• Lanloun

    Försvinner verkligen all näring i maten när man micrar?

    Jag har hört olika bud om detta.

    Anna Skipper (som verkar kunnig i mat-frågor) säger att nästan all näring i maten försvinner om man micrar den.

    Men har även läst på internet på ngn tillförlitlig sida att vitaminerna försvinner mer om man kokar tex grönsaker än om man värmer dem i micron?

    Vad stämmer?

    Jag vill INTE ha några disskusioner om att micrad mat ger cancer o såna saker.
    Jag bara undrar över om näringsinnehåller försvinner eller ej! Och gärna någon källa!!!

    Jag som är ensamstående mamma har inte tid att laga mat både vid lunch och middag eftersom jag inte gillar att laga halvfabrikat, så matlagningen tar ju lite mer tid. Så jag gör mat till middagen o sen lägger jag i matlådor o så micrar jag ju matlådan när jag ska äta lunch. Hur ska man annars spara mat o värma upp ????

  • Svar på tråden Försvinner verkligen all näring i maten när man micrar?
  • Lanloun

    La Lola skrev 2009-02-18 16:47:41 följande:


    Anna Skipper skulle inte jag lita ett pillejota på.
    Visste att jag skulle få såna kommentarer.

    Men hur är det då ?????? Försvinner näringen eller inte ?? Källa ???
  • Lanloun

    lokisse skrev 2009-02-18 16:49:57 följande:


    gjör ett vatten bad det funkar
    Ska jag då värma upp vatten i en kastrull (utan att det kokar) o lägga matlådan i så den ligger o flyter där ?? Hur lång tid tar det för en djupfryst matlåda att bli varmt då ???
  • Lanloun

    La Lola skrev 2009-02-18 17:28:45 följande:


    "Såna kommentarer"? Hon är väl inte ens riktigt utbildad? Nä, näringen försvinner inte.
    Jag tycker bara det är tråkigt att få kommentarer i trådar där folk bara vill påpeka att någon inte "går att lita på", att man ogillar den personens "sätt" eller ngt annat o inte alls svara på TS.
  • Lanloun

    Pejgan skrev 2009-02-18 16:58:03 följande:


    Livsmedelsverket: Förlorar mat lagad i mikrovågsugn näringsämnen? När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall finner man endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning. Det har inte publicerats studier eller artiklar som visar att tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod. Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör, uppkommer en del förluster av näringsämnen, vilket inte är så märkligt. Det är svårare att ha kontroll över temperaturen när man värmer i mikrovågsugn. Därför ska inte bröstmjölk eller bröstmjölksersättning värmas i mikrovågsugn. Värmen kan bli så hög att det biologiska värdet av vissa ämnen blir sämre. Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader! Uppdaterad: 2005-10-05   Upplysningar: Åke Bruce Livsmedelsverket,  Box 622, 751 26 Uppsala,  tel:               018-175500       
    Ja, det var nog detta jag hade läst förut Tack!!
Svar på tråden Försvinner verkligen all näring i maten när man micrar?