2barnsmorsa skrev 2011-02-22 09:43:19 följande:
Pratade med läkaren igår. Han ville att vi skulle försöka med nutra igen, men kunde även idag komma förbi och hämta en burk althera. Jag ska hämta althera. Han ville även att vi skulle kämpa med mjölkfria gröten. Hon måste tydligen äta sånna saker...
Jag vill inte ge mitt barn ngt hon spyr av, varför ska jag hålla på med nutra...stackars barn...
Den Mjölkfria grötarna som finns att köpa i affären är inget måste, det går att göra egen gröt också och går att experimentera sig fram med massor av olika varianter för att se om man hittar något som passsar. Utgår från kalciumberikad havre- eller risdryck för att fixa kalciumberikning istället för att använda sig av vattensom vätskebas + något i mjölväg - skrädmjöl/Gyllenmust (havremjöl), Pama minutris, vanliga havregryn, bovete - krossat/flingor, dinkelflingor, rågflingor, mannagryn, hirsflingor/hirsmannagryn, polenta mm mm. Det enda att tänka på är väl att inte använda sig av enbart glutenhaltiga spannmål som tex dinkelflingor eller rågflingor utan att man blandar upp dessa med lite annat. Och sen servera med lite fruktpuré till.
Gröt är inget livsnödvändigt, men ett enkelt sätt att kunna stoppa i dem lite extra näringsämnen (oftast så är det järn som de tjatar om att indusstrigröten är "livsnödvändig" för att de ska kunna få i sig, och även kalcium när det handlar om mjölkallergiska barn) men det är inga större problem att få i sig det även på annat sätt. Köpegrötarna är till stor del baserade på de vanliga spannmålen (och mjölk om man ser till de som inte är mjölkfria) och det i sin tur gör att de dels inte är så järnrika och dels så innehåller de sädesslagen vissa ämnen som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet, så därav att de får se till att järnberika extra.
Och järn finns det väldigt många sätt att se till att få i dem på andra sätt och som dessutom tas upp lättare av kroppen så det utnyttjas effektivare. Med lite grundläggande kostkunskaper om järnrika livsmedel så kan man ganska lätt göra så att de får i sig mer järn med kosten än vad de får med industrigröt - om de ändå inte äter den gröten så får de ju knappast i sig det som anses viktigt med den. Bättre att de äter det som de tycker om och att man sen "berikar" med annat vid sidan av.
Ex på naturlig järnberikning:
Man kan blötlägga torkade aprikoser (ekologiska, osvavlade), koka dem mjuka och sen mixa slätt och servera som puré till gröten.
Använda sig av hirsflingor/hirsmannagryn (järnrikaste sädesslaget)
Servera leverpastej skuren i kuber/stavar som de får sitta och plocka med och äta själva.
Blodpudding. Koka i havre-/risdryck istället för att steka till de minsta.
För att näman några exempel.
Och gröt är i sig inget måste, tycker de bättre om välling så går det lika bra - välling är i princip utspädd gröt. En del barn äter välling med glädje men inte gröt och tvärt om och de klarar sig utmärkt för det.
Läste tillbaka lite i tråden på dina inlägg och förstod att hon har ätit ersättning tidigare och att ni nu vid 10 månader försöker byta rakt av till mjölkfri ersättning. Hur har hon reagerat på den gamla ersättningen/vällingen nu när ni fått konstaterat mjölkallergi? Om hon inte får väldigt kraftiga reaktioner så kan det ibland vara värt att delvis fortsätta med den gamla ersättningen till viss del och smyga över till den nya. Att man tar den gamla ersättningen och blandar i lite av tex Nutran/Althera i den. I vissa fall kan man få börja med tex 90% gammal och 10% av den nya och då kanske med någon smaktillsats också. Och att man sen för varje mål succesivt blandar i mer av den nya och mindre av den gamla tills man till slut har enbart den nya. Man kan även blanda i ngt krm/tsk med ersättningspulver i den vanliga maten när man ska gå över så att i princip allt smakar som den nya tills dess att de acepterarat den, men att man börjar väldigt försiktigt med bara några korn och sen ökar på lite där med tills de accepterat den nya ersättningen till smaken och att man då backar så att maten får smaka vanlig mat igen.
Vissa barn lär sig egentligen aldrig att acceptera smaken på ersättning så att de dricker den som ersättning/välling, men de kan acceptera den i annat då kan man räkna efter hur många skopor som behövs per dag för att de ska få i sig tillräckligt för att täcka behovet av mineraler etc och att man då gör vanlig välling på tex havre-/risdryck utan någon extra berikning i form av ersättningspulver, men att de kan godta ersättningspulversberiknig i tex gröt så kan man blanda ner pulver i den gröt som man själv testat sig fram till att barnet gillar och man kan även använda sig av fruktpuré som man blandar med ersättningspulver så att det blir "yoghurt" som man kan servera som mellanmål eller att man tex använder det i matlagningen och tex använder som bas istället för mjölk och steker pannkakor till barnet av istället. Ersättningspulvret behöver inte intas i form av ersättning eller välling i en nappflaska - i princip är det bara fantasin som sätter stopp för var man kan få in det om nu barnet inte gillar den i flaska.
Men då krävs det naturligtvis att de tål den och där kan man ibland få prova sig fram mellan olika sorter innan man hittar rätt.