Frankofilen skrev 2011-04-02 14:21:58 följande:
Det är många som pratar om att de väntar stora barn. Jag får nästan en känsla av att det är vanligt. Någon som vet eller har statisktik på hur många kvinnor med diabetes som föder barn som är större än normalt?
Vad är det som gör att de blir så stora? Många av er som skriver har ju bra HbA1c? Fattar ingenting...
Det enda jag vet är att min läkare hävdar att högt blodsocker eller lite förhöjda värden under längre tid gör att barnen kompenserar med en ökad insulinproduktion, vilket leder till ökad tillväxt. En annan teori är att en del av mammans insulin går över till barnet. Men det vet man inte så mycket om...
Ni som väntar stora barn. Vad har ni för HbA1c?
Mina barn har vägt 3.4 och 3 kilo och de är födda i v. 37 +. Den första beräknades ligga 25 % över det normala och den andra 10 % under normalkurvan.
Båda var mindre än de beräknades bli.
Jag tror att många med diabetes hamnar högre i HbA1c än den genomsnittliga gravida kvinnan, även om värdet inte är onormalt i sig. Jag kan inte den nya skalan, men min förra grav var det 4,0-5,3 som var referensvärdena. Ligger man då på t ex 5,2 större delen av tiden så är det ju normalt och ofarligt, men det är säkert ändå högre än vad många icke-diabetiker har. Då får ju barnet i sig mer socker än medel och blir större än annars. Friska ligger ju också olika i blodsocker, och får ju olika stora barn. (Även om blodsockret förstås inte är det enda som påverkar barnets storlek - det är ju både ärftlighet och säkert andra miljöfaktorer också.)
Jag läste dessutom en gång om en studie som visade att även lite högre blodsocker mycket tidigt i graviditeten kunde påverka barnets storlek. I början växer ju alla embryon i samma takt, så tidigare trodde man inte att blodsockret då spelade roll (utom för missbildningsrisken förstås!), men tydligen grundläggs "banorna" för sockertransport till barnet redan tidigt, och kan påverkas av högt blodsocker så att mer socker kommer att överföras senare även om mamman då har normalt blodsocker. Om nu detta stämmer - det kanske bara var en studie, jag minns inte? - så skulle det ju kunna förklara några "oförklarliga" fall av stora barn. Jag hade ett HbA1c på drygt 4 redan kring befruktningen och genom hela min förra graviditet, och mitt barn vägde 3300 g när han föddes i vecka 40+1.
Jag har fått lära mig att insulin inte förs över från mamman till barnet. Och jag förstår inte varför det skulle spela någon roll vid typ 1-diabetes. Vid typ 1-diabetes har man ju normal insulinkänslighet, och borde rimligen tillföra ungefär samma mängder insulin till kroppen som en gravid icke-diabetiker med motsvarande vikt osv själv producerar.