• MBert

    Bra recept på rågbröd utan vetemjöl?

    Varför vill du inte ha vetemjöl i? Vetemjöl får brödet att jäsa bättre. Utan det blir det ett väldigt kompakt bröd.

    Men här är ett rågbröd med fullkorn i som är jättegott och lätt att göra. Bara att röra ihop och in i ugnen. Ingen jäsning eftersom det görs på bikarbonat (som kräver syra (i youghurten och lingonen) för att arbeta bra).

    Ingredienser
    8 dl rågsikt
    2 dl rågkross
    1 dl havre- eller vetekli
    1 dl linfrö
    1 tsk salt
    1 msk bikarbonat
    1 dl lingonsylt
    2 msk ljus sirap
    5 dl mild yoghurt

    Sätt ugnen på 175°.

    Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

  • MBert

    Om det är laktosen i mjölken som du inte tål så finns det ju laktosfri yoghurt. Om man tål lite laktos så är detta recept nog bra för det grova brödet gör att passerar långsammare genom tarmen och då hinner den bryta ner mer laktos.
    Det enda sättet att kolla är ju att prova.

  • MBert

    Det går säkert att ersätta med rågmjöl om man inte vill ha vetemjöl alls!

Svar på tråden Bra recept på rågbröd utan vetemjöl?