• Noemi

    Vi som har prematura sammandragningar

    Happyme skrev 2010-05-12 11:34:32 följande:
    Lana jag skulle ringa och be om en extra koll!Noemi usch för såna dagar, håller tummarna för dig att det lugnat sig och att tappen är i bra skick!Icka76 hoppas din skumma smärta bara är lite ligament eller tarmar som spökar..Grattis Fröken sol till 34 veckor, känns som en evighet tills dess..Undrar hur kroppen tänker egentligen. Igår var jag och hälsade på hos en vän- kunde köra både dit o hemm, handla blommor och sitta lite i sandlådan med hennes son och inte en enda sd på hela dagen, trots 6 timmar från soffan. I lördags hade jag skitont hela kvällen utan att gjort ett dyft. Jobbigt för psyket när man aldrig vet hur en dag kommer att bli och vad man vågar göra.Kram på er och nu kniper vi så alla hinner till v 35
    Jag har det precis sådär. Oftast när jag haft ett par bra dagar i soffan orkar jag inte vara stilla längre utan ger mig ut på någon liten utflykt (med betoning på liten men ändå). Det går oftast bra också. Men sedan när jag kommer hem igen för att vila så drar det oftast igång rejält med sd. Och sedan är jag kass i flera dagar. Så för mig kommer det alltid efteråt och när jag väl är stilla igen. Knepigt.
  • Noemi

    Hurra, jag är 32+0 idag!!! {#lang_emotions_laughing} Jag känner mig superlycklig över det. Nu är det bara några få dagar till motsvarande dag då mauritz föddes, 32+5 och det ska jag minsann slå den här gången!!!

    Fröken sol, vad skönt att kunna släppa oro över sd!! Jag är snart där...

    Happyme, vad kul att du också går på sös. Då har vi suttit i samma väntrum på gynakuten några gånger då, inte samtidigt kanske men ändå. Jag är kanonnöjd med vården jag fått (ja förutom den klantiga läkaren jag träffade i onsdags då) på sös. Deras neo var också fantastiskt när vi låg inne med mauritz. Har du jobbat där?

    Hur mår ni idag? Hoppas att alla får en fin och lugn helg och kan njuta av sommarvärmen. Kram på er!

  • Noemi

    Kavi81! Välkommen hit! Jag är övertygad om att du genom att vara sängliggande och att gå på regelbundna kontroller har stor chans att gå många månader med bebisen kvar i magen. Du har kommit till rätt tråd, absolut! De flesta som skrivit här har inte heller fött särskilt tidigt så det är ju mycket hoppfullt. Det är ju också extra hoppfullt för dig eftersom det gick så bra förra gången!

    Hur mycket är din tapp förkortad nu? Min är av och till förkortad men brukar återhämta sig när jag är sängliggande. Mina sd började den här graviditeten v 17. Det är nog nästan standard att det börjar tidigare andra graviditeten. För mig började det v 24 förra gången.

    Vad gäller bricanyl så vet jag inte vad jag ska skriva riktigt. Jag tycker att varje läkare jag träffat har haft olika uppfattning. Det är ett akutmedel som man inte ska ta slentrianmässigt. Min ordination är vid behov och max 3 st per dygn. För min del tar jag det när mina sd är antingen regelbundna el smärtsamma och oftast hjälper det. Men om jag har tagit det flera dagar i sträck så försöker jag att vara utan några dygn och åker då hellre in på kontroll ifall det inte lugnat sig. Tror att det är viktigt att inte vänja kroppen för mycket vid den medicinen, precis som du skriver.

    Lycka till!

  • Noemi

    Happyme! Ajaj för löksoppa, vilken jobbig upplevelse! Jag ska inte äta det, jag lovar! {#lang_emotions_smile} Jag aktar mig även för typ kikärtor för det hade lite samma effekt på min mage.

    Jag födde på sös förra gången och var jättejättenöjd med det. Och vill inte föda på något annat sjukhus den här gången så jag hoppas att få en plats när det är dags. Allra helst vill jag föda på södra BB som är en mindre förlossningsavd på sös, där föds 2-3 barn per dygn bara helt i barnmorskornas regi. Jag går där på mödravård och känner mig väldigt hemma där. Men före 37+0 får man inte föda där så då blir det i så fall stora förlossningen. Lite slitna lokaler men alla jag träffat där har varit fantastiska och för mig är det allra viktigast. Och inte minst att barnläkarteamet som stod redo och tog emot mauritz var oerhört proffsiga, det känns så tryggt också.

    Själv märker jag nu att jag får svårare och svårare att vara stilla. Det kliar i benen att få röra sig och jag vill pyssla hemma - alltifrån att ordna nytt klädskåp till lillan till att laga mat och baka. Men jag får rätt så ont när jag är uppe och kroppen är inte så stark efter så här många månader helt stilla. Ska försöka ta det lugnt ett par veckor till, sedan kommer jag röra mig igen en del tror jag.

    Hoppas alla har en fin söndag och att alla sd håller sig borta!!!

