Så här gör ni om ert barn mobbas eller kränks!
Svarade just precis på en annan ledsen mammas inlägg men ser att det ju är många andra vars barn blivit utsatta för mobbning och kränkade behandling. Lägger därför in mitt svar även som ett eget inlägg.
INGET barn ska behöva utsättas för vare sig mobbning eller kränkande behandling, oavsett om man är ett litet förskolebarn eller en äldre skolungdom. Och det finns inget "sedan"! Ni måste agera omedelbart och med full kraft och inte förspilla en enda sekund! Det handlar om era små barn som inte kan försvara sig eller ta saken i egna händer. Och till dig alla er som drar er, tror det är svårt eller vad tusan ni än kan ha för skäl så säger jag bara: Det är i.n.t.e d.e.t m.i.n.s.t.a svårt! KÖR!
Jag citerar här ordagrant vad det står på Barn- och elevombudets site www.skolinspektionen.se/beo för föräldrar.
"Är ditt barn utsatt för kränkningar på förskolan och skolan? Då måste skolan utreda och åtgärda det. Om inte skolan gör tillräckligt för att förhindra kränkningarna kan du anmäla det till Barn- och elevombudet (BEO).
Kränkande behandling kan handla om att någon skickar elaka mail eller sms, att upprepade gånger blir retad för något eller inte få vara med de andra. Självklart gäller det också våld, som slag, sparkar, knuffar och hot. Om ett barn eller en elev vid upprepade tillfällen blir utsatt för kränkningar brukar det beskrivas som mobbning.
Om ditt barn blir kallat ?jävla svartskalle?, ?bög? eller ?hora? kan det handla om diskriminering eller trakasserier. Läs mer om diskriminering på Diskrimineringsombudsmannens webbplats, www.do.se.
Nolltolerans mot kränkningar
Ditt barn behöver inte ha varit utsatt för upprepade kränkningar eller mobbning ? förskolan eller skolan måste utreda och åtgärda händelsen redan första gången något händer. Det är förskolans eller skolans huvudman som är ansvarig för verksamheten. Det är alltså ytterst de som ska se till att ditt barn inte blir utsatt för kränkningar. För kommunala verksamheter är det kommunen som är huvudman och för fristående förskolor och skolor kan det vara till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening.
Om ditt barn blir kränkt av andra elever
Om ditt barn kränks av andra elever ska ni berätta det för någon vuxen på förskolan eller skolan, till exempel en lärare eller rektorn. Så snart de får kännedom om att ett barn eller en elev känner sig kränkt måste de agera, genom att utreda situationen och vidta lämpliga åtgärder. Men om de inte gör det kan ni vända er till oss hos Barn- och elevombudet (BEO).
Det enklaste är att ni skriver till oss och berättar vad som hänt. Sedan frågar vi förskolan och skolan vad de har gjort för att förhindra kränkningarna. Vad som händer sedan beror på situationen och vad som har gjorts för att stoppa fortsatta kränkningar. I det allra yttersta fallet kan BEO besluta om att begära skadestånd från huvudmannen, det vill säga den som äger förskolan eller skolan.
Om du inte är nöjd med det som lärarna och rektorn gör för att förbättra situationen för ditt barn kan du också ta kontakt med närmast högre ansvarig tjänsteman. Går ditt barn i en kommunal verksamhet är det skolchefen eller motsvarande som är ansvarig tjänsteman för skolfrågor. Får du fortfarande inte hjälp kan du ta kontakt med politikerna i den nämnd som är ansvarig för utbildningsfrågor. Går ditt barn i en fristående verksamhet kan du kontakta styrelsen eller motsvarande.
Om du blivit kränkt av din lärare ? eller annan vuxen på skolan
Det är ett absolut förbud för vuxna i förskola eller skola att kränka elever. Om ditt barn blivit kränkt av en vuxen kan ni anmäla det till oss hos BEO. Om skolan inte erkänner att ditt barn blivit kränkt är det skolans huvudman som ska bevisa att det inte hänt. Samtidigt har personalen en skyldighet att skapa en trygg miljö i skolan. Det kan ibland innebära att de måste använda sig av vissa disciplinära åtgärder, till exempel säga till en elev eller visa ut en elev från resten av en lektion. Även om det kan upplevas kränkande behöver det inte vara det i lagens mening."
Det finns inga som helst förmildrande omständigheter för mobbning eller kränkande behandling. Agera direkt! Har inte förskolan/skolan gjort tillräckligt - ring omedelbart förskolechefen, rektorn eller skolchefen! Och om det inte hjälper/har hjälpt - kontakta Barn- och elevombudet på 08-586 080 00. De finns där just för er!
All lycka!