Lite funderingar, som ni gärna får hjälpa till att klura ut svaren på.
Karolinska, Frågor och svar om förlossningen:
"Sen avnavling, innebär att vi avvaktar i två till tre minuter innan navelsträngen klipps av för att ge barnet en extra mängd blod från moderkakan. Detta har vi som rutin när förlossningen har varit normal ”
Men hur går det då med deras insamling av navelsträngsblod?
Ja, hur 17 får de det här att gå ihop?
Oavsett om du väljer att donera navelsträngsblodet eller inte så tas du och ditt barn omhand på samma sätt.
Blir alltså ALLA barn tidigt avnavlade, även de vars föräldrar valt att inte donera bebisblodet? (precis som i Göteborg)
Att ge ditt barns navelsträngsblod är frivilligt och bygger på att båda vårdnadshavare samtycker.
Får man alltså donera andras blod? Till och med BARNS, trots att blodgivare måste vara 18 år och väga minst 50 kg?
Under Hur går insamlingen till? på förlossningen Huddinges sida , står det: Ungefär en deciliter blod räcker för en stamcellstransplantation till en annan person.
Och i riktlinjerna för avnavling, framtagna av de båda KS-läkarna
Mikael Norman (professor, sektionschef, neonatalverksamheten) och Lennart Nordström (docent, överläkare, kvinnokliniken) , samt Ingela Wiklund, med dr, barnmorska, BB Stockholm, står det så här:
Placentatransfusionen innebär att upp till 35 ml/kg av fosterblodet i placenta överförs till barnet efter födelsen. Det motsvarar totalt cirka 100 ml blod till ett barn som väger 3 kg. Omräknat till en vuxen motsvarar det cirka 1,5–2 liter blod. Större delen av transfusionen sker den första minuten efter födelsen.
Jaahaa, det här betyder alltså att man nu plötsligt, trots riktlinjer för avnavling, börjat beröva bebisar som föds på Karolinska hela den mängd blod som transfueras från placentan!!!!
Blödningschock uppstår när en vuxen förlorat 1 liter blod eller mer. Undras hur det då påverkar nyfödda att förlora en blodmängd motsvarande 1,5 -2 liter för en vuxen?