  • Noemi

    Happyme: Ang spec mödravården. Är du inskriven där? Jag är inte inskriven där och kan därför inte bara ringa och boka tid. Däremot blir jag via min mvc hänvisad dit när jag behöver åka dit akut. Och om de tyckt att det finns behov av uppföljning så har jag fått ny tid inbokad några veckor senare. Men jag tillhör inte spec mödravården för läkaren på södra bb tyckte inte att jag behövde gå där. Men stackare, vilken jobbig upplevelse med sjukhusbesök i västervik. Är du helt bra nu?

    Demyra och Icka: Grattis, vad härligt att era kontroller har gått så bra!!! {#lang_emotions_smile}


    Själv mår jag lite sådär igen. Har mycket sd som vanligt men endel är riktigt onda. Och så fort jag är uppe en stund får jag kraftig molvärk. Sist jag var inne sa läkaren att jag var öppen för ett finger. Det har ingen sagt tidigare, undrar lite vad det betyder egentligen, är det någon som vet? Jag försöker bara bedöma hur mycket jag måste vila. Jag vill ju att barnet ska stanna i minst två veckor till i alla fall, är 32+3 idag. Förra grav satte förlossningen igång motsvarande i natt så jag hoppas på att sova lugnt och inte vakna med värkar i natt... Hoppas inte att fullmånen påverkar mig...

  • Noemi

    tack fröken sol! Hon vågade inte känna längre in med fingret sa hon för att inte reta, så jag vet inte om jag är öppen ända in eller inte. Ska be om VUL på torsdag för jag gissar att det spelar roll?

  • Noemi

    Åh Happyme kramar till dig!!! {#lang_emotions_flower} Vad enormt jobbigt, jag hoppas innerligt att du snart blir bättre och får mindre ont! Det är nog inte alls orimligt att oro har utlöst detta. Klart att hela kroppen påverkas när man är orolig och rädd. Hoppas att du får riktigt bra vård så att du känner dig tryggare och bättre snart. Skönt att du snart tillhör spec mödravården också. Jag tycker att det är mycket bättre att kunna ringa till dem än att behöva vänta på gynakuten.


    Vilken jobbig natt du måste haft fröken sol, men det är väl bra att det avstannande ändå, ett par veckor till så är du väl fullgången dessutom? Njuta är det nog inte så många som gör de sista veckorna om jag förstått saken rätt. Och för oss som varit oroliga för att få för tidigt är det ju på slutet vi kan slappna av först. Mina sd gör också mer och mer ont. Har haft ett par som känns rejält i ryggen de senaste dagarna.


    Ska se till att bli undersökt på torsdag för det är ju omöjligt att veta om jag öppnat mig mer än 1 cm. Uppenbarligen har mina sd gjort att tappen blivit förkortad och dessutom öppnat mig så då kan det ju hända mer saker. Idag ligger jag i soffan hela dagen, vågar inte vara uppe för då får jag otroligt ont och massor av sd. Tar dessutom bricanyl nu så fort jag får regelbundna sd för det är bara ett par veckor kvar tills det känns ok att hon kommer.


     

  • Noemi

    Giraffen och Tiger! Det låter som om vi har ungefär samma läge... soffläge {#lang_emotions_laughing}

    Min tapp är också ca 2 cm. Det var skönt att höra att du hade så för en månad sedan och fortfarande har bebisen kvar i magen. Visst fick du ditt förra barn i 32+5 också? Jag är 32+5 i morgon och hoppas passera det med några veckor, minimum 35 v tänker jag. Vilken vecka är du i?

  • Noemi

    Kavi81, vad skönt att du "tjänade" en vecka! {#lang_emotions_laughing} Jovisst tappen kan variera i längd. Min bm trodde inte att det var sant att min tapp gått från 2,3 cm till 4 cm på en vecka. Men jag var på två olika mätningar som bägge visade samma sak, så det var verkligen sant. Men då hade jag strikt sängläge, vet inte om det var därför men kanske?

    Jo man räddar barn ifrån 22 veckor på en del ställen i landet. Jag läste den här artikeln varje vecka mellan 22-26 för att hålla modet uppe: http://blog.jatilllivet.se/wordpress/2009/06/10/ny-forskning-for-tidigt-fodda-raddas-fran-vecka-22-en-av-fyra-overlever/ Dock sägs ju ca hälften av de extremt för tidigt födda barnen få skador av den tidiga födseln men jag kände ändå att det viktigaste var att barnet hade en chans att klara sig.

  • Noemi

    Giraffen och Tiger, ja jag känner precis som du - önskar att få slippa ligga länge på sjukhus med barnet. Jämfört med för några veckor sedan känns det ju visserligen som lyx att få vara i v 32 förstås... Min bm sa att det är ganska vanligt att mammor som fött för tidigt går över tiden med nästa barn. Jag ska också försöka att inte klaga om så blir fallet {#lang_emotions_cool}

    Helenas, grattis till John! Vad skönt att han växer så bra också men tråkigt att han ska behöva vara förkyld. Hoppas att han kryar på sig snart.

    I morgon ska jag till läkaren och få min sjukskrivning förlängd. Är det någon som fått sjukskrivning fram till förlossning eller har ni bara fått fram till 37+0? Min kontaktperson på FK sa att hon beviljar min sjukpenning fram till förlossning, ska bara få läkaren att sjukskriva mig också, vet inte om hon går med på det. Jag känner mig inte så sugen på att jobba de sista tre veckorna bara...

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar