• Anonym (zz)

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Hej alla,


     


    Jag har haft en alldeles för stor mängd symptom kopplade till stress och ångest så raddar upp lite;


    yrsel, av olika sorter och olika kraftigt ( skitjobbigt!!)
    sett i kors, hela synupplevelsen har lutat åt höger en längre period, golv och mark lutar o känns som ja kan trilla av..
    overklighetskänsla/i en bubbla
    olika typer av extrem hjärtklappning eller väldigt "hård" puls.. har ett standar panik läge där pulsen blir ca 130-140
    tom o kurrig i magen,svårt att äte eller äter fast magrat samtidigt
    rädd och överkänslig för ljud
    överkänsliga sinnen, illamående av dofter främst mat, överkänslig mot ljus och ljud
    svettningar
    rädsla nåt hemskt ska hända, antingen runt mig eller att folk ska skadas/dö
    onormalt kraftiga känslo reaktioner
    svimningskänsla o panik som jag velat dö ifrån så hemskt har det känts
    gamla minnen och rädslor som dykt upp och varit snudd på mer verkliga än ja upplevde de när de hände
    spänningar i nacken
    huvudvärk
    hormonproblem både med mensen och obalans i sköldkörteln


    många av dessa har jag kommit ur, men tyvärr har jag fått som torgskräck av att gå igenom detta. litar inte på min kropp på samma sätt längre. rädd att råka ut för ett yrselanfall eller se i kors när jag kör bild eller så..gick överallt förr..nu vågar jag knappt gå ut på det sättet, för jag är rädd för rädslan..
    förr kände jag mig oövervinnerlig, nu när jag upplevt hur extremt skör o beroende av andra jag kunde bli så har jag svårt att hitta tillbaka till tilliten och självförtroendet.


    jag ska försöka få hjälp med det för ju friskare jag blivit från utmattningen,stressen och ångesten dessto värre har det andra blivit..någon som upplevt det? och hur kom ni ur det isf?

  • Anonym (zz)
    Anonym (svårångest) skrev 2013-10-25 02:15:50 följande:
    Någon som brukar ha klumpkänsla i halsen? Och som att det irriterar så man måste hosta? Även vakna av andnöd som om att någon sitter på bröstkorgen? 
    Riktigt obehagligt och blir jätte rädd.. 

    Det har jag, många gånger. ibland "bara" som en klump som ofta gör att jag får svårt och äta och känner mig kvävd. eller som svårt/trögt att andas.. är helt klart obehagligt.


    Jag har fått besked om att det är sköldkörteln och inget som är farligt. men ruskigt känns det endå.


    ångest o panik är ju ganska vanligt att det känns som ett tryck/tyngd över bröstkorgen o på mig i revbensbågen vid magen precis..

  • Anonym (zz)
    Anonym (? 3) skrev 2013-10-26 23:07:48 följande:
    Jag vet inte hur mycket som är stress då ingen utrett mig grundligt men det är vad de säger

    Fysiskt:
    Huvudvärk
    Biter ihop käkarna
    Stressblåsa
    Illamående
    Ont i magen
    Darriga händer
    Mensrubbningar
    Ont i kroppen

    Psykiskt:
    Sover dåligt (4-5 timmar men vaknar upp flera ggr)
    Ångest
    Svårt att koppla av
    Nedstämdhet
    Lättirriterad
    Dåligt minne
    Svårt att koncentrera mig

    Säkert mer men det jag kommer på nu.
    Mitt största bekymmer är illamåendet. Är det vanligt?

    Borde msn göra nåt åt dessa syntom eller är det inte alarmerande än? Tycker det är svårt att sova

    Har själv haft problem med illamående i perioder eller "attacker" från ingenstans, blir då även ofta känslig för mat ( även prat om), dofter, mm..o ofta panik känsla samtidigt. lite gravid typen av det..


    det som funkar på mig då är faktiskt magnesium, finns ju som tugg/sugtabletter vilket när det var som värst gick att lägga under tungan..


