Inlägg från: mosterYster |Visa alla inlägg
  • mosterYster

    Fattar inte att ni kan äta korv - äckligt!

    Jag blir alldeles jävla skogstokig på sånt här. Det är SÅ OFÖRSKÄMT att säga "hur kan du/ni äta det där (äckliga)".

    Lika illa som att säga "hur kan du äta linser, det smakar ju skit" eller "hur kan du äta likdelar" (det har jag fått höra av en vegetarian).

    Ska man hålla på så? Alltså, tänk dig att du har köpt en påse dillchips. Du gläder dig över dina chips och ser fram emot att öppna påsen. Sen säger någon "hur kan du äta det där sunket? Fatta vad ohälsosamt och fett!" Känns det lika kul att äta chipsen sen? Smakar de lika gott?

    Jag kan gå med på att någon kanske vill varna för att det finns, säg, msg i kinamat. Eller E-ämnen i någon produkt. Men det går väl för i helvete att säga det på ett lite mer respektfullt sätt? Typ: "Det finns MSG i viss kinamat".

    Enkelt, men oh så raffinerat!

  • mosterYster
    Kryddburken skrev 2009-11-06 23:15:17 följande:
    Att stoppa korv är en urgammal "metod" att ta tillvara på ALLT från slakten förr i tiden. Inte bara en maträtt, utan också en familjestund i köket, gemenskap, tradition, något man var stolta över att man kunde frambringa till sitt eget hushåll. Man tog tillvara på tarmen till korvskinn till att börja med, man använde späcket till fettutfyllnad, vilket gör att korven blir saftig och inte torr & hård. Man använde restbitar såsom senor, hinnor, brosk till att mala ner, självklart går det att äta dessa ingredienser i mald form, det är bara våra tankar som är ologiska. Köttet till korven var det som blev "över" när man valt ut de fina bitarna till grytor, färs, stek, lägg, julkinka osv... Det är absolut inget knasigt med att äta korv om man bortser från alla tillsatser tillverkarna använder IDAG. Prova nån gång att göra din egen korv. Där har du möjlighet att själv välja bitar, ingredienser & kryddor. Fjällster till korvskinnet finns fortfarande att köpa i mejeridisken i dom flesta mataffärer. Rökt den, koka, frys in, salta, vad som helst! Dagens morderna möjligheter borde ju leda till att vi konsumenter oftare tillverkade vår egen korv. Men så är inte fallet! Vi är för bekväma helt enkelt! Tänk på hur det va att leva förr när man inte KUNDE kasta något från slakt, allt skulle tas tillvara för att mätta många munnar! En fin tradition tycker jag och inget äckligt alls! Blodet från slaken tog man genast tillvara på och blodpalt till middag dagen efter stod alltid på bordet. Även blodkorven. Och platbrödet som höll sig färskt länge var nåt av det allra nyttigaste och järnberikade man kunde få från egen gård... Vi är duktigt bortskämda med maten idag om man tänker efter! De enda som duger åt "oss" numera är tydligen fläskfilén, undra om den överhuvudtaget ötgör 1% av grisen.... Nä, inte ens det skulle jag tro! Men det beror mest på OKUNNSKAP och inget annat!
    *gillar*
Svar på tråden Fattar inte att ni kan äta korv - äckligt!