Inlägg från: lunkentuss |Visa alla inlägg
  • lunkentuss

    För oss som bakar

    Bakade ett olivbröd idag -riktigt gott blev det Har tyvärr inte tid att lägga in bild o recept just nu för måste rusa, men finns intresse gör jag det gärna imorn eller senare ikväll

    I helgen blir det lite bak också, ska göra en slags kladdkaka... Mmm, längtar

  • lunkentuss
    Nathalie Flisbäck skrev 2010-02-10 19:24:12 följande:
    Jag har bakat hallongrottor & bondkakor idag.
    ååå bondkakor är så gott!!!
  • lunkentuss
    annki72 skrev 2010-02-11 11:53:01 följande:
    det första man tänker på om brödet blir hårt är att man har för mycket mjöl. degen ska hellre vara lite kladdig tycker jag brödet blir saftigare då. Jäsningen kanske blev för kort? Jag är ingen expert, bara lite tankar =)
    är också amatör, men tänkte samma -för mkt mjöl eller för kort jäsning eller att nåt med jäsningen blev fel iaf... Jag hade för kass temperatur en gång o i kombination med lite gammal jäst fick jag också ett stenbröd
  • lunkentuss
    far: Tack så mycket

    annki72: grötbullar skulle jag gärna ha receptet på -lät spännande =)

    nathalie flisbäck: absolut, här är receptet:

    Grekiskt olivbröd -1 bröd
    Ugnstemp: 200 grader

    25 g jäst
    2.5 dl naturell yoghurt
    0.5 tsk salt
    2 msk (oliv)olja
    5-6 dl vetemjöl

    fyllning:
    100 g urkärnade oliver

    Smula ner jästen i en bunke o tillsätt yoghurt. Rör tills jästen löst sig o blanda sen i salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt, den ska bli ganska fast. Strö över lite mjöl o låt degen jäsa under handduk 30-45 min.

    Knåda in resten av mjölet och ta undan en liten bit deg som ska användas som dekoration sen. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 25 * 25 cm och lägg avrunna oliver i en rad i mitten. Ruilla ihop som en rulltårta.

    Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper o forma nu två smala rullar av degen du tog undan. Tvinna dessa två rullar o lägg som garnering ovanpå brödet. Fäst ändarna väl under brödet. Låt sen brödet jäsa under handduk tills dubbel storlek, ca 45 min.

    Grädda i 200 grader i mittan av ugnen ca 30 min och låt sen kallna på galler.

    Förvaring: Bör ätas dagsfärsk, men kan förvaras svalt i tät påse 1-2 dagar. I frys 2-3 månader.
  • lunkentuss

    Har lagt in lite bilder i mitt galleri på grejjer som bakats vid olika tillfällen, om nån är nyfiken Har ni också bakgrejjer i galleriet??

  • lunkentuss
    Nathalie Flisbäck skrev 2010-02-11 19:09:08 följande:
    Fyattan va gott, tack du
    det var verkligen gott!! Står ju att det bör ätas dagsfärskt -INGA problem
  • lunkentuss
    annki72 skrev 2010-02-11 21:34:03 följande:
    Här kommer receptet på Grötbullar, bjöd på dom på mitt meandiparty idag och det blev riktigt omtyckta  grötbullar 3 dl havregryn 5 dl vatten 1 tsk salt 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1 dl sirap Vetemjöl Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
    Låter jättegott!
    Ska testa i helgen!
  • lunkentuss

    Bakar lite inför helgen nu, o just nu har jag klickkakor med russin o ugnen...! Dom är riktigt goda! Ska lägga in bild sen =)

    O sen ska jag göra en bananpaj med choklad ^^ Har jag aldrig gjort förut så det ska bli spännande :)

Svar på tråden För oss som bakar