    även b-vitamin komplex hjälper. annars är ju ingefära droppar eller te bra, och nåt som jag numer alltid har med mig..en påse vitpeppar och en med kryddnejlika. vitpeppar mot orolig mage o diaree och nejlikor är toppen att tugga mot illamående. räddat några gånger på tåg o stan mm

  • Anonym (zz)
    Anonym (? 3) skrev 2013-10-27 16:53:52 följande:


    Ok tack måste testa! En annan sak som verkligen oroar mig är huvudvärk och yrsel...rädd att det är en tumör typ ????

    Ja gör det, hoppas det förbättrar läget för dig!


    det förstår ja, yrsel har jag haft o har typ som mitt värsta obehag, har haft det i perioder från 2006, o ibland även hemskt hemsk huvudvärk ( hormonbaserad vilket även min yrsel är oftast) så det kan det mkt väl vara för dig oxå.


    ingefära och magnesium och b-vitamin komplex har haft förbättrande effekt på min yrsel oxå. men får du ingen förbättring så gå o kolla upp det så slipper du må ännu sämre av oron.


    har du kollat upp sköldkörteln tex? jag är en sån där känslig typ, och fick onödiga problem i tonåren när jag hade en svår period med en för mig icke bra kille, levde i princip enbart på sötsaker, stressade i skolan o började äta mini-piller.. ja va nära diabetes sa läkarna, och efter det så kom div andra problem som fortfarande inte riktigt är i balans.


    kolla bakåt i ditt liv o se vad som skulle kunna ge någon hint  om varför du har det som du har det nu?


    annars kan ju verkligen stress,panik och liknande ge många otrevliga symptom.


    hoppas du mår bättre snart!!

  • Anonym (zz)
    Anonym (? 3) skrev 2013-10-27 18:01:29 följande:


    Jag äter absolut väldigt dåligt. Mest sötsaker...
    Testat sköldkörteln ett par ggr, inget konstigt.
    Jag har haft ett förhållande med en person som inte var bra för mig. Tyvärr måste vi ja kontakt än idag eftersom vi har barn ihop. Kanske är det en stor orsak? Jag är dessutom under rätt stor press att få ihop allt i vardagen. Kanske den största orsaken just nu.

    bra kost är väldigt viktigt i att må bra, återhämta sig och lugna ner kroppen. socker har på senare år fått mig extremt yr och väldigt snabbt efter intag, kan räcka med en nonstop. så från att ha varit på nåt sätt beroende eller iaf helt avtrubbad sockermässigt har jag gått till helt andra hållet nu, fast är inte någon förlust alls känner jag. blir man yr av att äta vissa saker är valet att välja annat inte svårt.


    för ungefär 10 år sen när det var som värst med maten så kunde jag flera gånger per dag äta honungsyoghur med start mysli, en stor sked honung och mörk sirap så pass mkt att det gav färg..det är för mig HELT oförståerligt..alla saker i sig är så söta..vidrigt. tilläggas bör att jag under denna period mådde illa så fort jag åt..oavsett vad och att magen svullnade upp på direkten. hade candida o parasit överväxt..för jag har samma kläder idag som då men vägde några kilo mer då.. hade dessutom vissa andra symptom som dimmigt huvud, overklighetskänslor, såg jag läskiga eller filmer där det var i himlen/rymden osv så "följde" jag lixom med i allt ja såg..kändes som att trilla av jorden. 


    ja är rätt säker på att dessa år gav mig en stor obalans att "utgå" ifrån där vissa problem lixom blivit kvar sen denna tid eller förvärrats av många år med jätte mkt inre stress..


    så att du har symptom som de du beskriver låter inte alls osannolikt att de hänger mestadels ihop med din livssituaation och ev mat. testa att undvika så mkt socker o snabba kolhydrater du kan o se om du mår bättre på nåt sätt :)


    har du sett nåt samband mellan när illamåendet kommer, om det har nån koppling till när du äter eller vad?
    eller om du ofta blir känslig för dofter o tankar på mat..för då tror jag starkt på hormonrelaterat illamående.


