• La Lola

    Sås

    Hämtat från Jennie Brunflos presentation:

    Toppredning:
    1 msk vetemjöl
    2 dl mjölk
    2 msk smör

    Rör ut mjölet i lite mjölk. (Eller skaka ihop i en bägare) Koka upp resten av mjölken och häll sedan i redning. Rör till det blivit tjockt. Häll i smöret.

    Bottenredning:
    2 msk smör
    1 msk mjöl
    2-2½ dl mjölk

    Smält smöret. Lyft kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Häll sedan i all vätska på en gång. Sätt tillbaka på plattan och låt småputtra 3-5 minuter under omrörning.

    Smaktillsatser:
    * riv ner lite muskotnöt
    * klipp ner dill
    * curry
    * chili (LITE, det kan vara starkt)
    * oregano
    * vitlökspulver
    * ha i en champinjon som du tar upp när såsen är klar
    * citronsaft
    * ½ ägg kört genom vitlökspress eller genom sil

    Koka såsen, tillsätt smaken samtidigt som matfettet. Du kan också dela på den färdiga såsen och tillsätta olika smaker efteråt. Då kan du få flera olika slags såser av en sats. Om du gör så, låt såsen stå varm ett extra tag så smaken går ut i såsen.


    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    Spaderdam skrev 2009-08-19 07:31:56 följande:
    Hur gör jag brunsås?
    Om det är till ett spädbarn under 1 år; ingen aning.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    Spaderdam skrev 2009-08-19 10:46:51 följande:
    Okej, bra svar...
    Ja. Det tyckte jag.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    mosterYster skrev 2009-08-19 10:57:56 följande:
    Smaksätt med soja. Menar du skysås så gör man den genom att reda av (eller koka ihop) skyn man får kvar då man tillagat kött.
    Fast till ett spädbarn skulle inte jag ge soja.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    mosterYster skrev 2009-08-19 12:20:35 följande:
    La Lola skrev 2009-08-19 11:22:33 följande: Vem har pratat om spädbarn? *förvirrad*
    Jag misstänkte bara att det är till ett spädbarn eftersom äldre barn kan äta samma sorters såser som oss vuxna.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    mosterYster skrev 2009-08-19 12:25:39 följande:
    La Lola skrev 2009-08-19 12:23:15 följande: Ja men nu frågade ju ts hur man gör sås/brunsås - jag tolkade det som att hon inte visste hur man bär sig åt. Vem som ska äta den står ingenstans. Hade hon undrat hur man gör barnvänlig/spädbarnsvänlig sås, hade det varit en annan femma
    Inlägget ligger dock under Kost/Matvanor Förälder så då antog jag att det gällde till barn (i form av de under 1 år).

    Men jag kan ju ha fattat fel.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    vittra skrev 2009-08-21 10:51:53 följande:
    La Lola skrev 2009-08-19 12:23:15 följande: Från 8 mån ungefär kan de äta samma sak som vuxna, så jag förstår inte hysterin? Gör en sås för tusan! Ungen dör väl inte av lite sås? Fattar ingenting...
    Hysterin?
    Vart har jag varit det minsta hysterisk?!

    Något saltförbud finns inte näe.
    Men just brunsås är lite klurigt att göra anser jag med tanke på vad det innehåller.

    Hysteri.....ja jösses.....
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    vittra skrev 2009-08-21 11:04:24 följande:
    La Lola skrev 2009-08-21 10:57:40 följande: Ja då är det din åsikt men klurigt är det då rakt inte. Såhär står det på livsmedelsverkets hemsida angående mat till spädbarn: Från cirka 8 - 10 månader kan du ge ditt barn det mesta av den mat som övriga familjen äter, men en del livsmedel bör du vänta med att ge tills barnet fyllt ett år. * Spädbarn bör inte äta honung eftersom den kan innehålla sporer som i tarmen kan utvecklas till bakterier och där producera ett farligt gift. * Större mängder spenat, rödbetor, bladselleri, nässlor och mangold kommer på menyn först när barnet fyllt ett år. Det finns mycket nitrat i dessa grönsaker som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningen hos små barn. * Det finns en risk att små barn sätter nötter och jordnötter i halsen. Undvik därför att ge barnet nötter och jordnötter under småbarnsåren. Står ingenting om brunsås. Inte heller något om buljong eller soja. Däremot står det såhär om salt: När barnet börjar med puréer, ofta vid sex månaders ålder, ska man inte salta maten. Även om man själv uppfattar maten som smaklös är den inte smaklös för barnet, som ju inte har vants vid salt. Var också försiktig med färdigmat, som inte är gjord speciellt för barn, till barn under ett år. Exempelvis frukostflingor innehåller ofta mycket salt. När barnet blir äldre är det bra att fortsätta att hålla nere mängden salt i maten, och att inte lära barnet att salta extra. Om man inte vänjer sig vid mycket salt i maten som barn är det lättare att äta mindre salt som vuxen.
    Jag är väldigt väl medveten om vad Livsmedelsverket säger.

    Jag har ingen aning dock om hur gammal Ts barn är.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    vittra skrev 2009-08-21 11:12:09 följande:
    La Lola skrev 2009-08-21 11:08:08 följande: Varför säger du då att man inte ska ge soja?
    Man? Det skrev jag inte?
    Jag skrev jag. Jag skulle inte ge soja.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    vittra skrev 2009-08-21 11:36:58 följande:
    La Lola skrev 2009-08-21 11:15:07 följande: Haha jaja, whatever. Din ton antydde tydligt att det skulle vara fel att ha lite soja i såsen till barn. Kanske ska fundera hur du skriver saker och ting i så fall?
    Min ton?

    Kanske du ska fundera hur du läser saker o ting?
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
Svar på tråden Sås