Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    För er som kan engelska;  en  text  om  bankning av navelsträngsblod som jag tycker  förklarar det här väldigt bra.

    The Umbilical Cord Blood Controversy  


    Här kommer ett utdrag:


    What if, by cutting the cord too early, we created the exact conditions that stem cell research is trying to fix? And what if we just gave Mother Nature a chance, left the cord intact at least until it stops pulsating, and started gathering data on these newborns? As health care providers, “first do no harm” means little if we can’t acknowledge with humility that, yes, perhaps we got it wrong; we should be willing to learn from our mistakes and do our best to provide the next generation with what is its birthright: a cord full of rich blood.

  • abuelita

    Lite funderingar, som ni gärna får hjälpa till att klura ut svaren på.


     Karolinska, Frågor och svar om förlossningen:


    "Sen avnavling,  innebär att vi avvaktar i två till tre minuter innan navelsträngen klipps av för att ge barnet en extra mängd blod från moderkakan. Detta har vi som rutin när förlossningen har varit normal ”


    Men hur går det då med deras insamling av navelsträngsblod?


     Ja, hur 17 får de det här att gå ihop?


     Oavsett om du väljer att donera navelsträngsblodet eller inte så tas du och ditt barn omhand på samma sätt.


    Blir alltså ALLA barn tidigt avnavlade, även de vars föräldrar valt att inte donera bebisblodet? (precis som i Göteborg)



    Att ge ditt barns navelsträngsblod är frivilligt och bygger på att båda vårdnadshavare samtycker.


    Får man alltså donera andras blod? Till och med BARNS, trots att blodgivare måste vara 18 år och väga minst 50 kg?


    Under  Hur går insamlingen till?förlossningen Huddinges sida , står det:   Ungefär en deciliter blod räcker för en stamcellstransplantation till en annan person.


    Och i riktlinjerna för avnavling, framtagna av de båda KS-läkarna
    Mikael Norman (professor, sektionschef, neonatalverksamheten) och Lennart Nordström (docent, överläkare, kvinnokliniken) , samt Ingela Wiklund, med dr, barnmorska, BB Stockholm, står det så här: 


    Placentatransfusionen innebär att upp till 35 ml/kg av fosterblodet i placenta överförs till barnet efter födelsen. Det motsvarar totalt cirka 100 ml blod till ett barn som väger 3 kg. Omräknat till en vuxen motsvarar det cirka 1,5–2 liter blod. Större delen av transfusionen sker den första minuten efter födelsen.

    Jaahaa, det här betyder alltså att man nu plötsligt, trots riktlinjer för avnavling, börjat beröva  bebisar som föds på Karolinska  hela den mängd blod som transfueras från placentan!!!!

    Blödningschock uppstår när en vuxen förlorat 1 liter blod eller mer. Undras hur det då påverkar nyfödda att förlora en blodmängd motsvarande 1,5 -2 liter för en vuxen?

  • abuelita

    Nu har Sahlgrenska ändrat lite här : 

    ”Finns det några risker för mamman eller barnet?

    Det finns inga kända risker för dig eller ditt barn. Efter att barnet fötts klipps navelsträngen av enligt de riktlinjer som gäller på förlossningsavdelningen. Det blod som finns kvar i moderkakan och navelsträngen samlas in och tas till vara. ”


    De borde i ärlighetens namn ha lagt till :   ” Det är tidig avnavling på de förlossningsavdelningar där donation sker,  eftersom riktlinjerna  har anpassats efter det”. 


    Tidigare  stod det :   ” Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet”.     Vilket visserligen är sant, för om barnet ändå  blivit av med blodet så kan det ju lika gärna doneras.   MEN,   eftersom riktlinjerna för avnavling anpassas efter donation av navelsträngsblod  så  är det faktiskt inte ett jäkla dugg sant, utan förbannad lögn..

    Undrar just  varför de nu har ändrat  från ”inga risker”   till  ”inga kända risker” ?

  • abuelita
    MammaJ2011 skrev 2011-04-07 17:30:28 följande:
    Nu har min lille äntligen kommit. Vi var jätte noga med att alla visste om att det skulle vara sen avnavling. Tyvärr så blev det akut kejsarsnitt och det prioriterades bort =( Men jag får vara glad att min lilla älskling mår bra!
    Grattis!  Skönt att den lilla mår bra.  

