Inlägg från: petronellan |Visa alla inlägg
  • petronellan

    Vi som har prematura sammandragningar

    Hej!

    Har legat inne sen v. 27+3 med förkortad cervix. (8mm när jag kom in) Nu har det inte ändrat sig sen dess tack vare dropp och sängläge i 3 veckor och har därför fått komma hem på prov. Ska på kontroll 1-2 ggr i veckan och hoppas det håller sig ett tag till.

    Eftersom det är första barnet känner jag mig väldigt ledsen över att missa alla förberedelser man tänkt sig. Inte hunnit fixa det jag vill hemma, köpa allt till mig och bebis mm.
    Jag kommer också missa alla föräldragruppsträffar och känner därför att jag inte vet något om förlossning, smärtlindring, amning, föräldradagar, första tiden med bebis osv.

    Hur har ni andra gjort med det? Kan man få den informationen på något annat sätt? 

  • petronellan
    aprilfamilj skrev 2010-02-25 21:35:37 följande:
    Förstår att det är fruktansvärt jobbigt, speciellt då det är ditt första barn! Information finns självklart på internet. Och är det något du undrar över speciellt så är det bara att du skriver här, så får vi andra försöka svara så gott vi kan! :) Vilket bf datum har du?
    Tack =) Jag har bf 2 maj. Kontrollen idag såg iaf bra ut. Fortfarande oförändrat sen jag fick åka hem så jag får vara kvar hemma. Hurra! Fredagsmys i min egen soffa =)

    Ja, jag får väl försöka läsa lite info varje dag och försöka fixa grejer från sofflocket. Nu när det gått så här bra kanske man vågar börja planera och drömma igen. Igår beställde jag iaf kudde till vagnen =) Bilbarnstol hann vi som tur var fixa helgen innan jag åkte in.

    Tack för stöttning och råd alla!
  • petronellan
    fröken sol skrev 2010-02-27 21:13:35 följande:
    hemma från nytt besök på sjukan tappen har gått från 43 till 35 ingen påverkan innan den är mindre än 2.5-3. nu blev jag sjukskriven iaf. jag är i v 23+3. och har haft ont från 12 igår till 14 idag...nu kommer det lite mer sällan. eller s-dr har ju hållit på av och till i tre veckor.ngn annan som har har så där liten påverkan och sen helt plöstligt har den krympt massa?
    Jag har aldrig haft varken smärtsamma sammandragningar eller tätare än var 20e min som mest. Ändå hade jag 2 cm tapp vid första kontrollen och sen bara 6-8 mm dagen efter. Så att helt plötsligt vara på väg i ambulans med dropp och full uppvaktning var ganska chockartat.

    Men tack vara dropp och totalt sängläge på sjukhus en vecka och därefter sängläge ytterligare 3 veckor har det inte hänt ngt mer med tappen. Är nu hemma på prov. Fortfarande med sängläge förutom vid toabesök och för att hämta mat.

    Så det verkar vara väldigt oförutsägbart det där. Jag känner uppenbarligen inte ens min egen kropp :)
  • petronellan
    mama gul skrev 2010-02-28 12:28:06 följande:
    Hej, jag hoppar in här nu. Jag har också haft sammandragningar sedan ca 5 veckor tillbaka. Jag är inlagd på sjukhus för 4:e ggn nu, fick riktigt onda förvärkar med ca 3 minuters mellanrum i fredags och bricanyl hjälpte inte. När jag inte är här är jag sjukskriven på heltid och får vila hemma + ta bricanyl vid behov.Är i vecka 30+6 idag och har förkortad livmodertapp (16-18 mm).Med min dotter, som är drygt 2 år, hade jag knappt en förvärk och hon föddes i normal tid.Angående kortisonsprutor så fick jag sånna i vecka 26 men har även fått det denna gång. Anledningen är att lungmognaden säkert har kommit ytterligare en bit på väg när det har gått fyra veckor till och för att påskynda ytterligare gav de mig kortison igen.
    Har du fått 2 omgångar med kortison? Vill ju jag också ha. Om det hjälper bebis vill man ju göra allt man kan. fick två sprutor i v28.
    Är också i vecka 30+6 idag och hade ca 18mm tapp när jag blev utskriven i tisdags (var 6-8mm när jag blev inlagd så har gått tillbaka lite tack vare sängläge). Så vi verkar ha ganska lika förutsättningar :)
  • petronellan
    April

