Preemisar i skolan
Är det fler än jag som vill ventilera ev. svårigheter våra preemisar kan ha i skolan?
Är det fler än jag som vill ventilera ev. svårigheter våra preemisar kan ha i skolan?
Jag vill tillägga att min son alltid har varit sen i grovmotoriken samt haft koncentrations svårigheter sedan han föddes, när han hade enbart dessa symtom skyllde jag det aldrig på att han föddes för tidigt, det var i samband med allt annat som jag och läkarna kunde lägga i hop ett och ett.
Bite me: Jag blir riktigt irriterad av ditt inlägg. En klasskompis till min son har en lättare cp-skada som följd av att hon föddes i v.33 för 13 år sedan.
Det skulle vara intressant att läsa någon form av statistik kring det här. Är det någon som har en länk?
Jag är själv lärare så det vore bra att få mer kunskap. Komplikationer kan ju uppkomma även vid fullgågna förlossningar som påverkar barnets utveckling, men det är ju inte vad den här tråden handlar om.
Tack!
TS; Du skriver ju själv att det var en följd av förlossningen som hjärnskadan uppstod, inte asom följd av den prematura födelsen, ser du inte skillnaden? Att födas i v.32 är ingen "big deal", varken nu eller då, själv är jag född i v.28 för 30 år sedan i ett u-land och har två pojkar som föddes i v.24, så tro mig, jag är insatt i vad det innbär att födas tidigt. Ett fullgånget barn kan genom en förlossning få en cp-skada eller hjärnblödning, det har inget med prematuritet att göra, du kanske ska läsa på lite eller fråga din läkare om saken.
#29, från www.tryggabarn.nu/barn/Page6312.html
"Med för tidigt född (prematur) menas barn som är födda före 38:e graviditetsveckan. Det nyfödda barnet väger då ofta mindre än 2500 gram. Även en del barn, som föds i normal tid har emellertid en vikt under 2500 gram. Dessa barn benämns "lätta för tiden". Orsaken kan vara en kromosomrubbning, infektion eller att moderkakan inte har fungerat. Rökning är en annan viktig orsak till låg födelsevikt.
De flesta prematura barn är födda efter 32:a graviditetsveckan och med födelsevikt över 1 500 gram. Gruppen mycket för tidigt födda barn, födda mellan 29:e och 32:a graviditetsveckorna utgör 0,8 procent av de levande födda barnen och de extremt tidigt födda (vecka 23 - 28) endast 0,3 procent (cirka 300 barn/år).
De vanligaste komplikationerna
Prematura barn har inte utvecklats färdigt och därför inte hunnit förbereda sig för miljön utanför livmodern. Barn som fötts för tidigt men väger över 1 500 gram klarar sig oftast bra och får sällan några komplikationer.
Det är f.a. lungornas mognad, som sätter gränsen för det prematura barnets överlevnad. Den gränsen ligger i övergången mellan 22:a och 23:e graviditetsveckan. Ungefär hälften av barn födda i vecka 23 överlever medan nio av tio födda i vecka 25 överlever."
Självklart är det en "big deal" om ens barn blir sjukt och kanske inte överlever, jag har själv en ängel så jag vet mycket väl hur det känns, men det låter mer som att barnet inte mådde bra i magen (möjligen pga hur du mådde) eller att han hade en tuff förlossning och mindre som att det som hände honom berodde på de få veckor han föddes förtidigt tycker jag.
Vad gäller CP-skador så kan du läsa på vardguiden.se
"Cp är egentligen inte en enhetlig sjukdom utan ett samlingsnamn för en rad olika symtom. Ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan är den gemensamma nämnaren. Skadan ska ha inträffat antingen under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder. Infektioner, cirkulationsrubbningar, syrebrist och blödningar i hjärnan är de vanligaste orsakerna till cp. Beroende på var i hjärnan skadan sitter och vid vilken tidpunkt skadan inträffat, visar barnet under sin utveckling olika symtombilder. Barn med cp har en försenad motorisk utveckling."
Alltså inget om att födas prematur, utan om andra orsaker. och vad gäller hjärnblödningar så får du själv läsa på, tänker inte ge dig all information. Du verkar i mina ögon dåligt påläst bla då du påstår att man får en cp-skada som följd av en prematur förlossning.