    Men hur motiverade de bortprioriterandet av sen avnavling, trots att  ni var jättenoga med att alla visste om att det skulle vara sen avnavling ?    
      Kejsarsnitt är ju inget hinder för det.  Det står t.o.m. i de svenska riktlinjerna!  Förutom att  medtagna barn är undantagna (HUR tänker de då egentligen?!?!) . Var ditt barn medtaget kanske? 

      Så här står det i riktlinjerna, under Praktisk handläggning: 

    Vid förlossning med kejsarsnitt överlämnar den förlösande obstetrikern barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. Om barnet är medtaget avnavlas det omedelbart för ett snabbt omhänder- tagande och neonatal hjärt–lungräddning. Operationsassistenten tar syra–basprov på samma sätt som beskrivits tidigare. Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2–3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling ska ske efter 2–3 minuter.”

  • abuelita

    Föredrag på Födelsehuset i Göteborg 19 maj    av barnmorskorna  Elina Lyckaro och Charlotta Cewers : 
      

    Tidig/sen avnavling
    När den bästa tiden är att avnavla barn, har diskuterats i många år. Ny evidens talar för fördelarna med sen avnavling för både fullgångna, friska barn och för prematura och/eller fullgångna medtagna barn. Syftet med studien var att undersöka hur barnmorskor verksamma inom förlossningsvård resonerar och agerar vid tidig och sen avnavlingsrutin.


    Kvällens föredrag utgår från magisteruppsatsen Är det inte dags att klippa navelsträngen?  Välkommen att diskutera med författarna.

  • abuelita
    Födelsehuset Göteborg,   Avnavling av nyfödda

    ” Sommaren 2010 hade ca 1400 donationer gjorts sammanlagt i Göteborg, varav 3-4 donationer per år använts. Detta för att banken inte är så känd än internationellt. (Innebär det att navelsträngsblod säljs? Vad kostar det? Vad finansierar denna eventuella förtjänst?)”

    Kanske detta skulle kunna förklara  hur det kan komma sig att  de  KS-läkare som författat   vårdprogrammet för  avnavling   ,  nu  har godkänt donation av  navelsträngsblod på Karolinska Huddinge,   trots att detta  kräver tidig avnavling (i vårdprogrammet  rekommenderas  sen avnavling)  ?


  • abuelita
    Vitulina skrev 2011-04-16 20:18:46 följande:
    Enheterna ingår i Tobiasregistret och är därmed sökbara för sjukhus i hela världen som söker blodstamceller för transplantation till patienter. Och vad gäller förtjänst så finns det ingen förtjänst. Jag tror inte det finns någon allmän biobank i världen som går med vinst. De pengar man får för enheten är vad den kostar att tillverka (=insamling, processing, tester, förvaring mm). Biobanken finns inte för att någon ska tjäna pengar på den utan för att rädda liv. De patienter som räddats tacka vare den Svenska Nationella Biobanken för Navelsträngsblod är garanterat mycket tacksamma.

    Märkligt att  systemet fungerar så dåligt att bara 3-4 donationer per år  används p.g.a. att den svenska biobanken inte är tillräckligt känd,  trots att det här är så otroligt viktigt.   Detta måste  ju naturligtvis åtgärdas snarast .  Hur svårt kan det vara?  Vi lever ändå i dataåldern.  
    Sen förstår jag inte varför biobanken behöver så  hiskeligt många donationer,   så att t.o.m. nya filialer öppnas..


    Men det jag  vänder  mig  mot är att  donation kräver tidig avnavling och  att Östra , liksom  Karolinska,   därför inte följer riktlinjerna för avnavling, medan de flesta andra svenska sjukhus gör det , och att föräldrar undanhålls denna information. ..
    Läs  det Födelsehuset  skriver om Patientsäkerhetslagen.

    Sen kan jag ju  förstås inte låta bli att undra om det här är sant:

    "Ironically, the aim of the research is often to find cures for disorders which are caused by this early cord clamping. In other words, should we hurt John to help Luke?”

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!