Kryddburken skrev 2009-11-06 23:15:17 följande:
Att stoppa korv är en urgammal "metod" att ta tillvara på ALLT från slakten förr i tiden. Inte bara en maträtt, utan också en familjestund i köket, gemenskap, tradition, något man var stolta över att man kunde frambringa till sitt eget hushåll. Man tog tillvara på tarmen till korvskinn till att börja med, man använde späcket till fettutfyllnad, vilket gör att korven blir saftig och inte torr & hård. Man använde restbitar såsom senor, hinnor, brosk till att mala ner, självklart går det att äta dessa ingredienser i mald form, det är bara våra tankar som är ologiska. Köttet till korven var det som blev "över" när man valt ut de fina bitarna till grytor, färs, stek, lägg, julkinka osv... Det är absolut inget knasigt med att äta korv om man bortser från alla tillsatser tillverkarna använder IDAG. Prova nån gång att göra din egen korv. Där har du möjlighet att själv välja bitar, ingredienser & kryddor. Fjällster till korvskinnet finns fortfarande att köpa i mejeridisken i dom flesta mataffärer. Rökt den, koka, frys in, salta, vad som helst! Dagens morderna möjligheter borde ju leda till att vi konsumenter oftare tillverkade vår egen korv. Men så är inte fallet! Vi är för bekväma helt enkelt! Tänk på hur det va att leva förr när man inte KUNDE kasta något från slakt, allt skulle tas tillvara för att mätta många munnar! En fin tradition tycker jag och inget äckligt alls! Blodet från slaken tog man genast tillvara på och blodpalt till middag dagen efter stod alltid på bordet. Även blodkorven. Och platbrödet som höll sig färskt länge var nåt av det allra nyttigaste och järnberikade man kunde få från egen gård... Vi är duktigt bortskämda med maten idag om man tänker efter! De enda som duger åt "oss" numera är tydligen fläskfilén, undra om den överhuvudtaget ötgör 1% av grisen.... Nä, inte ens det skulle jag tro! Men det beror mest på OKUNNSKAP och inget annat!
*gillar*