Försvinner verkligen all näring i maten när man micrar?
Livsmedelsverket:
Förlorar mat lagad i mikrovågsugn näringsämnen?
När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten.
Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall finner man endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning.
Det har inte publicerats studier eller artiklar som visar att tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod.
Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör, uppkommer en del förluster av näringsämnen, vilket inte är så märkligt.
Det är svårare att ha kontroll över temperaturen när man värmer i mikrovågsugn. Därför ska inte bröstmjölk eller bröstmjölksersättning värmas i mikrovågsugn. Värmen kan bli så hög att det biologiska värdet av vissa ämnen blir sämre.
Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader!
Uppdaterad: 2005-10-05 Upplysningar: Åke Bruce
Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel: 018-175500