     

  • Anonym (zz)
    Griffin skrev 2013-10-27 18:18:46 följande:
    @ Anonym (? 3) och Anonym (jävla ångest):

    Jag känner igen mig i båda era beskrivningar av symptom till 100%! Och det är jag säker på att många många andra även gör. Faktum är att de företeelser ni beskriver hör till de absolut vanligaste vid ångest/oro, då tänker jag främst på symptom som klump i halsen, huvudvärk, yrsel, stickningar (bröst och hjärta) etc. etc. 

    Det jag upplever som mest intressant här är att många tycks uttrycka en sak som jag själv tidigare trodde att jag var relativt unik med; nämligen känslan av att inte vilka vara ensam (ifall något skulle hända mig). Jag förstår precis vad ni menar med att man känner sig lugn, eller iallafall lugnare, när sambon är hemma, och vice versa när så inte är fallet. 

    Till er båda frågar jag; har ni sökt er till vården för era symptom? Tänker kanske främst på dig, "Anonym (jävla ångest)", som beskriver att du mått på samma sätt i 6 år?

    Låter kanske för en del som att jag predikerar oerhört vad gäller att söka hjälp, kbt-behandling osv. Men det gör jag bara av den anledning att det var just det som hjälpte mig. Oerhört effektivt, på ens egna villkor och (helst) utan kompletterande medicin. Men som sagt, detta är min erfarenhet och jag ska kanske vara försiktig med att generalisera, en del kanske inte känner att den behandlingsformen är optimal för sig.

    @ Anonym (jj): Ber om ursäkt om jag tycktes ha förutfattade meningar, verkligen inte meningen! Verkar som att du har bra koll på depression rent subjektivt och jag hoppas verkligen att du kommer må bättre. Skriv gärna fortsättningsvis och håll oss uppdaterade :)
    Ni som inte vill va själva;

    jag har kanske en annan "variant" på det, för jag har under dessa år av mina problem gått från känslan av att jag klarar allt, gått mila vandringar själv, verkligen trott på mig och min kropp, till att nu inte alls lita på att jag klarar..typ mkt alls..


    för har varit i så många situationer där jag inte kunnat flytta mig ur fläcken, lyfta huvudet från kudden osv pga både yrsel, panik o annat..i flera timmar..vad gör man då om man måste till toa, ta hand om nån annan osv


    Har lixom upptäckt hur skör jag KAn vara o därför är ja rädd att ge mig ut o göra saker, o ibland ( fortfarande) när ja mår dåligt/sämre/ inte vilja/våga vara ensam..


    Hur är det för er?

  • Anonym (zz)
    Anonym (? 3) skrev 2013-10-27 19:18:51 följande:


    Jag är nog lite så. Jag klarar allt själv liksom och vill inte ha hjälp. Vilket gör att jag tar på mig mer och mer saker och blir mer stressad. Samtidigt känner jag en större likgiltighet ich vill helst ligga i sängen.
    Det är först nu när jag har konstant illamående, huvudvärk ich yrsel som jsg börjat tänka på allvarligare sjukdomar än stress och utmattning.
     Jag bor däremot själv med barn så känns extra olustigt. Lärt barnen att ringa 112 ifall de inte får liv i mig...


    Illamåendet är väl delvis kopplat till mat. Främst varm mat. Blir illamående direkt och inte alls sugen. Mackor och yoghurt ev varm soppa går bättre.
    Men ska prova att ta bort så mkt sött jsg bara kan. Grejen är att jag gått ner så mkt i vikt och ändå ätit mkt skit så frågan är hur mycket jag kommer gå ner om har tar bort allt sånt? Men ska prova!
    ja fy, bara det i sig blir ju stress och oro om du är ensam med barn. Jag har en bonusdotter där jag när hon var liten och jag var i början av mitt dåliga mående verkligen blev stressad och orolig för hur det skulle bli och påverka henne om jag fick en panik eller yrselattack eller nåt när bara vi var hemma..
    är dina barn gamla nog att förstå vad som pågår och hur du mår?

