EL I skrev 2010-01-28 20:09:12 följande:
alltså vi vet egentligen inte om han tål sojasläktningar eller inte. Vi testade ren soja i lugn takt efter dietistens inrådan först när han blev 1 år. Det tog 3 dagar med soja så reagerade han på samma sätt som med mjölk, ont i magen o skrik i timmar och diarré. Vi slutade med soja direkt då. Jag är inte så bra på det där med sojasläktingar så det får han säkert i sig. Ärtor äter han helt klart, fick det i kväll t o m så då kanske vi kan se i morgon hur det blir... jag vet att jag funderade på soja redan när han var 7-8 månader och åt burk med "exotisk gryta" där det var bönor i. Han kräktes alltid mkt men efter de där burkarna så var det kaskader (kaskadkräkningarna hade tidigare försvunnit i och med att vi slutade med mjölken vid 2 månder...kaskadkräkningarna försvann vid 4 mån ungefär). Så bönor har jag funderat på om han inte tål. Frågan är varför "utslagen" först kom vid 9-10 månader när han antagligen fått sojasläktningar tidigare än så isåfall?
Från min sojablogg:
Det är ovanligt att man reagerar på sojalectin även om man har sojaallergi. Men det finns i så mycket som kakor, margarin osv, så man får testa sig fram om det funkar.
Man kan tåla hela baljväxter bättre än "stabiliseringsämnena" som är:
- Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
- Guarkärnmjöl, E 412
- Dragant, E 413
- Gummi arabicum, E 414
- Tarakärnmjöl, 417
De är finfördelade och går därför lätt in i tarmen och gör skada. Förekommer i allt, jag har hittat i kokosnötmjölk och det finns i de flesta isglassar och även i de flesta naturligt glutenfria bröd och kakor. Det är lätt att man tror att de inte är så farliga i och med att de inte går under "sojavarningen" som ibland står på paketen eftersom de är baljväxter.
Jordnöt bör man akta sig för extra noga om man är sojaallergiker!
Varning för guarkärnmjöl E412 som finns i GoGreens havrebaserade matlagningsgrädde samt vaniljsås. Men vispen är ok (innehåller dock sojalectin.) Soyatoos risgrädde på sprutflaska innehåller gummi arabicum E414. Chokladhavredrycken från Rice
Men som med allt, man får testa sig fram om vissa saker kan fungera och man kanske inte behöver ta bort allt.
Det jobbiga med soja är att det ibland enbart står E xxx och inte namnet på vad det är, så läs innehållsföreteckningar noga!
Symptomen kan likna de man får vid mjölkallergi och kombinationen mjölk, men kan så klart vara annorlunda också. Mjölkallergi och sojaallergi är vanlig. Även äggallergi är en vanlig kombination.
Från
www.konsumnord.se/default.asp?id=1245
Till baljväxterna hör:
Ø Sojaböna
Ø Jordnöt
Ø Bönor
Ø Ärtor och lupiner
Ø Linser
Ø Kikärta
Ø Lakrits
Ø Bockhornsklöver (vanligt ingrediens i curry)
Ø En del tillsatser framställs ur baljväxter:
- Lecitin, E 322 (sojalectin)
- Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
- Guarkärnmjöl, E 412
- Dragant, E 413
- Gummi arabicum, E 414
- Tarakärnmjöl, E 417
Tillkommer:
Sojabönshemicellulosa E 426
Tamarind E 411
Jag hoppas jag fått med alla, men saknar ni något så hojta!
*************************
Med tanke på ovanstående och det du skrev så är det så att han reagerar han på bönor och ärtor, så är det tyvärr troligt att han reagerar på stabiliseringsämnena också.
Så hade jag varit er så hade jag tagit bort allt i listorna ovan i MINST 2 veckor och sedan provocerat och sett om det blev skillnad. Det kan ju vara ytterligare saker som ställer till det. Båda mina barn är ju allergiska mot mjölk, ägg och soja. En rättså vanlig kombination av allergier tyvärr.
Min son hade i stort sett inga eksem som liten, de kom mer och mer mellan 6-9 mån om jag minns rätt. Det var då han fick sina hemsk blossande röda kinder av havre och vete. Så en allergi förändras med åldern.