisk under skydd av amningen och kan därför rekommendera att detta införs innan 6 månader.
Jobbigt med en sådan reaktion!
Ser att du har fått en del svar redan, men lite kort. Bebisen tar alltid vad den behöver, det är mamman som får ev. bristsjukdomar. Så det är typ aldrig risk för att bebisen får för lite järn i sig genom mammans bröstmjölk. Därmot så är det jätte viktigt att mamman ser till att få i sig tillräckligt med järn och annat för att orka!
" Barnet får sin näring från dig Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen ditt barn behöver för att växa och utvecklas under sina första sex månader. Barnet tar den näring det behöver. För att du själv inte ska få för lite näring är det viktigt att du väljer bra och näringsrik mat."
från
www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Ammande/
Angående soja kan du läsa lite här om vad som är sojasläktingar:
www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b102053.html
Sinlac innehåller rätt stor del fruktkärnmjöl då det är den andra ingrediensen i gröten. Men vad man vill ge är helt upp till föräldern, men det är bra att åtminstonde känna till riskerna med soja och sojasläktingarna.
Ingredienser:
Mältat rismjöl, fruktkärnmjöl, rismjöl, socker, vegetabilisk olja (palm, raps, solros), syra (citronsyra), natriumfosfat, antioxidationsmedel (askorbylpalmitat), maltodextrin, mineralämnen (kalium, kalcium, järn, zink, jod), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin och pantotensyra).
från www.nestlebaby.com/se/baby_nutrition/products/product_detail.htm&stage=&meal=&r=0&ing=0&num=0&s
Pratar man med vissa dietister och tolkar livsmedelsverket hemsida, för att inte prata om mångas läkares okunskap ner på detaljnivå på mat och dess innehåll är det tyvärr sådär på många ställen. (Det är ju dock inte om mat läkare lär sig utan om människan) Vissa är givetvis jätte duktiga, men man får tyvärr läsa rätt mycket konstiga råd föräldrarna har fått här i trådarna.
Ofta har de en liten erfarenhet av bebisar och detaljnivån i produkter och går man på föräldrar till bebisar som skrivit här i allergitrådarna de senaste åren så ser verkligheten tyvärr ut så att det är en hel del som blivit/är allergiska mot även fruktkärnmjöl. Har hört någonstans mellan 30% -50 % av alla mjölkallergiker utvecklar/har sojaallergi, dock har jag inte hittat siffror på hur många som reagerar på sojasläktingarna.
Men det är ju bara statistik, inget som säger om ditt barn kommer tåla det eller inte.
Angående gluten så ökar absolut inte risken för glutenintolerans för att man ger gluten efter 6 månader, så det är nog en vanlig missuppfattning. ( Jag är själv glutenintolerant och sonen allergisk mot vete, så för mig är det en högt intressant fråga!) Däremot så rekomenderas det att ges under skydd av amning.
Tvärtom skulle jag gissa, för när de ökade mängden vete/gluten i vällingen på 70-talet så ökade mängden glutenintoleranta markant. Sedan det upptäcktes minskades mängden gluten i vällingen.
Sen behöver man inte absolut inte amma, det finns många som inte kan amma och det blir välmående barn av dem också!

Men forskare har kommit fram till att riskerna för astma (och även allergier har jag för mig de kom fram till?) minskar om man ammar. Amma eller inte då? Ja, amning tycker jag ingen annan kan säga något om förutom mamman som ammar. Det är en sak man måste bestämma själv och vad man bestämmer sig för kan ingen annan säga något om.
Själv har jag helammat mina två barn till 5 månader och därefter introducerat mat och de har en himla massa allergier tyvärr... Men dock ingen astma, *peppar peppar*
Man måste inte sluta amma för att ta reda på vad de är allergiska mot. Men det beror ju också på hur mycket jobb man vill lägga ner på att ha koll och skriva upp vad man själv äter.
Däremot kanske man får större kontroll på exakt vad de får i sig om det bara får en sak genom ersättning. Å andra sidan kanske reaktionen när de väl får det som de är allergiska mot blir större? Så det går inte att råda. Man måste känna efter själv!
Oj, det här blev låååångt!

Hoppas ni listar ut vad han inte tål!