    Nu vet jag inte hur länge du mått såhär, men när det är för intensivt en längre period och man inte hittar nån väg att må bättre osv, då tycker jag lätt att man blir likgiltigt o lite tröstlös/hopplös..jag har tyvärr själv kommit dit nu..för sånt som jag förr trodde mig själv om mm har jag en väldigt tvekan inför.. vissa dagar räcker tanken på att ta sig iväg o handla.. jag tror lixom inte jag ska "överleva" ..o då vet jag ju rent intellektuellt att jag har klarat bra mycket värre saker själv förr.. saknar tilliten och självförtroendet och modet jag hade förr..


     


    så var det för mig oxå, jag levde på yoghurt=sockerbomb, mackor och sparrissoppa typ.. äter du tillräckligt med fibrer och protein? hoppas du inte tar illa upp att jag tänker brett, men om du magrar, mår illa osv så du kanske du bör kolla upp både, svamp, parasiter, mask? 
    låter som din kropp verkligen behöver stärkande saker, bra protein fibrer och grönsaker som kan hjälpa kroppen, för får man inte i saker att bygga upp kroppens reserver så krävs det inte spec mycket stress, oro och dyl innan kroppen får ganska kraftiga symptom. man kan ju oxå bli yr av att man är förgiftad i kroppen


    hoppas verkligen du mår bättre snart!


     

  • Anonym (zz)
    Anonym (jävla ångest) skrev 2013-10-27 20:42:20 följande:



    Precis samma, att handla själv med barnen är väldigt jobbigt :/ tankar som, tänk om jag ramlar ihop och barnen blir själva i affären..eller som att gå i skogen med dom själv. Måste alltid veta att de kan komma åt mat och sånt om något händer! Och som sagt alltid telefonen i handläge. Innan kunde jag gå på affären eller timmar i skogen utan telefon. Idag måste jag ringa min man och säga att jag åker dit eller går dit! Men ibland tar jag mig i kragen och ger mig en spark i rumpen och bara släpar mig iväg och det är väldigt viktigt, då jag kommit hem och känner mig stolt och vetenskapen över att jag klarade det och inte dog gör mig ännu starkare! Men det tar många timmar/dagar att börja förbereda mig!

    Detta är ju inget man önskar någon, men jag är glad att jag inte är ensam i det.


    Och det där med telefoner, jag är lixom uppvuxen utan mobil och det gick ju bra, hade inte ens mobil förrän slutet av gymnasiet..rätt länge sen dock. men avskyr hur beroende jag blivit, ibland har jag den lixom i sängen om jag får lägga mig med yrsel på dagen, för rädslana tt inte lyckas ta mig upp o ringa från hemtelefonen några meter bort gör mig orolig. skäms ju nästan av att skriva detta men så e det..suck.
    det som faktiskt oroar mig är att de allvarligaste symptomen från när jag gick in i "väggen" mm blir bättre och bättre medan detta att ha tillit till mig själv kroppen, osv bara blir sämre. Och nu är det inte så att alla dagar är lika illa, men de dagarna jag själv oxå lyckas sparka mig i rumpan och klarar nåt, kan tilll  och med gå med bara lite oro för Att nåt ska hända ( dvs inget händer av det ja oroar mig för) så blir jag inte stärkt av det.


    Jag får inte större tillit eller pepp på mig själv till nästa gång, snarare tvärtom ;( och jag förstår verkligen inte varför?