    10 - Sofiaochjonas

    Maj

    1 - aprilfamilj
    1 - Pilea
    2 - petronellan
    17 - Gersemi
    juni

    5 - Björnbäret
    22 - fröken sol
  • petronellan
    Mari80 skrev 2010-03-23 17:46:31 följande:
    Hejsan allihopa...Smyger in här i tråden. Är i v. 21+0 idag. Började få sammandragningar redan i v 16+0 och var sjukskriven i 2 veckor då det lugnade sig. Hade ingen cervixpåverkan då. Jobbade sedan normalt i 3 veckor och då ökade förstås SD.Idag var jag hos läkaren och fick beskedet att cervix endast var 20 mm (var 44 mm sist) samt att jag har tydlig funelling. Har även lågt sittande placenta. Blev helt sjukskriven direkt och 5 v framöver till att börja med. Ska på kontroll igen om 4 veckor eller tidigare om sd inte lugnar ner sig...Nu snurrar ju massa frågor runt i huvudet... Är inte så haj på vad funelling innebär, någon som har en enkel förklaring? Är lite orolig att FK ska bråka med mig ang sjukskrivning, vad tror ni?Ska nu vila och hoppas att inget mer händer, men det känns som om det kan bli några jobbiga veckor framför mig.Skönt att denna tråd finns så man vet att man inte är ensam.
    Funnelling kallas det när det bildats som en trattliknande form ovanför cervix. Som att livmoderhalsen breddar sig längst upp. Så har jag förstått det iaf =)
    Mitt "äventyr" började likadant, med funneling och 20mm cervix. Upptäcktes dock lite senare (v28). Nu är jag  äntligen i v35 så det går långsamt framåt =) Men se till att vila så mycket som möjligt och lyssna på din kropp. Det kommer gå bra =)
  • petronellan
    L0ved skrev 2010-03-24 20:35:20 följande:
    Det blev att jag fick vänta i två timmar i väntrummet utanför förlossningen idag, de hade fullt upp. De mätte tappen och lite hade det ju hänt igår var det 4 cm och idag 3,3 cm. Blev i alla fall hemskickad med en massa Bricanyltabletter och när de är slut så stoppar de inte det mer nu. Och jag får börja anstränga mig igen. Ena barnmorskan sa när jag gick då ses vi om högst en vecka nu då. Man kan ju hoppas eftersom sambon antagligen kan vara hemma nästa vecka.Dock är jag inte nöjd över all Bricanyl för jag blir verkligen jätte påverkad av dem så jag kan knappt gå och hela kroppen skakar. Känner mig lite väck i huvet med tyvärr.
    Oj...spännande!? Verkar var på g snart då

    Hur mycket bricanyl får/ska du ta? På min burk står bara 1 tablett vid behov... ingen maxgräns. Antar att man inte kan pilla i sig hur mycket som helst per dygn?
  • petronellan
    mammaNena skrev 2010-03-29 13:30:14 följande:
    Gersemi: jo jag har hört detta Pilea: tack! skojade faktiskt med läkaren om övertiden idag, han tyckte det va kul Ska testa det där med bröstmjölk, här är det mer problem att få det att inte rinna *blä* och så här har det varit sen v 10 men men, fläckar i sängen är väll trevligt Ego: va inne hos läkaren i dag som sagt.. fick flörta så jag nästan fick kramp i ögonen! en tapp på 11 mm med funnelering både på in och utsidan =/ men vill verkligen inte läggas in, så det blir nog inget mer städande nu läkaren ville även att jag tar bricanyl regelbundet dygnet runt nu. så ja ja, jag får väll göra det då.. Ska tillbaka igen på torsdag.. (men jag tänker inte bli inlagd )
    Hur mycket/ofta ska du ta bricanyl då?
  • petronellan
    mammaNena skrev 2010-03-29 14:01:04 följande:
    5 mg, morgon, luch kväll och 10 mg natt
    ok... då överdoserar jag nog inte om jag tar 5 mg 2-3ggr per dygn då.
    Tack för svar =)
  • petronellan
    Pilea skrev 2010-03-31 08:44:45 följande:
    Jag börjar bli nervös i kroppen på något knasigt vis. Imorgon bitti har jag gått "över" tiden, åkte alltså in som i kväll med regelbundna sammandragningar med Tyra. Ganska knasigt egentligen att haka upp sig så mycket vid en viss vecka för det är nog rätt svårt att pricka exakt samma. Men det går ändå inte att slå bort detta ur tanken.
    Hur mådde din ditter när hon kom? Ligger en dag efter dig tror jag, och är nervös att det är dags snart :-/
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar