Bra recept på rågbröd utan vetemjöl?
Varför vill du inte ha vetemjöl i? Vetemjöl får brödet att jäsa bättre. Utan det blir det ett väldigt kompakt bröd.
Men här är ett rågbröd med fullkorn i som är jättegott och lätt att göra. Bara att röra ihop och in i ugnen. Ingen jäsning eftersom det görs på bikarbonat (som kräver syra (i youghurten och lingonen) för att arbeta bra).
Ingredienser
8 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl havre- eller vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
5 dl mild yoghurt
Sätt ugnen på 175°.
Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.