  • Anonym (zz)
    Anonym (jävla ångest) skrev 2013-10-27 22:02:39 följande:



    Är också helt uppvuxen utan mobilen och fick min första när jag började nian..jag går ständigt med oro mer eller mindre och när jag "utmanar" mig själv så blir jag stolt men även helt utmattad i både kropp och knopp och även fast jag är stolt över att jag gjorde det tar det mig precis lika lång tid att förbereda till nästa gång och många ggr klarar jag det inte iallafall, även fast jag klarde det förra gången och alltid när jag ska göra något så börjar tankarna, tänk om.....

    usch ja, precis samma här.


    och så är det faktiskt för mig oxå, blir utmattad eller chockad över att ja överlevde typ.
    att jag för ofta får som liknande/samma symptom när jag klarat nåt utan att det ja va rädd för skulle ske, som om det skett.. men får ja välja e det helt klart att jag mår hellre hemma trygg inne än i en affär eller ute på vischan.


    jag mådde sämre rent kroppslig för ett år sen än nu, ändå är jag mer/lika nervös när jag ska göra nåt vilket har gjort mig alldeles för isolerad. jag vill inte ha det såhär längre, men vet inte riktigt hur jag ska komma ur det.


    jag har en gång förut, efter att ja mådde kass i ett par månader, pushad mig ut i världen, tagit en dag o ett steg i taget..och det klarade jag. vet precis ögonblicket när jag gick över min egen gräns..o sen blev allt lätt igen typ.. var ute och tog mig en liten promenad, som sen på infall blev lång, gick genom hela min stad o tillbaka typ, en tur på 1,5 mil i högsommar värme med bra musik i öronen och jag bara gick o gick- vet att ett sting av oro kom men att jag satte mig över det då o blev som "förlöst" från mig själv..


    skulle så gärna vilja komma dit igen, men nu känner ja typ samma bara o gå till parkeringen ( 5 min) eller soporna..


    rent statistiskt är det bara en gång som farhågan blev sann, och det var i somras. hade tom med mig min far för vi skulle storhandla..nästan klara o så bara blev ja yr, såg i kors o allmänt groggy panikattack, hade ja vart själv hade ja förutom det vidriga i upplevelsen i sig inte tagit mig därifrån..får ja såna kan ja inte köra bil på ett tag ellens ens ta in några intryck ( vilket mataffärer med plotter o starkt ljus o rutiga golv har överflöd av..


    en gång e ingen gång , säger min pojkvän, men rädslan har blivit för stor för mig 

  • Anonym (zz)
    Anonym (jävla ångest) skrev 2013-10-27 23:04:26 följande:



    Usch :( aldrig roligt när det händer och vi är Så lika :) när jag har en riktigt attack så kan jag inte göra något heller, blir sittande i min bubbla! Fick en attack på motorvägen en gång och har så svårt att köra motorväg nu..bara att veta att jag ska köra där ger mig värsta ångesten, när jag gick en promenad en gång har jag fått och har svårt att gå på promenad nu! Man låser sitt liv och jag verkligen hatar det. Jag undviker det mesta som får mig att känna ångest, men dagar som är bra klarar jag av det mesta. Samma så undviker jag filmer med spänning eller action det blir för mycket för mina nerver och egentligen älskar jag thriller :/ jag behöver verkligen små utmaningar för att ta mig framåt, stora steg för mig är små steg för människor som inte har ångest! Det som är bra är att utmana sig när man har "bra" dagar...men vet så väl att det iallafall är så svårt, min högsta önskan är att se framåt och klara av allt!

    det blir ju verkligen lätt så, man vågar inte göra sånt där man har koppling till att det hänt nåt. när jag mådde som sämst fysiskt så var det omöjligt vissa dagar o stunder att ta mig till toan och världen krympte på det sättet. Nu är det inte så längre, men endå är min värld så liten eftersom rädslorna har en för stor plats. 


    blir du "modigare" när du klarat av o flyttat fram gränsen när du har en bra dag, så det är till hjälp nästa gång?


    ni som haft det såhär och tagit er ur det, hur gjorde ni?


     

Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?